Noord-Scharwoude

Plaats
Dorp
Dijk en Waard
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Noord-Scharwoude in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Noord-Scharwoude in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Noord-Scharwoude in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Noord-Scharwoude

Terug naar boven

Status

- Noord-Scharwoude is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Dijk en Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1941. Per 1-8-1942 over naar gemeente Langedijk, in 2022 over naar gemeente Dijk en Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Noord-Scharwoude.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Noord-Scharwoude ligt Z van het dorp Oudkarspel, ZW van het dorp Waarland, W van de dorpen De Noord en Veenhuizen, N van de dorpen Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk en de stad Heerhugowaard, NNO van het dorp Sint Pancras, NO en ONO van het dorp Koedijk en OZO van het dorp Waarland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Noord-Scharwoude 90 huizen met 652 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 87/634 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Polder 2/11 en Geestmer-Ambacht 1/7. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.400 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De provincie Noord-Holland heeft in 2020 in de provinciale weg in Noord-Scharwoude (N504) een verkeersplein en rotonde aangelegd. Hiermee verbeteren de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming in en rond het dorp, zowel nu als in de toekomst. De rotonde is aangelegd op het kruispunt van de Spoorstraat en de Oostelijke Randweg. Het verkeersplein, een zogeheten LARGAS-plein, is gerealiseerd op de kruising van de Dorpsstraat en de Voorburggracht. LARGAS staat voor LAngzaam Rijden GAat Sneller. Het is een oplossing waarbij via het verkeersplein voorrang wordt gegeven aan de hoofdrijrichting. Het LARGAS-plein zorgt ervoor dat het verkeer gelijkmatiger over de weg wordt verdeeld. Door veel minder afremmend en optrekkend autoverkeer verminderen bovendien de geluidsoverlast en de uitstoot van uitlaatgassen. Hierdoor verbetert het LARGAS-plein ook het leefklimaat.

Het compacte plein houdt de dorpskern goed bereikbaar voor alle verkeer. Langzaam verkeer kan veilig oversteken bij zowel de Dorpsstraat, via een brede middenberm, als op de Voorburggracht. Samen met aannemingsmaatschappij Van Gelder is alles in het werk gesteld om hinder zoveel mogelijk te beperken. Zo waren slechts 3 weekendafsluitingen nodig en bleef de N504 op werkdagen altijd toegankelijk. Mede dankzij alle begrip en medewerking van omwonenden en weggebruikers is het werk veilig én snel afgerond, binnen nog geen 6 weken. Het project is in juni 2020 gereedgekomen. Om omwonenden, weggebruikers en betrokkenen te bedanken voor hun medewerking en begrip is een korte film gemaakt. Hoe zag het eruit en hoe ziet het er nu uit?" (bron en voor nadere informatie zie: Provincie Noord-Holland)

- De oude bedrijfsgebouwen van het voormalige groenteveilingterrein De Wuyver in Noord-Scharwoude maken plaats voor woningbouw: hier verrijst de woonwijk De Nieuwe Veiling, met in totaal ca. 240 woningen (eengezinswoningen en appartementen voor starters, doorstromers en senioren). De nieuwbouwlocatie beslaat een terrein van ca. 10 hectare. Met de herontwikkeling van het voormalige veilingterrein, tezamen met enkele bedrijfsgebouwen van het aangrenzende bedrijventerrein De Wuyver, transformeert het gebied naar een aantrekkelijke woonwijk. De nieuwe wijk sluit naadloos aan bij de bestaande dorpskern. Intieme straatjes, groen en water zorgen voor een gunstig woonklimaat. De woningen in De Nieuwe Veiling passen fraai in het oude dorp. De verschillende woningtypen, het kleurgebruik, de architectuur van de woningen en de inrichting van het openbare gebied zorgen ervoor dat nieuw en oud prima in elkaar overgaan.

- De Gebiedsvisie Vitaal Lint Noord- en Zuid-Scharwoude 2013-2025 is eind 2013 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Noord-Scharwoude heeft 2 rijksmonumenten.

- De RK Sint-Jan-de-Doperkerk (officieel: Kerk van Sint-Joannes de Doper Geboorte) (Dorpsstraat 516a) dateert uit 1906. Voor de Reformatie waren er verschillende parochies in Langedijk: Sint-Maarten (in Oudkarspel), Sint-Johannes de Doper (Noord-Scharwoude), Sint-Pieter (Zuid-Scharwoude) en Sint-Pontianus (Broek op Langedijk). Ten tijde van de Reformatie werden te Langedijk verschillende priesters vermoord, maar het overgrote deel van de plattelandse bevolking bleef rooms-katholiek. Deze werd genoodzaakt de eredienst te houden in schuurkerken, totdat het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland in het midden van de 19e eeuw het weer vrijuit oprichten van RK parochies mogelijk maakte.

