Nieuw-Lekkerland

Plaats
Dorp
Molenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

nieuw-lekkerland_paatsnaambord_molenlanden_kopie.jpg

Nieuw-Lekkerland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2012. In 2013 over naar gemeente Molenwaard, in 2019 over naar gemeente Molenlanden. (© Jan Oosterboer)

Nieuw-Lekkerland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2012. In 2013 over naar gemeente Molenwaard, in 2019 over naar gemeente Molenlanden. (© Jan Oosterboer)

Nieuw Lekkerland,.JPG

Huisjes aan de dijk in Nieuw-Lekkerland

Huisjes aan de dijk in Nieuw-Lekkerland

Nieuw Lekkerland.JPG

Middenin het dorp Nieuw-Lekkerland, bij de Hervormde kerk

Middenin het dorp Nieuw-Lekkerland, bij de Hervormde kerk

Nieuw-Lekkerland..JPG

Druk bezig met de restauratie van de molen in Nieuw-Lekkerland

Druk bezig met de restauratie van de molen in Nieuw-Lekkerland

Nieuw-Lekkerland. (2).JPG

De watertoren voorbij en we verlaten weer Nieuw-Lekkerland

De watertoren voorbij en we verlaten weer Nieuw-Lekkerland

ZH gemeente Nieuw-Lekkerland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuw-Lekkerland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuw-Lekkerland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuw-Lekkerland

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Lekkerland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2012. In 2013 over naar gemeente Molenwaard, in 2019 over naar gemeente Molenlanden.

- Onder de gemeente Nieuw-Lekkerland vielen naast het gelijknamige dorp het dorp Kinderdijk en de buurtschap Achthuizen.

- Het dorp Nieuw-Lekkerland is verdeeld in de wijken/buurten Middelweg in het W en Dorpslaan in het O, hoewel beide delen inmiddels aan elkaar zijn gegroeid. Onder het dorp valt, ook voor de postadressen, voornoemde buurtschap Achthuizen.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuw-Lekkerland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1280 kopie Leckerland, 1331 Niewe Leckerland, 1365 Nieuw-Leckerlant, 1391 Nieuw-Leckerlandt, 1514 Nyeuleckerlant.

Naamsverklaring
Betekent land 'polderland' van of bij (de bewoners van) het water de Lek, waarvoor zie Krimpen aan de Lek, met de toevoeging nieuw ter onderscheiding van het thans verdwenen Oud-Lekkerland.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Lekkerland ligt aan de rivier de Lek en O en NO van de rivier de Noord, O van de dorpen Kinderdijk, Slikkerveer en Bolnes en de stad Rotterdam, NNO van het dorp Ridderkerk, NO van de dorpen Alblasserdam, Oostendam en Hendrik-Ido-Ambacht, N van de dorpen Oud-Alblas en Papendrecht, de A15 en de stad Dordrecht, NW van de dorpen Wijngaarden en Sliedrecht, WNW van het dorp Bleskensgraaf, WZW van het dorp Streefkerk, OZO van het dorp Krimpen aan de Lek en ZO van de dorpen Krimpen aan den IJssel en Ouderkerk aan den IJssel en de stad Capelle aan den IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuw-Lekkerland 140 huizen met 1.153 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 119/989 (= huizen/inwoners) en buurtschap Het Elshout 21/164. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.400 huizen met ca. 8.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de in 1981 opgerichte Historische Vereniging West-Alblasserwaard, die als werkgebied de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht en de voormalige gemeente Nieuw-Lekkerland heeft. Elk kwartaal verspreidt het bestuur een mededelingenblad onder de leden. Hierin staan buiten het nieuws van het bestuur, artikelen die door leden zijn aangeleverd en redactionele artikelen over historische feiten en gebeurtenissen. Het Historisch Informatiecentrum van de vereniging is gevestigd op Cortgene 3 te Alblasserdam. Het centrum is iedere zaterdag van 9.00-12.00 uur geopend voor bezoekers. Er is een archief en een bibliotheek. Vrijwilligers kunnen je desgewenst ondersteuning bieden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2019 is in Nieuw-Lekkerland gestart met de bouw van nieuwbouwwijkje Nuova Venezia, met 88 grondgebonden woningen en 26 appartementen. De wijk komt in het ZW van het dorp, O naast het zwembad.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Lekkerland heeft 6 rijksmonumenten, zijnde de 17e-eeuwse boerderij op Lekdijk 63, de Hervormde kerk op nr. 118 vanwege een deel van de inventaris, het voormalige bejaardentehuis op nr. 354, Molen De Regt op nr. 415a, en de Hoge Molen en Lage Molen, welke twee je niet onder de link vermeld vindt, omdat ze daar ten onrechte onder Kinderdijk worden vermeld.

