Haanwijk (Sint-Michielsgestel)

Plaats
Buurtschap
Sint-Michielsgestel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Haanwijk (Sint-Michielsgestel)

Terug naar boven

Status

- Haanwijk is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Michielsgestel.

- De buurtschap Haanwijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint-Michielsgestel.

- De buurtschap Haanwijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Haanwijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Oud Herlaer, Sterrenbos, Dooibroek (het gedeelte van deze weg W van het kruispunt met de Venstraat) en Venstraat (het gedeelte van deze straat ZW van het kruispunt met de weg Dooibroek). De buurtschap ligt NW van het dorp Sint-Michielsgestel, N en O van de rivier de Dommel, O van de A2 en het dorp Vught, Z van de stad 's-Hertogenbosch, WNW, W en WZW van het dorp Maaskantje en W en ZW van het dorp Den Dungen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Haanwijk 17 huizen met 81 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen, met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2013 is met vele vrijwilligers Kindermoestuin Haanwijk aangelegd. Het is al snel een fijne ontmoetingsplek geworden voor jong en ouder, een parel in nationaal landschap Het Groene Woud. Het wekelijks onderhoud wordt gedaan door (toezichthoudende) vrijwilligers en natuurlijk door de kinderen zelf. Brabants Landschap heeft een zeer vruchtbaar stukje grond aangeboden aan Natuurgroep Gestel om dit project te kunnen realiseren. Het is een oeroude akker, een enkeerd. Deze is door de eeuwen heen hoger komen te liggen door zanderige potmest uit de nabij gelegen schapenstallen.

Reactie toevoegen