Ewer

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Ewer

Terug naar boven

Status

- Ewer is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Leens, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Ewer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuurdijk.

- De buurtschap Ewer heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De Ewer, 1405 kopie begin 16e eeuw Ewenheert to Ewer, 1899 De Eewer.

Naamsverklaring
Op een wierde gelegen, hetgeen aanleiding is te denken aan een ontstaan uit Eweweer*, weer 'kleine wierde, opgeworpen hoogte' van de persoon Ewe. Het gebruik van het lidwoord is hypercorrect.()
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ewer ligt rond de gelijknamige weg, ZW van het dorp Zuurdijk en O van het dorp Houwerzijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ewer omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ewer is ontstaan op een van de oudste wierden in dit deel van de provincie en wordt – net als de wierden Eenrum en Groot Maarslag – in elk geval al sinds het begin van de jaartelling bewoond. Oorspronkelijk lag de wierde op de westoever van de Hunze, die toen nog uitmondde in de Waddenzee ter hoogte van waar nu Pieterburen ligt.

In de 15e eeuw komt de naam Ewe voor als hoofdelingengeslacht. Aangenomen wordt dat er een steenhuis heeft gestaan, hoewel daar verder, behoudens enkele fundamenten, geen sporen van bewaard zijn gebleven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bijzonder is dat een groot deel van de panden en objecten in buurtschap Ewer tot rijksmonument is benoemd. Het betreft de huisnummers 7 t/m 17. De huisnrs. 7 t/m 15 betreffen arbeidershuisjes uit ca. 1865, nr. 17 betreft hoeve Hayemaheerd uit 1929. De panden op de wierde zijn onderling verbonden door onverharde paden.

Reactie toevoegen