- Nieuw-Lekkerland heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde de watertoren op Lekdijk 82, en de Oude Begraafplaats bij nr. 89.

- De Hervormde (PKN) Dorpskerk (Lekdijk 118) is een rijksmonument vanwege het orgel, de preekstoel, het doophek en de herenbank. De kerk is in 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van architect D. Slingerland uit Meerkerk op de plaats van de vorige kerk, die dateerde uit 1646 en in 1846 door brand is verwoest. De kerk is later verschillende keren vergroot, voor het laatst in 1994. De genoemde inventaris is gedeeltelijk afkomstig uit de voorganger van de huidige kerk die uit 1646 dateert en is gebouwd op de plaats van een afgebrande kerk uit de 15e eeuw. Het orgel en de herenbank zijn in de 19e eeuw toegevoegd in opdracht van de ambachtsheren Smit van Nieuw-Lekkerland. Behalve de genoemde van rijkswege beschermenswaardige onderdelen bevinden zich in het interieur o.a. nog een vijftal 17e-eeuwse grafzerken, drie koperen kerkkronen, en 12 gietijzeren wandarmaturen (1881). Het orgel uit 1853 is een representatief voorbeeld van het oeuvre van de Rotterdamse orgelmaker W.H. Kam. Het is het eerste orgel dat door Kam alleen is opgeleverd. Tot 1852 was Hendrik van der Meulen (1810-1852) zijn compagnon. De kerk valt onder Hervormde Gemeente Nieuw-Lekkerland Dorp.

- Hervormde (PKN) Maranathakerk (Mattenbies 1) uit 1991. - Site Hervormde Gemeente Maranatha.

- Hervormde (PKN) Rehobothkerk (Planetenlaan 30), uit 1972, van de Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg.

- De Gereformeerde (PKN) Ontmoetingskerk (Dorpslaan 5) is in 1936 gebouwd ter vervanging van de vorige kerk, die uit 1889 dateerde. - Site Ontmoetingskerk.

- Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) De Hoeksteen (Vonckstraat 13) uit 1971. - Site GKV Alblasserdam/Nieuw-Lekkerland.

- De Hersteld Hervormde Kerk van Nieuw-Lekkerland (Dirck III Straat 42) dateert uit 2015 en is gevestigd in een tot kerk verbouwde voormalige basisschool.

- De Hoge Molen (Boezemkade 2) is een poldermolen uit 1740, die weliswaar behoort tot de Kinderdijkse molens, maar nog wel op grondgebied van Nieuw-Lekkerland staat en daarom op deze pagina beschreven wordt. De molen functioneerde als bovenmolen en maalde het water van de lage boezem naar de hoge boezem. Een van de twee molens die het water uit de polder in de lage boezem maalden, de Kleine of Lage Molen, bestaat nog steeds (de andere was de Oude Molen). Toen in 1966 het scheprad van de Hoge Molen werd vervangen door een vijzel en de molen het water rechtstreeks vanaf het polderpeil kon opvoeren, verloor de Lage Molen zijn functie. Sinds 1997 loost de polder het overtollige water via een vijzelgemaal rechtstreeks op de Lage Boezem van de Overwaard. De molen is eigendom van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en is niet te bezichtigen. Deze beide aspecten gelden ook voor de Lage Molen of Kleine Molen (Boezemkade 3), een grondzeiler, gebouwd in 1761, ter vervanging van een eerdere wipmolen die door storm zwaar beschadigd was geraakt.

- Korenmolen De Regt (Lekdijk 415a) is gebouwd voor 1808. De naam ontleent de molen aan de familie De Regt, die generaties lang eigenaar was. Tot begin jaren vijftig heeft de molen op windkracht gemaald. In 1968 is de molen onttakeld. Omdat de molen half in de Lekdijk is gebouwd, is het zowel een grondzeiler als een stellingmolen: de stelling bevindt zich op dezelfde hoogte als de dijk (voor de dijkverhoging) en gaat daarin over. In de basis van de molen zijn nog muren aanwezig van de voorganger van de molen, die een wipmolen was.

