Maaldrift

Plaats
Buurtschap
Wassenaar
Zuid-Holland

maaldrift_straatnaambord_kopie_1.jpg

Buurtschap Maaldrift heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Buurtschap Maaldrift heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

maaldrift_camping_boerderij_kopie.jpg

De naam van buurtschap Maaldrift is in de regio bekend, vanwege het gelijknamige bedrijventerrein, vanwege het gelijknamige mobilisatiecomplex van Defensie, en vanwege de gelijknamige camping.

De naam van buurtschap Maaldrift is in de regio bekend, vanwege het gelijknamige bedrijventerrein, vanwege het gelijknamige mobilisatiecomplex van Defensie, en vanwege de gelijknamige camping.

maaldrift_monumentale_boerderij_kopie.jpg

Buurtschap Maaldrift, monumentale boerderij

Buurtschap Maaldrift, monumentale boerderij

Maaldrift

Terug naar boven

Status

- Maaldrift is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Wassenaar.

- De buurtschap Maaldrift valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wassenaar.

- De buurtschap Maaldrift heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1437 Maeldrift, 1442 en 1615 Maeldrecht, 1867 Maaldrift.

Naamsverklaring
Samenstelling van drift 'terrein waarover of weg waarlangs men vee drijft' (verwant met het werkwoord drijven) en waarschijnlijk maal 'zand van geringe korrelgrootte, loopzand'. De variant Maeldrecht staat onder invloed van de vele namen op drecht 'overtoom, veer, waterloop', maar het betreft hier geen waterloop.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Ammonslaantje, Oude Trambaan (het gedeelte van deze weg tussen de wegen Maaldrift en Ammonslaantje), Hangarweg, Marineweg, Rijksstraatweg (de A44; het gedeelte van deze weg tussen de wegen Ammonslaantje en Maaldrift) en Nieuwe Weg (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Rijksstraatweg). De buurtschap is voor een deel bedrijventerrein en voor een ander deel militair complex. De buurtschap ligt aan weerszijden van de A44, maar voornamelijk W daarvan, en ligt verder direct NO van het dorp Wassenaar, WZW van de stad Leiden, Z van de dorpen Valkenburg en Rijnsburg, NNW van het dorp Voorschoten en ZZO van het dorp Katwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Maaldrift omvat ca. 60 huizen en ca. 60 bedrijfsgebouwen, met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1923 tot 1961 liep de baan van de Gele Tram (lijn I van de HTM) van Wassenaar naar Leiden door Maaldrift en er was hier ook een remise gevestigd. Lijn I komende uit Den Haag eindigde bij deze remise.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In houten rekken staan honderden, perfect onderhouden geweren, pistolen, mitrailleurs en andere wapens. De wapens, opgeslagen in een klimatologisch beheerste wapenkamer, maken deel uit van de grootste collectie historische wapens die de krijgsmacht rijk is. En ze staan niet op zich zelf. Op Mobilisatiecomplex (MOB-complex) Maaldrift, een midden in een Wassenaarse woonwijk gelegen depot, staan loodsen vol met jeeps, rups- en pantservoertuigen, vrachtwagens en ander uniek materieel. “We kunnen helaas niet alles bewaren”, legt Gerard Santes uit, “maar de meest unieke en tijdsbepalende stukken worden hier opgeslagen en onderhouden.” Santes, afdelingshoofd bij de Concerncontrole, stond in 2001 aan de wieg van wat tegenwoordig de Rekwisieten Commisie Koninklijke Landmacht heet. Het is een neventaak die veel van zijn vrije tijd opslokt, daar hij als voorzitter zorg draagt voor het reilen en zeilen van de commissie. Samen met een paar vaste medewerkers en een klein legertje vaste vrijwilligers zorgt hij voor het registreren, beheren en onderhouden van de collectie.

“We zijn geen museum”, benadrukt Santes. “Het gaat er juist om dat de spullen actief ingezet kunnen worden om mensen er blijvend aan te herinneren hoe Defensie en de Koninklijke Landmacht in het bijzonder in vroegere tijden functioneerde.” Geen wonder dan ook dat het in de loodsen gestalde materieel een groot deel van het jaar 'op reis' is. De militaire voertuigen worden bijvoorbeeld ingezet tijdens Open Dagen, herdenkingen en veteranenevenementen, maar ook in films kun je regelmatig iets zien langskomen. Zo wisten de makers van Zwartboek hun weg naar Maaldrift te vinden. Ook operationele eenheden weten wat er in Wassenaar te halen is. Met name de wapenkamer heeft hen veel te bieden. Peperkamp: “Naast historische stukken hebben we hier een grote verzameling wapens van bondgenoten en vijanden in de vorm van een operationele oefenset. Militairen die naar inzetgebied gaan, kunnen hier met wapens die ze daar mogelijk zullen aantreffen bekend gemaakt worden.” Hij laat er een zien, een door een Somalische piraat gepimpte AK-47. “Dit soort stukken zie je misschien niet in musea, maar voor militairen hebben ze wel degelijk een toegevoegde meerwaarde.”

Dat ook overheden en organisaties buiten Defensie (zoals o.a. het Nationaal Militair Museum, Stichting Nationale Veteranendag etc.) de verzameling op waarde weten te schatten, blijkt wel uit het grote aantal aanvragen die de mannen van Maaldrift jaarlijks binnen krijgen. Voor sergeant-majoor Herman Boers betekent dat steevast werk aan de winkel. Met zijn 18 meter lange dieplader rijdt hij, samen met een collega, het hele land (en over de grens) door om tanks, YPR's, antieke trucks of andere voertuigen af te leveren. Hij doet het werk naast zijn functie bij het vuursteuncommando, veelal in zijn vrije tijd. Boers met een glimlach: “Je moet vrijgezel zijn, voornemens het te worden of gewoon knettergek zijn om dit werk te doen.” Santes knikt. “We hebben weinig budget en draaien vrijwel alleen op vrijwilligers. Iedereen die hier werkt heeft een passie en beleving voor dit oude materieel en steekt er heel veel tijd in.” De beloning voor hun bloed, zweet en tranen? “Ze mogen, na de juiste opleidingen, rijden op de oude tanks en voertuigen en gaan mee naar allerlei events,” legt Santes uit. “Voor mannen met deze passie is dat de mooiste beloning die er is.” (bron: Defensiekrant, maart 2017)

Voor de duidelijkheid, zoals ook hierboven reeds vermeld: MOB-complex Maaldrift is niet te bezichtigen. Het is geen museum. Wij vermelden het alleen om de huidige functie van het complex toe te lichten en omdat voor de liefhebbers van deze objecten ze in ieder geval van buitenaf te bekijken zijn.

Reactie toevoegen