Hoogmade

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Zuid-Holland

Hoogmade

Terug naar boven

Status

Hoogmade is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-8-1855. Per 1-9-1855 over naar gemeente Woubrugge, in 1991 over naar gemeente Jacobswoude, in 2009 over naar gemeente Kaag en Braassem.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogmade lgt Z van de A4, de dorpen Oud Ade en Rijpwetering, ZW van het dorp Roelofarendsveen en het Braassemermeer, W van het dorp Woubrugge, NW van de kern Alphen aan den Rijn, N van de dorpen Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk, NO van het dorp Zoeterwoude-Rijndijk en O van het dorp Leiderdorp en de stad Leiden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Hoogmade 40 huizen met 311 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hoogmade, kun je terecht bij de volgende instanties:

- De in 1979 opgerichte Historische Vereniging Otto Cornelis van Hemessen houdt zich bezig met de geschiedenis van de dorpen Woubrugge en Hoogmade. De Jacobsladder, het verenigingsblad dat viermaal per jaar verschijnt, biedt informatie over de dorpsgeschiedenis in verhalen van vroeger, interessante interviews met oud(ere) dorpsbewoners, foto’s enz. Incidenteel verzorgt de vereniging publicaties en boeken. In Museum Van Hemessen liggen deze boeken en vroegere uitgaven ter inzage, en zijn ze ook te koop. Jaarlijks organiseren ze een excursie gericht op een historische onderwerp of naar een historische plaats, alsmede een lezing of voordracht over een historisch onderwerp. Voor slechts € 15,- per jaar ben je lid en steun je de vereniging. Leden buiten de genoemde dorpen betalen (i.v.m. portokosten voor de Jacobsladder) € 25,-.

- De collectie van Museum van Hemessen (Dr. Lothlaan 1) is voor het grootste deel in de jaren 1890-1937 bijeengebracht door O.C. van Hemessen, veldwachter in het dorp van 1884 tot 1924 en gemeentearchivaris van 1924 tot zijn overlijden in 1937. In verschillende publicaties, in het bijzonder in de boeken 'Ene wandeling door Woubrugge en Hoogmade' (1904) en 'Jacobswoude en Woubrugge' (1932) heeft hij de door hem verworven kennis vastgelegd. De permanente expositie bestaat uit prentbriefkaarten, foto's, scheepsmodellen, (scheepsbouw) gereedschappen, 19e-eeuwse schoolattributen, archeologische vondsten, documenten en kaarten. Dit alles ter illustratie van de geschiedenis van de hiervoor genoemde dorpen, de daartoe behorende polders en het verdwenen dorp Jacobswoude. Voorts wordt aandacht besteed aan de in 1653 door Pieter Post gebouwde Hervormde kerk en de 18e-eeuwse dominee Comrie. Het museum wordt beheerd door Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed van Jacobswoude. Het is geopend op zondag van 14.00-16.00 uur en op afspraak (tel. 0172-518416).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Woubrugge - Hoogmade.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogmade heeft 15 rijksmonumenten.

- Hoogmade heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Hoogmadese Molen of Molen De Heerlijkheid.

- Grosmolen.

- Doesmolen.

- Vlietmolen.

- Kalkmolen.

- Dekkermolen.

- Gevelstenen in Hoogmade.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogmade (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Ter Does.

- Muziek: - Koninklijke muziekvereniging De Heerlijkheid Hoogmade heeft ca. 60 leden. Deels uit het dorp zelf, en ook uit omringende dorpen als Leiderdorp, Woubrugge, Rijpwetering en Roelofarendsveen. Nieuwe enthousiaste muzikanten die het gezellig vinden om de vereniging te komen versterken zijn altijd welkom. Leeftijd speelt geen rol, iedereen van jong tot oud(er) is welkom. Ervaring is niet van belang; je kunt zo nodig binnen de muziekvereniging een opleiding volgen.

- Sport: - Sportvereniging MMO (Met Moeite Opgericht) heeft afdelingen voor voetbal en handbal.

- "Stichting Sloepweesje in Hoogmade was voorheen ooit onderdeel van Stichting Sloepwezen. Zij hebben als doel om zoveel mogelijk sloepen in de vaart te houden. Zij vonden dat er naast alle zeilsloepen ook een roeisloep binnen de gelederen moest zijn. De roeiploeg zelf is ooit voortgekomen uit de organisatoren van de roemruchte Harlingen-Terschelling race. Met onze sloep "Sloepweesje" roeien de heren al meer dan 30 jaar mee in het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien. Gedurende deze tijd zijn de doelstellingen redelijk veranderd. Van lekker meeroeien, naar zwaar trainen en goede prestaties neerzetten. Hierbij wordt gelukkig de gezelligheid niet uit het oog verloren. In 2014 is de club uitgebreid met een dames- en recreatief herenteam.

In 2015 hebben wij een tweede sloep aan onze vloot toegevoegd in verband met de grote interesse in deze sport. Het doel is om zowel de heren als ook de dames in de top 10 van de hoofdklasse te krijgen met deze nieuwe sloep. Ook zullen we de komende tijd gaan kijken naar de mogelijkheden om jeugd (13 t/m 25) en ouderen (>65) meer met onze sport in aanraking te laten komen. In 2017 zijn wij ook een project aangegaan met de Driemaster, om de statushouders in onze gemeente ook deel van onze sport te maken. We hebben o.a. met hen een 3e sloep gerestaureerd, waarmee zij zijn gaan trainen. Zo hopen wij meer respect voor deze mensen te krijgen binnen de gemeente en hen ook een plekje in de gemeenschap te geven. Dankzij een overeenkomst met de tennisvereniging roeien we sinds 2018 vanaf de Vlietkade in Hoogmade. De dames hebben in januari 2019 het prachtige nieuws mogen ontvangen dat zij gaan uitkomen in de hoofdklasse. Ze zijn gepromoveerd! Een geweldige prestatie, sinds de start in 2014."

Reactie toevoegen