Laar (Helvoirt)

Plaats
Buurtschap
Haaren
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Laar (Helvoirt)

Terug naar boven

Status

- Laar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Haaren. Helvoirts deel: t/m 1995 gemeente Helvoirt, in 1996 over naar gemeente Haaren; Biezenmortels deel: t/m 1996 gemeente Udenhout, in 1997 over naar gemeente Haaren.

- De buurtschap Laar wordt onderscheiden in de delen Groot-Laar en Klein-Laar.

- De buurtschap Laar valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Helvoirt, deels onder het dorp Biezenmortel.

- De buurtschap Laar heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan de straatnaam Klein Laar je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Laar ligt rond de wegen Klein Laar, Gijzelsestraat, Udenhoutseweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Helvoirt) en De Runsvoort. De buurtschap ligt direct W van het dorp Helvoirt, O van het dorp Biezenmortel, NO van het dorp Udenhout, NW van het dorp Haaren, N van het dorp Oisterwijk, ZW van het dorp Cromvoirt, Z van het dorp Nieuwkuijk en ZO van het dorp Drunen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Laar 12 huizen met 78 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Reactie toevoegen