Vledderveen (Drenthe)

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

Vledderveen dorpsgezicht [640x480].JPG

Vledderveen, dorpsgezicht

Vledderveen, dorpsgezicht

Vledderveen (Drenthe)

Terug naar boven

Status

- Vledderveen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Vledder.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Vleddervene. Een inwoner van dit dorp is een Vledderveniger.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Vledderveen ligt NW van het dorp Vledder, N van het dorp Frederiksoord, NO van het dorp Wilhelminaoord, O van het dorp Noordwolde-Zuid, ZO van het dorp Noordwolde, ZZW van het dorp Boijl, ZW van het Nationale Park Drents-Friese Wold, WZW van het dorp Doldersum en WNW van de dorpen Wapse en Diever.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1870 heeft Vledderveen samen met Vledderveld 320 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Vledderveen.

- In 1977 is het boek 'Van zoden steken tot kabel-tv' verschenen, "t.g.v. het 50-jarig jubileum van Plaatselijk Belang. Dit boek geeft inzicht in het leven in Vledderveen vanaf de oprichting van Plaatselijk Belang in 1947 t/m 1977". Zo staat te lezen op de lokale dorpssite. Maar daar klopt iets niet aan; óf de laatste jaartallen kloppen en dan is het 30 jaar, óf de 50 jaar klopt, en dan moet 1947 1927 zijn...

- In 2015 is de Historische Club Vledderveen opgericht. De doelstelling van de club is de geschiedenis van het dorp te beschrijven vanaf 'in den beginne' tot heden. In 2018 viert de Maatschappij van Weldadigheid haar 200-jarig bestaan. De club vindt dat een geschikt moment om dan een boekje over de geschiedenis van het dorp gereed te hebben, dus daar wordt dan ook naartoe gewerkt. Bovendien bestaan er plannen om een tentoonstelling te houden van het historische materiaal en mogelijk een fietstocht door de geschiedenis van het dorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Heidehoek is na afloop van schooljaar 2014-2015 gesloten, omdat het aantal leerlingen te klein was geworden om nog verantwoord door te kunnen gaan. Een deel van de inboedel is geveild, zodat de spullen bij de inwoners terecht komen en niet naar elders verdwijnen. De opbrengst is gebruikt om een spetterend afscheidsfeest van te organiseren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vledderveen heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Evangelisatiegebouw Eben-Haëzer (P.W. Janssenlaan) is onststaan doordat rond 1889 een zekere heer Beek in deze omgeving werkzaam is als bijbelcolporteur. Hij komt door dit werk in aanraking met de mensen in de arme buurtschap Vledderveen. Hij houdt hier bijbellezingen in het huis van een zekere G. Smit. Als rond 1891 de ruimte in deze arbeiderswoning door de grote toeloop te klein wordt, wordt er geld bijeen gebracht om daarmee een grotere ruimte te bouwen. Deze inzet wordt beloond en zo verrijst er een houten lokaal, in de volksmond 'het schapenhok' genoemd. Dit gebouw met een rood pannendak wordt voor de evangelisatiebijeenkomsten gebruikt tot 11 oktober 1933. Op deze dag wordt het gehele gebouw door storm verwoest.

Men bouwt vervolgens het huidige stenen kerkje, dat op 11 mei 1934 in gebruik wordt genomen. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij de Hersteld Hervormde Gemeente, die zich heeft afgescheiden van de Hervormde (PKN) Gemeente van Vledder. De evangelisatie telt 22 adressen. De leden komen uit de provincies Drenthe, Overijssel en Fryslân. De zondagse diensten trekken ca. 50 bezoekers. Tijdens de vakantieperiode, als veel vakangiegasten de kerkdiensten bezoeken, kan een zaaltje worden bijgetrokken en kan daarmee het aantal zitplaatsen worden vergroot van 75 naar 200. Voor uitvoerige informatie over de geschiedenis van evangelisatiegebouw Eben-Haëzer, zie het artikel De Hervormde kapel te Vledderveen, in het tijdschrift van de historische vereniging van Vledder (2007).

- Op de hoek van de Jodenweg in Vledderveen, bij het dorpshuis, is in 1986 een monumentje onthuld in de vorm van een zwerfsteen met een plaquette, ter herinngering aan de joodse dwangarbeiders die hier in 1942 aan de ontginning van de heide hebben gewerkt, en die ook de weg die later Jodenweg is gaan heten, hebben verbeterd. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpsfeest (weekend eind juni).

- In september 2014 hebben 8 enthousiaste corsoliefhebbers Corsogroep Vledderveen opgericht. Samen met een heleboel enthousiaste lassers, kunstenaars, bloemschikkers, acteurs en alle anderen die willen helpen, zetten ze zich in om jaarlijks met een mooie wagen mee te doen aan het Corso Frederiksoord (september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Vledderveld is een bos- en natuurgebied bij Vledderveen van 120 ha. Staatsbosbeheer is eigenaar/beheerder. Het bestaat uit een stukje natuurbos waarin het beheer bestaat uit nietsdoen, een stuk voor houtproduktie aangelegd bos dat omgevormd wordt naar meer natuurlijk bos en een aantal mooie vennen die belangrijk zijn voor amfibieën en reptielen.

- Speeltuinvereniging Ons Veilig Plekje.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vledderveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vledderveen.

- Nieuws: - Nieuws uit Vledderveen van Plaatselijk Belang op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Vledderveen behartigt de belangen van de inwoners van het dorp in de ruimste zin van het woord. Dat doet zij o.a. door te overleggen met de gemeente e.a. maatschappelijke organisaties, contacten te onderhouden met verenigingen e.d., en inwoners te betrekken bij beslissingen die (bijv. ruimtelijke aspecten van) het dorp aangaan. Verder organiseert PB mede activiteiten in het dorp.

- Dorpshuis: - Dorpscentrum De Heidehoek. - Nieuws van Dorpscentrum De Heidehoek op Facebook.

Reactie toevoegen