In 1903 besloot het parochiebestuur tot nieuwbouw. Als architect werd P.J. Bekkers gevraagd, een leerling van Pierre Cuypers. Hij bouwde onder andere ook de Boomkerk in Amsterdam. De eerste steen werd gelegd in mei 1905 en de bouw werd voltooid in september 1906. De driebeukige kruisbasiliek is gebouwd in rode baksteen in neogotische stijl. Door de nauwe ligging tussen dorpsweg en achtergracht is zij eerder breed dan diep. De hoge spitsboogvensters worden steeds geflankeerd door twee lagere. De vensters hebben non-figuratieve glas-in-loodramen. Het koor is in 1975 vergroot, zodat er plaats is voor 1000 kerkgangers in totaal. De vierkante, 56 meter hoge kerktoren herbergt het ingangsportaal en heeft een balustrade en een achtkantige spits met bovenin aan vier zijden kleine dakkapellen. Op het kruispunt van de drie beuken van het kerkgebouw bevindt zich een dakruiter.

Het meeste kerkmeubilair dateert uit de bouwtijd. Ook het hoogaltaar (van zeven soorten marmer en zandsteen), de zij-altaren, de tegelvloer en de armaturen zijn nog oorspronkelijk. De kerk bevat 20 gepolijste granieten zuilen uit Zweden. Rond het hoogaltaar staan er zes blauwgrijze (verwijzend naar de hemel), in de rest van de kerk veertien rode (verwijzend naar het bloed van Christus, en in aantal overeenkomend met het aantal staties van de Kruisweg). Er zijn twee kerkorgels. Het koororgel van de Alkmaarse orgelbouwer Jos. Vermeulen dateert uit 1917 en heeft twee manualen, 16 registers en een vrij pedaal. In 1987 kwam er een groot Engels orgel bij, dat in 1880 gebouwd is door Forster & Andrews en afkomstig is uit een Anglicaanse kerk in Morecambe in Lancashire. Hiervan is de dispositie: twee manualen, 20 registers en vrij pedaal. Het instrument heeft 1145 orgelpijpen. De kerk valt onder RK Parochie Sint Jan de Doper.

- Gevelstenen in Noord-Scharwoude.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Voor sport en spel kom je naar Duikerdel! Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude is een gezellig gezinsbad. Het is een overzichtelijk bad met genoeg uitdaging voor de jonge jeugd. Een glijbaan met aparte uitglijbak, een recreatiebad met waterspuiten, Dolly de clown, jetstream en bubbelbank. Dolly’s spetterplek voor de allerkleinsten gevuld met gezellig speelmateriaal, speelhuisje, watertafel en watersproeiers. Voor de banenzwemmers onder ons is er genoeg ruimte om een lekker baantje te trekken op verschillende dagen en tijden. Voor wie houdt van sporten is er een ruime keuze aan aquasporten. Zowel op de bodem als in het diepe water, voor mannen en vrouwen, voor jong en oud. Ook zijn er groepen aangepast zwemmen waar mensen met verschillende chronische aandoeningen heerlijk kunnen bewegen.

Wil je samen met je baby of peuter komen zwemmen? Ook daar is genoeg mogelijkheid voor en kun je verschillende dagen in de ochtend onze baby-/peuterlessen volgen. Naast watervrij worden, spelen en het trainen van de motoriek heb je echt een moment samen voor jou en je kindje. En natuurlijk is ons bad ook uitermate geschikt voor het volgen van zwemlessen. De kinderen starten met watervrij worden en het aanleren van de zwemslagen. Langzaam maar zeker gaan de kinderen richting het diepe water waar ze de laatste vaardigheden onder de knie krijgen voor hun eerste diploma. Daarna kunnen er nog vele diploma’s volgen! Nieuwsgierig naar ons gezellige bad? Kom dan eens langs. Je bent van harte welkom."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Noord-Scharwoude, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noord-Scharwoude (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Jeugd: - Scouting Langedijk Martinus Groep.

- Muziek: - "Harmonie Excelsior is een vereniging met circa 45 leden, voornamelijk uit de gemeente Langedijk. De leeftijd van de leden varieert van 10 jaar tot in de tachtig. Het orkest staat onder leiding van de enthousiaste dirigente Alida Holwerda. Excelsior heeft naast een drumband ook een leerlingenorkest, het Harmonie Excelsior LeerLingen Orkest, oftewel HELLO. Bij Harmonie Excelsior worden muzikale prestaties gecombineerd met veel gezelligheid. Elke donderdag wordt er gerepeteerd, in de gymzaal van IKC Waterrijk aan de Schoolstraat in Noord-Scharwoude. Excelsior speelt op alle concerten gevarieerde muziek, er zit voor iedereen wel iets moois bij. Daarnaast verzorgt Excelsior verschillende “kleine” optredens voor diverse gelegenheden zoals op Koningsdag, 4 mei, serenades en buitenconcerten. Momenteel verzorgen wij zelf muzieklessen, op basisscholen, in onze Hello klas en individuele muzieklessen. Nieuwe leden zijn van harte welkom!"

- Sport: - Handbalvereniging Lacom '91 in Noord-Scharwoude is een bruisende vereniging door gezamenlijke inzet en plezier. Een club waar iedereen van 5 tot 100 zich veilig en thuis voelt en ieder op zijn eigen niveau met plezier handbalt.

Reactie toevoegen