Kruisstraat (Hoeven)

Plaats
Buurtschap
Halderberge
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

kruisstraat_hoeven_buurtschapsgezicht_2_kopie.jpg

Kruisstraat, buurtschapsgezicht

Kruisstraat, buurtschapsgezicht

kruisstraat_hoeven_timmerbedrijf_koevoets.jpg

Een niet te missen complex in buurtschap Kruisstraat is dat van Timmerbedrijf Koevoets.

Een niet te missen complex in buurtschap Kruisstraat is dat van Timmerbedrijf Koevoets.

Kruisstraat (Hoeven)

Terug naar boven

Status

- Kruisstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Halderberge. T/m 1996 grotendeels gemeente Hoeven, deels gemeente Oudenbosch; in 1997 in zijn geheel over naar gemeente Halderberge.

- De buurtschap Kruisstraat valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Hoeven, deels onder het dorp Oudenbosch.

- De buurtschap Kruisstraat heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap Kruisstraat is genoemd naar de ligging aan een kruispunt van wegen. Kruis betekent hier ‘kruising’. Dergelijke plaatsen waren gunstig voor herbergen, later ook voor pleisterplaatsen en haltes van de postkoets. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kruisstraat ligt NW van Hoeven, ruim rond de kruising Bosschendijk (de N640) / Oude Antwerpsepostbaan / Sint Bernardusstraat (ook de N640) / Gors, rond de Oude Antwerpsepostbaan tot en met de huisnummers 25 en 40 en rond de weg Gors ZO van de kruising met de weg Brede Balrouw. Ondanks dat de naam het lijkt te suggereren, is er in deze buurtschap geen straat die Kruisstraat heet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kruisstraat 8 huizen met 70 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“Voorheen was hier veel doortogt van Braband op Holland, dewijl de groote weg van Antwerpen naar den Moerdijk hier over liep, zoo dat er toen zelfs eene poststation gevestigd was. Sedert de weg van Antwerpen op Breda is bestraat geworden, is het hier op verre na niet meer zoo levendig. Thans evenwel dient het, door zijne aangename ligging, nog tot eene plaats van uitspanning, waar de ingezetenen van Oudenbosch en de Hoeve zich op Zon- en feestdagen naar toe begeven” (2).

Reactie toevoegen