In 2009 is begonnen met de restauratie van molen De Regt tot een maalvaardige molen (met een steenkoppel dat door een elektromotor wordt aangedreven). De restauratie is in 2014 gereed gekomen. Door dijkverhogingen kan de molen niet vanuit iedere hoek vrij draaien; bovendien moet rekening gehouden worden met het wegverkeer op de dijk waarlangs molen De Regt is gebouwd. Er wordt aan gewerkt om de molen weer op windkracht te kunnen laten malen. Tijdens het zomerseizoen (t/m september) is de molen iedere zaterdag open van 11.00-16.00 uur. Kom gezellig langs voor een kopje koffie, een bezichtiging of een rondleiding door de enthousiaste vrijwilligers. Toegang gratis, maar een gift voor het onderhoud van de molen en voor de realisatie van de plannen die er nog zijn, wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. - Site Korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland.

- Als kind speelde Lennart altijd al met zijn neef bij de watertoren op Lekdijk 82 in Nieuw-Lekkerland. Als dit markante pand rond 2010 te koop komt, besluiten beide neven het te kopen. Ze willen het volledig opknappen om er allebei met hun gezin in te gaan wonen. Na jaren verbouwen hebben Arianne en Lennart op de bovenste drie verdiepingen van dit gemeentelijke monument uit 1915 een echt leefhuis voor hun gezin gemaakt. Het landelijke interieur past naadloos bij het fantastische uitzicht, want waar je ook kijkt, in alle seizoenen is het een adembenemend plaatje. Onder de link vind je de reportage van KRO/NCRV-programma BinnensteBuiten (september 2019) over Arianne en Lennart en hun verbouwde watertoren.

- Langs de Lekdijk is in september 2018 een monument onthuld voor de bemanning van een in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Amerikaanse bommenwerper. Het monument herdenkt de vlucht van B-17 bommenwerper Mission Belle op 1 december 1943. Het vliegtuig was onderweg naar de Duitse stad Leverkusen om een fabriek te bombarderen waar kogellagers werden gemaakt. Boven Nederland ging het mis. De Duitsers wisten het vliegtuig met luchtafweergeschut te raken. Direct daarna begonnen in allerijl opgestegen Duitse Jagers de Mission Belle te beschieten. De bommenwerper stortte in de Lek. Twee van de tien bemanningsleden overleden meteen als gevolg van de crash, een derde verdronk. De zeven andere bemanningsleden wisten zichzelf, in een aantal gevallen zwaargewond, uit het wrak te bevrijden. Zij werden opgevangen in een boerderij en een café in de buurt, terwijl dokters uit Nieuw-Lekkerland en Streefkerk eerste hulp verleenden. Uiteindelijk werden de bemanningsleden toch door de Duitsers meegenomen naar een veldhospitaal verderop. Zij brachten de rest van de oorlog in Duits gevangenschap door. Het monument is een initiatief van Mission Belle Stichting B-17G Memorial.

- "Al enige jaren waakt een aantal leden van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard in samenwerking met de gemeenten over de gebouwen en locaties in haar werkgebied die het beschermen waard zijn. Zo ook de Oude Begraafplaats aan de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, die in 2010 is aangewezen als gemeentelijk monument. In 2005 constateren enkele leden van de werkgroep Karakteristiek en Dorpsbehoud dat het drenkelingenhuisje op de Oude Begraafplaats op termijn aan achterstallig onderhoud ten onder dreigde te gaan. De leden besluiten zelf de handen ineen te slaan. Er wordt contact gezocht met de gemeente, die als eerste resultaat toestemming geeft om het meest noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Dit om verder verval te voorkomen. In 2007 zijn door vrijwilligers nieuwe kozijnen geplaatst, is het dak voorzien van nieuwe dakbedekking, is het huisje voorzien van een nieuwe verflaag, en zijn in het drenkelingenhuisje ook de drenkelingenkist en de draagbaar weer teruggeplaatst. Onze dank aan de vrijwilligers, aan het "Landschapsplan Alblasserwaard en Vijfheerenlanden", dat via het Streekplan een subsidie heeft gegeven voor de eerste materiaalkosten, en aan de gemeente Nieuw-lekkerland, die heeft meegewerkt aan het afvoeren van materiaal waaronder asbesthoudend afval.

