Wijnbergen

Wijk
Buurtschap
Montferland Doetinchem
Achterhoek
Gelderland

Wijnbergen

Terug naar boven

Status

- Wijnbergen is een voormalig dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, tegenwoordig verdeeld in 1) een buurtschap in de gemeente Montferland, t/m 2004 gemeente Bergh en 2) een wijk en bedrijventerrein in de gemeente Doetinchem. Ook dit deel, met o.a. de kerk, viel vanouds onder de gemeente Bergh, en is in 1984 middels een grenscorrectie aan de gemeente Doetinchem toegevoegd. De gemeentegrens loopt daardoor nu ter plekke langs de A18.

- Het buurtschap-gedeelte in de gemeente Monterland heeft een eigen postcode (7048) en plaatsnaam en is daarmee - in tegenstelling tot het Doetinchemse deel - een formele woonplaats.

Terug naar boven

Ligging

Oorspronkelijk was Wijnbergen een dorp. De dorpskern is inmiddels in de bebouwde kom van Doetinchem opgegaan (noordelijk van het bedrijventerrein Wijnbergen, langs de Oude IJssel). De grens tussen de gemeenten Doetinchem en Montferland loopt hier langs de A18 en verdeelt Wijnbergen dus in twee delen. Z van de A18 ligt dus het buurtschap-gedeelte van Wijnbergen in de gemeente Montferland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Wijnbergen 60 huizen met 395 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap in de gem. Montferland ca. 50 huizen met ruim 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren wordt in het Doetinchemse deel van dit voormalige dorp de nieuwe woonwijk Buitenplaats Wijnbergen aangelegd, met uiteindelijk ca. 750 woningen, die gefaseerd vanaf 2012 worden gebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wijnbergen heeft 2 rijksmonumenten.

- Wijnbergen heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Sint Martinuskerk staat sinds 1984 in de stad en gemeente Doetinchem (voorheen gemeente Bergh).

- Kasteeltje Kemnade in het Montferlandse gedeelte.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's en ansichtkaarten van Wijnbergen.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wijnbergen.

Reactie toevoegen