Keuningswijk

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Keuningswijk

Terug naar boven

Status

- Keuningswijk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en de gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Marum.

- De buurtschap Keuningswijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Wilp.

- De buurtschap Keuningswijk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam, zodat je ter plekke alleen aan de straatnaambordjes Keuningsweg kunt zien dat je de buurtschap binnenkomt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam wordt voor het eerst rond ca. 1925 op kaarten vermeld.

Naamsverklaring
Betekent wijk 'voor turfafvoer gegraven zijkanaal' en de familienaam Keuning. Volgens de volkstelling van 1947 waren te Marum zes naamdragers geregistreerd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Keuningswijk ligt rond de Keuningsweg. De buurtschap ligt W, Z en ZZO van het meertje het Ronde Meer en O en ZO van het dorp De Wilp, Z van het dorp Marum, ZW van het dorp Jonkersvaart, W en ZW van het dorp Zevenhuizen, NW van het dorp Haulerwijk en NO van de dorpen Bakkeveen en Siegerswoude.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Keuningswijk omvat ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Maisdoolhof
"Heit's Hiem ligt aan een landelijk klinkerweggetje dat de provincie Groningen met Friesland en Drenthe verbindt. Op Keuningsweg 23 in buurtschap Keuningswijk bieden we in juli en augustus het leukste maisdoolhof van Nederland: Maisdoolhof De Wilp. Vanaf 12.30 u. kun je beginnen aan het avontuur dat ongeveer2 uur duurt. Je kunt ook kiezen om stukken over te slaan. Het bestaat uit 3 lussen, waar tussen je steeds kunt kiezen of en hoe je verder wilt. Dus ook gelegenheid voor toiletbezoek of een ijsje halverwege. Een tijd reserveren kan wel maar hoeft niet. Groepen gaan om de 10 minuten het doolhof in, op volgorde van aankomst. Tijdens de schoolvakanties is het erg druk. Wie niet wil wachten kan het beste reserveren. Wij zijn te bereiken op e-mail mem@heitshiem.nl en Whatsapp 06-30417671. Probeer de drukke aankomsttijd tussen 14.30-16.00 uur te mijden. De Facebookpagina van het maisdoolhof wordt in het maisseizoen dagelijks bijgehouden. Dat is van belang wanneer het weer lastig is. Boven de 28 graden en wanneer de hele dag door regen verwacht wordt, zijn we gesloten. Als je geen Facebook hebt kun je bij twijfel even een appje sturen. De toegang is op basis van vrijwillige bijdrage, die uiteraard wel zeer op prijs wordt gesteld. We maken best veel onkosten en zo kunnen we voor het komende jaar weer meukjes verzamelen."

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Ben je op zoek naar een fijne plek voor veilig wonen, dagbesteding of logeren dan ben je bij de KeuningsHof in buurtschap Keuningswijk aan het juiste adres. Ons team staat graag voor je klaar! Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken om een kijkje te komen nemen op de boerderij en de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden op een prachtige locatie professionele zorg en begeleiding. De KeuningsHof, omgeven door maisvelden en weilanden, ligt midden in het coulisselandschap van het mooie Westerkwartier. De combinatie van een veehouderij, land- en tuinwerkzaamheden, kleinvee, paarden en tal van creatieve, sport- en spelactiviteiten zorgen voor een heerlijke uitdagende plek. Op het terrein van de KeuningsHof bevindt zich ook een eeuwenoude dobbe waar in gevaren en gevist kan worden. Wij zijn er voor mensen met verschillende achtergronden en problematiek, om vanuit een christelijk therapeutische en gestructureerde omgeving, passende zorg en begeleiding te ontvangen. De combinatie van zorg en boerderijleven dragen bij tot een verrijkende levenservaring en ontwikkeling."

Reactie toevoegen