Hoogmade

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Zuid-Holland

Hoogmade

Terug naar boven

Status

- Hoogmade is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-8-1855. Per 1-9-1855 over naar gemeente Woubrugge, in 1991 over naar gemeente Jacobswoude, in 2009 over naar gemeente Kaag en Braassem.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogmade lgt Z van de A4, de dorpen Oud Ade en Rijpwetering, ZW van het dorp Roelofarendsveen en het Braassemermeer, W van het dorp Woubrugge, NW van de kern Alphen aan den Rijn, N van de dorpen Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk, NO van het dorp Zoeterwoude-Rijndijk en O van het dorp Leiderdorp en de stad Leiden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Hoogmade 40 huizen met 311 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogmade heeft 15 rijksmonumenten.

- Hoogmade heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Molens: - Hoogmadese Molen of Molen De Heerlijkheid. - Grosmolen. - Doesmolen. - Vlietmolen. - Kalkmolen. - Dekkermolen.

- Gevelstenen in Hoogmade.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogmade (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Ter Does.

- Muziek: - Koninklijke muziekvereniging De Heerlijkheid Hoogmade heeft ca. 60 leden. Deels uit het dorp zelf, en ook uit omringende dorpen als Leiderdorp, Woubrugge, Rijpwetering en Roelofarendsveen. Nieuwe enthousiaste muzikanten die het gezellig vinden om de vereniging te komen versterken zijn altijd welkom. Leeftijd speelt geen rol, iedereen van jong tot oud(er) is welkom. Ervaring is niet van belang; je kunt zo nodig binnen de muziekvereniging een opleiding volgen.

- Sport: - Sportvereniging MMO (Met Moeite Opgericht) heeft afdelingen voor voetbal en handbal.

Reactie toevoegen