Mariënwaerdt

Plaats
Buurtschap
Geldermalsen
Betuwe
Gelderland

p1020637marienwaerdt.jpg

Bord Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (© H.W. Fluks)

Bord Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (© H.W. Fluks)

beesd_marienwaerdt_1.jpg

Landgoed Mariënwaerdt bij Beesd

Landgoed Mariënwaerdt bij Beesd

beesd_marienwaerdt_2.jpg

Op landgoed Mariënwaerdt bij Beesd

Op landgoed Mariënwaerdt bij Beesd

beesd_marienwaerdt_3.jpg

Je kunt heerlijk wandelen op landgoed Mariënwaerdt

Je kunt heerlijk wandelen op landgoed Mariënwaerdt

beesd_marienwaerdt_4.jpg

Gezien op landgoed Mariënwaerdt

Gezien op landgoed Mariënwaerdt

Mariënwaerdt

Terug naar boven

Status

- Mariënwaerdt is een buurtschap en tevens landgoed in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Geldermalsen. T/m 1977 gemeente Beesd.

- Buurtschap en landgoed Mariënwaerdt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beesd.

- Strikt genomen heeft Mariënwaerdt opgevat als buurtschap geen plaatsnaamborden, maar het landgoed heeft wel borden (zie de afbeelding). Buurtschap en landgoed liggen buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Mariënweerd.

Naamsverklaring
De naam Mariënwaerdt betekent ‘eiland van Maria’. Een waard is de oude benaming voor een stuk land dat door rivieren wordt omsloten. Op de plaats waar nu het landhuis staat, stond vroeger een klooster met kapel. Deze werd opgedragen aan de patrones van de kerk, Maria.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap/het landgoed ligt rond wegen die vrijwel alle het voorvoegsel "Mariënwaerdt" hebben (in de postadressen vreemd genoeg zonder puntjes op de eerste e): 2e Dreef, Abelenlaan, Annemariedreef, Appeldijk, Biersteeg, Bijlandtsdreef, De Els, Den Oeststeeg, Driftsteeg, Dwarssteeg, Geerdijk, Groenedijk, Hooidijk, 't Klooster, Kloostersteeg, Koeysteeg, Machinedreef, Notendijk, Notenlaan, Prinkel, St. Janssteeg, Veerstoep, Woerdsteeg, Oude Waag (het gedeelte van deze weg tussen de A2 en de spoorweg) en Stationsweg (Z deel).

Buurtschap en landgoed Mariënwaerdt ligt aan de N oever van de rivier de Linge, aan de W oever van het water de Bisschopsgraaf, aan weerszijden van de spoorweg, direct O van de A2, direct O en direct NO van het dorp Beesd, direct N van de dorpen Enspijk en Deil, NW van de dorpen Tricht en Geldermalsen, W van de stad Buren, ZW van het dorp Beusichem, Z en ZZW van de stad Culemborg, ZO van het dorp Zijderveld en OZO van het dorp Schoonrewoerd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Mariënwaerdt 18 huizen met 141 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "ProRail gaat de onbeveiligde overweg op het eeuwenoude familielandgoed Mariënwaerdt in Beesd definitief afsluiten. Dat staat in een overeenkomst die in nobember 2020 is ondertekend door regiodirecteur Wendy de Wild en de eigenaar van het landgoed, baron Frans van Verschuer. Geen spoorbomen, geen waarschuwingslichten, geen bellen en toch het spoor kunnen oversteken. Vroeger was dat nog acceptabel, maar nu er steeds meer treinen zijn gaan rijden, zijn deze zogeheten Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO's) levensgevaarlijk geworden. Vertrekkend regiodirecteur Wendy de Wild is dan ook blij dat ze op haar allerlaatste werkdag haar handtekening mag zetten voor de afsluiting van deze NABO: "Moderne treinen zijn heel erg stil en hoor je bijna niet aankomen. Deze overweg ligt ook nog eens aan de rand van een bocht. Dat maakt het extra gevaarlijk. Samen met de eigenaar van dit mooie landgoed hebben we goede afspraken gemaakt waarbij iedereen erop vooruitgaat: het wordt veiliger, terwijl er nieuwe wandelpaden en ruiterpaden komen. Deze leiden naar een beveiligde overweg waar mensen voortaan veilig kunnen oversteken. Ik ben heel blij dat we dit samen met de eigenaar goed hebben kunnen oplossen." De overweg was overigens al sinds 2018 met hekken afgezet.

Wethouder Ed Goossens van de gemeente West Betuwe is eveneens tevreden: "Uiteraard zijn wij als gemeente West Betuwe blij om mee te werken aan de afsluiting van deze onbewaakte overweg. Hier is niet alleen de veiligheid van onze inwoners en bezoekers mee gediend, maar worden ook de gebruikswaarden van landgoed Mariënwaerdt verbeterd. Met de afsluiting worden namelijk ook nieuwe wandelverbindingen aangelegd of oude verlegd, zodat bezoekers veilig en optimaal van het mooie landgoed in West Betuwe kunnen genieten."

