Achthuizen (Nieuw-Lekkerland)

Plaats
Buurtschap
Molenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

achthuizen_nieuw-lekkerland_plaatsnaambord_kopie.jpg

Achthuizen, het officiële plaatsnaambord "Achthuizen gem. Nieuw-Lekkerland" is in december 2009 feestelijk onthuld. (© Jan Oosterboer)

Achthuizen, het officiële plaatsnaambord "Achthuizen gem. Nieuw-Lekkerland" is in december 2009 feestelijk onthuld. (© Jan Oosterboer)

Nieuw-Lekkerland Achthuizen bord oud AdB [640x480].jpg

Achthuizen, dit bord is in 1992 door inwoner Aad den Boer bij de ingang van de buurtschap geplaatst en eind 2009 opgevolgd door een officieel plaatsnaambord.

Achthuizen, dit bord is in 1992 door inwoner Aad den Boer bij de ingang van de buurtschap geplaatst en eind 2009 opgevolgd door een officieel plaatsnaambord.

Achthuizen (Nieuw-Lekkerland)

Terug naar boven

Status

- Achthuizen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. T/m 2012 gemeente Nieuw-Lekkerland. In 2013 over naar gemeente Molenwaard, in 2019 over naar gemeente Molenlanden.

- De buurtschap Achthuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuw-Lekkerland.

- De buurtschap Achthuizen heeft witte plaatsnaamborden (zie verder bij Geschiedenis voor hoe dit zo gekomen is). In ieder geval tot 2016 stond daar nog altijd 'gem. Nieuw-Lekkerland' op. Vermoedelijk is de gemeente vergeten dit te vervangen omdat de buurtschap geen officiële woonplaats is en niet 'in het zicht' ligt, dan wel heeft men het om cultuurhistorische redenen zo gelaten.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De buurtschap Achthuizen is genoemd naar het feit dat er acht huizen staan.

Terug naar boven

Ligging

In het O van het dorp Nieuw-Lekkerland loopt haaks op de Lekdijk de Dorpslaan. Aan het eind van de Dorpslaan, vanaf de Lekdijk gezien, ligt het doodlopende buurtje Achthuizen, direct na de brug over de Tiendwetering (die parallel loopt aan de Tiendweg). Het betreft de huisnummers 143-153 en 112-114.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achthuizen heeft 8 huizen met circa 20 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Plaatsnaamborden
Toen Aad den Boer in 1992 terugkeerde in zijn ouderlijke woning aan de Dorpslaan, liet hij bij de dorpsschilder een bord maken in de kleuren van de gemeente Nieuw-Lekkerland (geel bord met groene letters), met daarop de tekst Achthuizen en met daaronder de toevoeging: "over de Tiendweg". Daaronder een wit bordje "Bebouwde kom". Hij pootte het bord op eigen grond aan het begin van het buurtje direct achter de Tiendweg.

"Het werd een spraakmakend onderwerp", aldus Den Boer. "De burgemeester vond het maar niks. Maar na enkele jaren gaven wandel- en fietsroutekaarten, ook die van de VVV, Achthuizen aan als markeringspunt en inmiddels weet iedereen niet anders dan dat dit een buurtschap is van het dorp Nieuw-Lekkerland. Op een gegeven moment bleek de plaatsnaam zelfs op stafkaarten van Nederland als buurtschap te worden aangeduid. Ik heb toen voor elke inwoner van de buurtschap een ingelijst exemplaar gekocht bij de Topografische Dienst."