Tijdens de werkzaamheden constateerden de leden dat oude grafstenen, waarvoor geen grafrechten meer werden betaald, verwijderd werden. Dit werd als bijzonder spijtig ervaren aangezien deze oude stenen mede het karakter van de begraafplaats bepalen. Er werd contact gezocht met Bureau Funeraire Adviezen met het verzoek een waardestelling van de begraafplaats op te stellen. Het zeer uitgebreide rapport is geheel belangeloos opgesteld door het hoofd van het bureau, de heer Leon Bok. Uit de analyse blijkt dat de begraafplaats zeer waardevol is en zeker op provinciaal niveau als belangrijk wordt gekwalificeerd (zie ook Dodenakkers.nl). Met het rapport in de hand wordt met de gemeente uitgebreid overleg gevoerd. Dit leidt onder meer tot de toezegging geen grafstenen meer te verwijderen. Er wordt een Plan van Aanpak opgesteld, waarin een taakverdeling betreffende het onderhoud voor de toekomst wordt opgenomen. Afgesproken wordt dat de gemeente het algemene onderhoud op zich neemt en de werkgroep het onderhoud van het drenkelingenhuisje en het hekwerk verzorgt. De grote wens van de werkgroep - van de begraafplaats een gemeentelijk monument maken - is in 2010 eveneens vervuld. Om de continuïteit ook langjarig te waarborgen is onder de vleugels van de vereniging in 2009 de 'Stichting tot behoud en gebruik van de Algemene Begraafplaats te Nieuw-Lekkerland opgericht.

De Oude Begraafplaats is een monument voor de inwoners van Nieuw-Lekkerland waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken. De begraafplaats bevat vele bijzonderheden zoals de grafkelder van Fop Smit en het graf van een kindje dat ooit verdronk. In 2009 is een door Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost en Stichting Landschapsbeheer Alblasserwaard mogelijk gemaakt informatiepaneel geplaatst bij de ingang van de begraafplaats aan de Lekdijk, met daarop een korte uitleg en een plattegrond met daarop de belangrijkste punten op de begraafplaats. Ook hiervoor heeft de werkgroep het initiatief genomen. In 2017 heeft de Stichting tot Behoud van de Oude Algemene begraafplaats van Nieuw-Lekkerland een cheque van 5.000 euro overhandigd gekregen uit handen van de heren Willem van den Berg en Gerben de Goey van Stichting Knotgroep Giessen en Lek. Voor de komende jaren staat groot onderhoud van het Drenkelingenhuisje en het monumentale hek bij de Oude Begraafplaats op het programma. De 5000 euro komt daarbij goed van pas." (bron: Historische Vereniging West-Alblasserwaard)

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Sinterklaas.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub De Molenhoek, die in 1971 is ontstaan door fusie van IJsclub Heemskerk in Nieuw-Lekkerland uit 1887 en IJsclub Ons Genoegen in Kinderdijk uit 1885. "Met enorme inzet van vele vrijwilligers en met een grote mate van zelfwerkzaamheid werd al terstond in het fusiejaar gestart met de veelomvattende voorbereiding van de werkelijk schitterende accommodatie, die enkele jaren later is verrezen: een unieke landijsbaan, namelijk een van de weinige uitstekend verlichte 400-meterbanen die ons gewest rijk is, alsmede een even doelmatig als fraai clubgebouw met bovenverdieping. Dat IJsclub De Molenhoek - een vriendenclub! - haar accommodatie tot en met weet uit te buiten, is een bekend gegeven. Het bestuur is bij elk spoortje van winter uiterst actief, weet van wanten en organiseert graag en goed zo veel mogelijk wedstrijden en andere ijsevenementen."

Er is ook een trainingsgroep actief, met ca. 200 leden. Gedurende het winterseizoen verzorgen zij ijs- en droogtrainingen. De ijstrainingen vinden plaats op de kunstijsbaan in Dordrecht. Bij natuurijs vinden de trainingen plaats op de natuurijsbaan in Nieuw-Lekkerland. De leden, zowel jeugd als volwassenen, worden naar niveau ingedeeld in trainingsgroepen. De trainingen worden verzorgd door enthousiaste en gediplomeerde trainers die wekelijks klaar staan met een trainingsprogramma. Het doel van de trainingen is de schaatstechniek verbeteren en conditie ontwikkelen, maar ook plezier in het schaatsen staat centraal.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Fiets-/voetveer over de Lek tussen Nieuw-Lekkerland en Lekkerkerk.

- Nieuw-Lekkerland beschikt over het mooie buitenzwembad Schoonenburg, gelegen aan de rand van het dorp. Vanaf de ligweide is er prachtig zicht op de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Het zwembad heeft een afgescheiden peuterbad, een recreatiebad met oplopend waterniveau en een wedstrijdbad van 6 banen breed met een diepte van 180cm tot 200cm. Dit alles is omgeven met een zeer riante ligweide. In het zwembad is een kiosk die tijdens mooi weer open is. Hier kunnen verschillende versnaperingen worden gekocht. Gedurende het zomerseizoen worden er talloze activiteiten georganiseerd voor de jeugd uit de omgeving.