NABO programma. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ProRail willen de publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet zo snel als mogelijk opheffen of beveiligen. In sommige gevallen betekent dit dat er een onderdoorgang, een brug of een omleidingsweg voor in de plaats komt. Hiertoe zijn het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail het NABO Programma gestart. We werken samen met lokale en provinciale overheden aan het verbeteren van de veiligheid. De ambitie is om in 2023 alle openbare NABO's op het reizigersnet te hebben aangepakt." (bron: ProRail, november 2020)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het O van Beesd gelegen ruim 1.000 hectare grote Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed, dat al sinds 1734 in handen is van dezelfde familie. Inmiddels beheert de 9e generatie van de adellijke familie Van Verschuer het landgoed. De aanduiding 'Heerlijkheid’ verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen. Het landgoed omvat naast het landhuis tientallen oude boerderijen, een groot areaal landbouwgrond en hoogstamfruitboomgaarden. In deze groene oase kun je heerlijk fietsen en wandelen. Het landgoed is in de regio onder meer bekend vanwege de landgoedevenementen, waaronder verschillende fairs. Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Een van hen is Otto Willem Arnold baron van Verschuer (1927-2014), destijds eigenaar van landgoed Mariënwaerdt.

- Op het landgoed vind je kilometerslange wandelpaden. Er zijn vier wandelroutes uitgezet, variërend van 2,5 tot 12,5 km. Ze worden jaarlijks intensief door tienduizenden wandelaars gebruikt. De Vrienden van Mariënwaerdt zijn in 2017 het project Stap voor Stap gestart, om de paden in goede staat te houden en op een natuurlijke manier te verharden, zodat ze ook na een stevige regenbui nog goed begaanbaar zijn. Ze hebben ook extra elementen toegevoegd, zoals meer rust- en picknickplaatsen. Voor mountainbikers en ruiters komen er nog aparte routes.

- De rondwandeling Groene Wissel Beesd, over landgoed Mariënwaerdt, is 14 km lang en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Je begint de wandeling bij het NS-station. De hond mag mee. De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

- Voetveer naar Enspijk v.v. over de Linge.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "De in 2002 opgerichte Vereniging Vrienden van Mariënwaerdt nodigt je van harte uit kennis te nemen van onze activiteiten en de voordelen om je Vriend te mogen noemen. Onze missie: met elkaar dragen wij bij aan een solide draagvlak voor een samenhangend en verantwoord beheer en onderhoud van dit historische rijksmonument en landgoed. Een landgoed dat voor iedereen is opengesteld om te bezoeken, te ontspannen en te genieten. Visie: de vereniging spreekt de wens uit dat een ieder die van de gastvrijheid van het landgoed gebruik maakt, uit principe van wederkerigheid, zich met een “vriendendienst” ondersteunend opstelt. Naast de jaarbijdrage in de vorm van een contributie, kan dit verder naar ieders eigen mogelijkheden worden ingevuld door actief of passief aan de verenigingsactiviteiten deel te nemen. Jaarrond organiseren diverse Vriendengroepen binnen de vereniging activiteiten op de Heerlijkheid, variërend van onderhoudswerkzaamheden in bos en (moes)tuin tot wandelingen, lezingen en excursies. Voor nadere informatie zie de Activiteitenagenda."

- Zorg en welzijn: - "Je bent vanochtend vroeg uit bed gekomen om op het landgoed te helpen. Je hebt er zin in! Dat is mooi, want er is vandaag van alles te doen. De bomen moeten weg, en bomen omzagen kan jij als de beste. Ondertussen kun je genieten van de prachtige omgeving van het landgoed. Je bent net een echte koning hier. Na afloop is het tijd voor een lekkere pannenkoek in het restaurant hier dichtbij. Jij ziet jezelf hier wel wonen! Heerlijkheid Mariënwaerdt is een schitterend uitgestrekt familielandgoed in de Betuwe. 's Heeren Loo biedt hier dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt hier buiten werken op het land. Elke dag is er een vast iemand aanwezig om je daarbij te begeleiden, maar je werkt zo zelfstandig mogelijk.

Dagbesteding in de buitenlucht. Op het landgoed is van alles te doen voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. Voorbeelden van werk dat je bij ons kan doen: appels plukken, bomen zagen en noten rapen. Ben jij graag zoveel mogelijk in de natuur en de buitenlucht? Dan is het landgoed misschien wel dé plek voor jou. Wij werken graag met jou als je het leuk vindt om fysiek en grof werk te verrichten. En natuurlijk als je energie voor tien hebt! Elke dag kun je van 9.00 tot 16.00 werken. Maak je geen zorgen over vermoeide voeten na afloop, want je wordt gehaald en gebracht met de bus."

Reactie toevoegen