Oomsberg

Plaats
Buurtschap
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

Oomsberg

Terug naar boven

Status

- Oomsberg is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1969 gemeente Onstwedde.

- De buurtschap Oomsberg is verdeeld in 3 delen: 1e en 2e Oomsberg, die voor de postadressen onder het dorp Musselkanaal vallen, en 3e Oomsberg, dat onder het dorp Vledderveen valt.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Oomsbaarg.

Oudere vermeldingen
1828 Oomsberg, Oompiesberg, 1867 Omersberg.

Naamsverklaring
De 'berg' betreft een zandige hoogte in het veen, in 1828 met ca. 15 berken begroeid. In het eerste deel van de naam schuilt de persoonsnaam Ome, vergelijk ook Hasseberg gem. Vlagtwedde.(1)

Terug naar boven

Ligging

1e Oomsberg ligt rond de gelijknamige weg, W van het A.G. Wildervanck-kanaal en de provincialeweg N366 (A.G. Wildervanckweg). 2e en 3e Oomsberg (dat in de atlassen gewoon 'Oomsberg' wordt genoemd) liggen rond de respectievelijke gelijknamige wegen, O van genoemd kanaal en weg. 2e Oomsberg is een kort doodlopend zijweggetje van de Exloërweg, de weg 3e Oomsberg is een lange rechte weg van Vledderveen naar Mussel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

1e Oomsberg omvat een 10-tal panden, de 2e omvat er slechts 2. De 3e is met ca. 25 panden de grootste van de 3, en wordt wellicht daarom als zijnde de 'hoofdplaats' van de 3 Oomsbergen, 'gewoon' als Oomsberg betiteld. Totaal hebben de Oomsbergen ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal bij 1e Oomsberg.

- Kunstwerk bij het gemaal, van Kie Ellens, getiteld 'Waving, not drowning'. Het kunstwerk dateert uit 1994.

Reactie toevoegen