- Speeltuin Middelweg in Nieuw-Lekkerland is opgericht in 1948. Met steun van plaatselijke bedrijven werden schommels, wippen, ringen, klimrekken en een zandbak geplaatst achter de Klipperstraat bij de voetbalvelden. In 1953 kon de vereniging van woningbouwvereniging Beter Wonen voor een symbolisch bedrag van 1 gulden per jaar een stuk grond huren achter de Rom Krayenhoffstraat en is men daarheen verhuisd, waar de speeltuin nog altijd is gevestigd. Door het jaar heen organiseert de speeltuinvereniging ook allerlei activiteiten.

- Nieuws van het in 2015 gerealiseerde Winkelcentrum De Kleyburg in Nieuw-Lekkerland op Facebook.

- "De provincie heeft grond in polder Nieuw-Lekkerland verkocht aan drinkwaterbedrijf Oasen. Het drinkwaterbedrijf maakt hier ruimte voor natuurontwikkeling, want de natuur in de polder is een belangrijke schakel in het Natuurnetwerk in Zuid-Holland. Zo werken provincie en Oasen samen aan het versterken en verbinden van natuur en behoud van biodiversiteit. Dit maakt de polder een aantrekkelijke leefomgeving voor planten, dieren én mensen. Natuur wordt sterker, water schoner en cultuurhistorische elementen zichtbaar; Oasen werkt aan het leefgebied voor zeldzame moerasvogels en het herstel van de historische slotenstructuur. Het typisch Hollandse landschap in de polder blijft door nieuwe wandel- en fietsroutes beleefbaar voor bezoekers." (bron: Provincie Zuid-Holland, december 2020)

- "Wat is het mooi dat er een kans is. Een kans om een stukje grond dat al jaren in gebruik is als grasland om te vormen tot beleefnatuur. Natuur waarin gerecreëerd kan worden, die leerzaam is voor kinderen en bovendien goed voor het klimaat. Tussen de woningen aan Ooievaar 1 t/m 9 en de tuinen van volkstuinvereniging de Bakwetering in Nieuw-Lekkerland ligt zo’n strookje grond. Een perceel van de gemeente dat al vele jaren in gebruik is als grasland. Er wordt nu alleen gemaaid en gehooid. Verder heeft de grond geen functie. De gemeente Molenlanden heeft daarom haar oog laten vallen op deze grond in de zoektocht naar natuurontwikkeling en klimaatadaptatie. Daarbij gaat vooral om het verhogen van de biodiversiteit, bergen van te veel aan hemelwater en het voorkomen van hittestress. Het graven van extra waterpoelen, extra vergroenen en het planten van bomen voor schaduw helpen daarbij.

Inrichtingsplan. Samen met de bewoners van de Ooievaar, volkstuinvereniging de Bakwetering en Kernoverleg Nieuw-Lekkerland zijn randvoorwaarden opgesteld. Op basis daarvan heeft het team Buitenruimte van gemeente Molenlanden vervolgens een inrichtingsplan gemaakt. Het IJsvogeltje. De locatie heeft de naam Het IJsvogeltje gekregen. Wij zien dit prachtige en iconische vogeltje namelijk graag op deze plek verschijnen en treffen hiervoor voorzieningen, zoals een wand waarin deze vogel kan nestelen. Verder worden poelen, plas/drasbermen, heesterbosjes e.d. aangelegd.

Hoe gaat het eruit zien? De ontwerptekeningen onder deze link geven een impressie van de nieuwe situatie. Om de tekeningen heen zijn referentiebeelden geplaatst van andere locaties. Die geven een indruk van de
mogelijkheden van dit terrein. Het doel is dat de natuur vooral zelf de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Wandelaars of spelende kinderen worden wel toegestaan maar honden niet: er worden geen paden aangelegd. Door bepaalde maaiactiviteiten wordt aangegeven waar gelopen kan worden. In het vierde kwartaal van 2020 zijn we gestart met de aanleg van natuurgebied Het IJsvogeltje in Nieuw-Lekkerland. In het voorjaar van 2021 worden dan de eerste resultaten van de natuurontwikkeling zichtbaar. We zien uit naar deze nieuwe natuur. Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kun je contact opnemen met Stef Hendriksen van team beheer Buitenruimte van gemeente Molenlanden." (bron: gemeente)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nieuw-Lekkerland, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- "Op deze Facebookpagina Oud Lekkerland vind je alle in de loop der jaren gespaarde, gekregen, gevonden, gekochte en geruilde foto's, films en ansichtkaarten van mijn vader Arie van der Wulp, die ik wil delen met iedereen die hier interesse in heeft. Je kunt hier ook zelf foto's, kaarten en filmpjes linken of laten plaatsen van Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk." Er staat alleen niet bij wie "ik" is. Kennelijk een zoon of dochter van Arie...

