Velserbroek

Plaats
Dorp
Velsen
Kennemerland
Noord-Holland

Velserbroek

Terug naar boven

Status

- Velserbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Velsen.

- Onder het dorp Velserbroek valt ook de buurtschap Hofgeest.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving/naamsverklaring
Genoemd naar de ligging in de Velserbroekpolder. Broek 'moerassig gebied' bij Velsen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Velserbroek ligt O en NO van het dorp Santpoort, N van de stad Haarlem, NW van het dorp Spaarndam, Z van het Noordzeekanaal, het dorp Velsen-Zuid en de stad Beverwijk, ZO van het dorp Velsen-Noord en de stad IJmuiden en OZO van het dorp Driehuis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Velserbroek heeft ca. 7.000 huizen met ruim 16.000 inwoners en is daarmee qua grootte de 2e kern van de gemeente Velsen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Velserbroek is de jongste kern van de gemeente Velsen, ontstaan sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw, als uitbreidingsgebied van Haarlem e.o.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Velserbroek heeft 2 rijksmonumenten.

- Velserbroek heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De in 1997 opgerichte Dorpsvereniging Velserbroek organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten, zoals: Koningsdag met gezellige spelletjes voor de kinderen, Avondvierdaagse met feestelijke intocht op het Vestingplein, Sinterklaasintocht, Kerstsamenzang op 24 december, Groep8disco voor schoolkinderen in Jongerencentrum De Koe, en knutselmiddagen voor de jeugd uit groep 3 t/m 8. "Na 20 jaar opnieuw geboren: Dorpsvereniging Velserbroek 2.0. Klaar voor de volgende 20 jaar! Samen maken we het verschil! Iedere Velserbroeker, van driewieler tot booster, van step tot rollator, is welkom bij onze vereniging. Ons doel is om alle inwoners samen te brengen en samen iets voor elkaar te betekenen, ongeacht geloof, politieke kleur, afkomst. Dat kan al vanaf een vriendelijke glimlach en een welgemeend goedendag op straat, het gezamenlijke zingen op kerstavond, tot het lidmaatschap van de dorpsvereniging voor de hele familie."

- Rabobank Stratenteams Toernooi Velserbroek (zaalvoetbal, januari).

- Avondvierdaagse (juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Stichting Kringloop Velserbroek is een gezellige kringloopwinkel waar gebruikte goederen kunnen worden ingeleverd. Als spullen bij ons worden binnengebracht bekijken wij of het niet stuk is en of het te verkopen is. Daarna worden alle goederen schoongemaakt en komt het in de winkel te liggen waar onze bezoekers deze weer kunnen kopen. Met het verkopen van deze spullen steunen wij goede doelen. Je kunt bij ons van alles vinden van meubilair, cd’s & dvd’s tot boeken & kleding aan toe, maar ook elektronica & keukenapparatuur. We hebben ook een ophaal- en bezorgdienst waarmee wij spullen op het gewenste tijdstip bij je kunnen ophalen of bezorgen. Aan het ophalen van goederen zijn geen kosten verbonden. Voor het bezorgen vragen wij een kleine onkostenvergoeding."

- "Noppes Velserbroek biedt een ruim assortiment van meubels, kleding, schoenen, boeken, platen, cd’s, huishoudelijke artikelen, koelkasten, wasmachines, fornuizen, diepvriezers, afzuigkappen, video- en audioapparatuur, tv’s, speelgoed, computers, fietsen, wandversiering, verlichting, serviezen, glaswerk en nog veel meer! Noppes Kringloopwinkels beperken de hoeveelheid grof huisvuil door hergebruik te stimuleren, met balans tussen milieu, mens en maatschappij. In de professioneel opgezette, zonder winstoogmerk werkende kringloopwinkels krijgen minder kansrijken op de arbeidsmarkt de mogelijkheid zich op werkgebied te (her)ontwikkelen. Daarmee is Noppes milieubewust, maatschappelijk betrokken én voordelig voor iedereen."

- "In Centrum Velserbroek is het gezellig winkelen, midden in het hart van het dorp. Met ruim 30 schitterende winkels, in een grote variëteit in branches. Uitstekende horeca. Altijd makkelijk parkeren. Met grote regelmaat organiseren we aansprekende evenementen voor jong en ouder. Gezelligheid, samenzijn en het onverwachte zijn daarbij altijd belangrijke ingrediënten. Wij kijken er met een warm en trots gevoel op terug. Kijk op de site om de evenementen te bekijken."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Velserbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Velserbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - "VVH is opgericht in 1906 en is een van de oudste verenigingen in de regio. VVH/Velserbroek is in 1993 ontstaan na het samengaan van v.v. Hercules en v.v. Velserbroek. We zijn een gezellige voetbalvereniging waar iedereen even belangrijk is. Wij koesteren al jarenlang het motto: "Met vriendschap komen de prestaties." Dit heeft zich de laatste jaren ook bewezen. De betrokkenheid van de leden en aanhang is erg groot. Wil jij dit ook ervaren, kom dan een keer langs op ons mooie complex!"

- "De geschiedenis van VSV is een stukje geschiedenis van IJmuiden. IJmuiden bestond in het begin van de vorige eeuw uit 32 straten en stegen. Veel ontspanning was er niet voor de jeugd. De ontspanning die er was vond plaats op straat en bestond voor de meisjes uit touwtje springen, knikkeren, hoepelen en tollen. De jongens vermaakten zich met vliegeren en als ze een bal konden bemachtigen met voetballen op straat. Verkeer was er nog niet, hooguit een hondenkar. Wat oudere jongeren, geprikkeld door de reeds bestaande voetbalverenigingen als “Kinheim” uit Wijkeroog en “IJFC” uit IJmuiden staken de koppen bij elkaar en vormden zo ook een voetbalclubje. In 1900 richten Cor Engelhart, Cor Griekspoor en Cor van der Zee een voetbalclubje op met de naam “Unitas”. Unitas speelde onderlinge wedstrijden op het “Hanenveld”, dit was een grote vlakte ten westen van het toenmalige station Velsen.

In 1912 ontstond het verlangen om in competitieverband te gaan spelen, en men deed het verzoek bij de Haarlemse Voetbalbond. Dit verzoek kon worden ingewilligd onder twee voorwaarden. Ten eerste moest de naam worden veranderd daar deze al bestond, en ten tweede moest uitgekeken worden naar een ander terein. Het oog was gevallen op “De Kickvors”, een vlakte aan de Frans Halsstraat. Dit terrein kon voor enkele tientjes gehuurd worden van de eigenaar, de Fam. Boreel. “Unitas” werd “Velseroorder Sport Vereniging (VSV)”, en het terrein werd geschikt gemaakt om als voetbalveld te kunnen worden gebruikt. VSV heeft op dit terrein gespeeld tot 1942. Toen werd VSV door de Duitse bezetter verbannen." Velseroord was destijds de plaatsnaam voor het huidige IJmuiden-Oost. In 1949 koopt VSV een terrein in Driehuis. In 1998 is het nieuwe, huidige sportcomplex in Velserbroek gerealiseerd. Hoe het VSV sinds de oprichting in 1912 is vergaan, kun je hier lezen.

- Zorg: - Wijkgezondheidscentrum Velserbroek bestaat ruim 25 jaar en omvat diverse zorgverleners, zoals apotheek, huisarts, fysiotherapie, logopedie, tandarts, mondhygiënist, verloskunde, Mensendieck therapie, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het consultatiebureau.

Reactie toevoegen