Omdat de gemeente Nieuw-Lekkerland in 2013 zou opgaan in de nieuwe gemeente Molenwaard, heeft Den Boer in 2009 het gemeentebestuur van Nieuw-Lekkerland gevraagd de buurtschapsstatus van Achthuizen te formaliseren door het plaatsen van een officieel plaatsnaambord. "Dan is dat maar geregeld", zo stelde hij. Het college van Burgemeester en Wethouders bleek daarvoor open te staan. In december 2009 is het officiële witte plaatsnaambord feestelijk onthuld.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aad den Boer heeft in de afgelopen jaren in het gebied Z en O van de buurtschap Achthuizen het nieuwe landgoed Schoonenburgh ontwikkeld. Het idee sluimerde al sinds 1986, toen hij een stuk weiland tussen de Elzenweg en de Tiendweg omvormde tot bos. Aad had het reepje van een hectare door vererving in bezit gekregen en plantte er 5.000 sprietjes op van 50 centimeter lengte. In 1998 kwam de landelijke overheid met een nieuwe visie op landgoederen. Die moesten worden gekoesterd, want ze dreigden te verdwijnen. Én het moest eenvoudiger worden om een landgoed te beginnen. Aad den Boer rook zijn kans, kocht stukken grond aan van Staatsbosbeheer en een projectontwikkelaar en beschikt inmiddels over 12,5 hectare grond in het gebied ten westen van de Schoonenburgweg en direct ten zuiden van de begraafplaats. Hij schakelde erkende experts in om een goed plan te creëren dat alle toetsen der kritiek kon weerstaan. Dat is goed gelukt. Er zijn geen bezwaren ingediend vanuit de bevolking en ook het ministerie van VROM, de provincie en de gemeente gingen akkoord.

Den Boer heeft er een woning gebouwd naar Limburgs concept, zoals vroeger de boerderijen daar werden gebouwd, met een afgesloten binnenplaats, met leifruit tegen de zuidelijke muur. Hierdoor wordt het mogelijk om fruitsoorten te kweken die eigenlijk zuidelijker in Europa zijn vinden. In de middeleeuwen werd hiermee begonnen. Deze bijna verloren gegane kennis over planten, kruiden en bomen wil hij graag nieuw leven inblazen. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat een walnotenboom bij de keuken komt te staan. "Want die houden de vliegen weg." De plannen behelzen verder de aanleg van een hoogstamfruitboomgaard (met volwassen bomen, omdat jonge boompjes veel tijd nodig hebben om op te groeien), een geriefbosje en een poel. De schapen grazen op een ouderwets bemest stukje grasland waar de sloten aanzienlijk zijn verbreed. "Ik wil graag de variëteit terugbrengen in het landschap zoals die vroeger in de Alblasserwaard te vinden was", legt Den Boer uit over het veenweidegebied. "Het wordt een museumstuk met een recreatieve functie."

Die recreatieve functie heeft het gebied nu eigenlijk al, want een groot deel van het bos dat hij heeft gecreëerd is toegankelijk voor publiek. Aad is er vaak te vinden. Gestoken in het karakteristieke boswachtersgroen beantwoordt hij vragen van wandelaars en onderhoudt hij samen met zijn vrouw en een groepje trouwe medewerkers de natuur. Het hele project is medio 2012 gereedgekomen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- In buurtschap Achthuizen bij Nieuw-Lekkerland, dichtbij fietsknooppunt 04 aan de Tiendweg, ligt Rustpunt “Lekker anders” (Dorpslaan 149). Hier kun je heerlijk toeven op het kleine maar gezellige terras en genieten van een kop koffie of thee met een huisgemaakt taartje. Natuurlijk staan er ook nog andere consumpties op de kaart. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verse en biologische streekproducten. Je bent van mei tot en met september van harte welkom op vrijdag en zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Els Carol, tel. 06-46884508, e-mail lekkerandersels@gmail.com.

Reacties

(1)

Wat leuk Aad je hebt ons indertijd op het stuk grond waar je een bos aan het aanplanten was rondgeleid. Ik zie zonet een tv programma over een fruitteler Wouter den Boer en herkende er jouw zoon in. Na enig googelen kwam ik deze site tegen en bleek ik gelijk te hebben.
Wat bijzonder dat de strook bosgrond is uitgegroeid tot landgoed Schoonenburgh waar Wouter nu als fruitteler jouw landgoed beheert. Hartelijke groet Herman en Carmell

Reactie toevoegen