Lede en Oudewaard

Plaats
Buurtschap
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

Lede en Oudewaard

Terug naar boven

Status

- Lede en Oudewaard is een buurtschap en voormalige heerlijkheid in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. De heerlijkheid was in 1812 toegevoegd aan de gemeente Lienden. In 1818 werd het een zelfstandige gemeente. In 1822 over naar gemeente Kesteren, in 2002 over naar gemeente Neder-Betuwe.

- De gemeente had geen eigen gemeentewapen. Zij gebruikte het wapen van de heerlijkheid Lede en Oudewaard.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kesteren.

- De buurtschap Lede en Oudewaard heeft geen plaatsnaamborden en was tot voor kort ter plekke nog herkenbaar aan borden van een gelijknamige camping in het ZW van de buurtschap. Deze camping heet tegenwoordig echter Camping Betuwe.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Lede: Leede, 1235 ter Lee, 1250 Nyerlede, 1270 Lede, 1346 die Nywerlede, 1840 Lhede. Oudewaard: 1326 de Weert te Kester, 1335 in den Werde, Weerde, 1566 de Oudenweert, 1757 Oudewaert.

Naamsverklaring
Slot en latere buurtschap en heerlijkheid Lede zullen genoemd zijn naar de ligging aan het oorspronkelijk gelijknamige riviertje (thans Leigraaf geheten). Oudewaard betekent oude waard 'land aan het water, riviereiland'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lede en Oudewaard ligt NW van Kesteren, rond de Hoge Dijkseweg. De buurtschap ligt in het Z van de Marspolder, die globaal wordt begrensd door de Neder-Rijn in het N, Lienden en de Oude Rijn in het W, de N320 in het Z en de N233 in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lede en Oudewaard 24 huizen met 147 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot rond 1800 was dit een heerlijkheid, als samenvoeging van de heerlijkheden Ter Lede en Oudewaard en de Schuilenburgerwaard.

Van het Huis ter Lede is alleen de ringgracht nog over. N van Kesteren ligt nog een boerderij Huis ter Lede.

De Marspolder, waar Lede en Oudewaard in ligt, viel oorspronkelijk onder Rhenen. De Rijn stroomde toen vlak langs de dorpen Kesteren en Lienden. Maar door onbekende omstandigheden heeft de rivier zich begin 13e eeuw verlegd. Daardoor kwam de polder aan de kant van Lienden te liggen. De Oude Rijn loopt nog steeds als een klein waterloopje om de polder heen. N langs de buurtschap loopt het beekje de Leigraaf (vanouds Lede geheten), die hier de grens vormt tussen de gemeenten Neder-Betuwe (t/m 2001 gemeente Kesteren) in het Z en Buren (t/m 1998 gemeente Lienden) in het N.

W van de buurtschap lagen in de oksel van Oude Rijn en Leigraaf de burchten Tollenburg en Schuilenburg. Tegenwoordig staan daar alleen nog twee gelijknamige boerderijen.

- Nadere informatie over de geschiedenis van de Marspolder en Lede en Oudewaard (even scrollen op die pagina tot je bij het desbetreffende hoofdstuk bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten betreffende de gemeente Lede en Oudewaard.

Reactie toevoegen