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Lekkerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Nieuw-Lekkerland op de site Alblasserdamsnieuws.nl.

- Magazine De Kantlijn editie Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Streefkerk is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenorganisatie: - Kernoverleg Nieuw-Lekkerland zet zich in voor initiatieven en knelpunten op het gebied van de leefbaarheid in de kern. Het kernoverleg bestaat uit inwoners van het dorp.

- MFC: - "Het Carillon is voor vele Nieuw-Lekkerlanders bekend als het oude gemeentehuis van gemeente Nieuw-Lekkerland. Na de fusie met de omliggende gemeenten raakte het gebouw zijn oorspronkelijke functie kwijt en werd er een nieuwe bestemming voor het gebouw gezocht. Na renovatie en verbouwing is het een multifunctioneel centrum geworden met vele functies: Voor de jongere generaties van het dorp geeft het gebouw door middel van opvang, sport, spel , muziek, onderwijs, begeleiding en leesplezier veel mogelijkheden. Dankzij de sportzaal en de dorpszaal heeft het verenigingsleven ook een plek gevonden in het gebouw. In het zorgcluster kunnen zowel jongeren als ouderen terecht bij de fysio, logopedie, verloskundigen en de trombosedienst. Sinds 2019 heeft ook de gemeente weer een plek gevonden in het gebouw met zogeheten aanlandplekken, zodat de inwoners niet altijd naar het gemeentekantoor in Bleskensgraaf hoeven." Het Carillon is voor de gemeenschap ook te gebruiken bij diverse gelegenheden. Als trouwlocatie wordt Het Carillon veel ingezet, maar ook voor vergaderingen, feesten en partijen is het een goede optie.

- Onderwijs: - Basisschool De Tuimelaar. - School met de Bijbel 'De Wegwijzer'.

- Lezen: - In Bibliotheek Nieuw-Lekkerland vind je, naast uiteraard heel veel boeken, o.a. de volgende faciliteiten: leestafel, tijdschriften, groteletterboeken, boekstarthoek, makkelijk lezen plein, computers (publiekspc’s), printers, scanner en wifi.

- Sport: - Voetvalvereniging v.v. Nieuw-Lekkerland is vanaf de oprichting in 1932 gevestigd geweest aan de Klipperstraat. In juni 2011 is, na vele jaren overleg tussen vereniging en gemeente, begonnen met de aanleg van het nieuwe complex, dat deels op het bestaande complex is aangelegd. In seizoen 2012/2013 is het nieuwe complex in gebruik genomen. Het complex omvat naast de gebruikelijke faciliteiten twee kunstgrasvelden, een natuurgrasveld en een overdekte tribune.

- De Nieuw-Lekkerlandse Tennisclub (NLTC) is opgericht in 1972. Het tennispark (Vletstraat 9) beschikt over 5 buitenbanen met verlichting. De baansoort is Porous Kushion Kourt (hardcourt; all weatherbanen). Verder is er op het park een miniveldbaan en een dubbele oefenkooi met muur. Het gezellige clubhuis beschikt over een bar en keuken, en een dames- en herenkleedkamer met douches en toiletten.

- "Bij Kracht & Vriendschap Nieuw-Lekkerland kun je terecht voor gym en dans. Onze gymnastiekafdeling bestaat uit diverse groepen. Elke individuele groep is op haar niveau bezig met bewegen door gebruik te maken van diverse toestellen. Bij de kleintjes wordt op spelende wijze de beginselen bijgebracht van o.a. gooien met de bal, huppelen, klimmen in het wandrek en lopen over een bank. Bij de grotere kinderen gaat het er al wat serieuzer aan toe en zij oefenen o.a. op de balk, aan de ringen en op de trampoline voor het behalen van de gymmies en voor bijvoorbeeld de driekamp. De selectiegroepen trainen twee keer in de week op sprong, brug, balk en mat om tijdens de wedstrijden een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

De dansafdeling bestaat uit 2 soorten groepen: de algemene dansvorming en aerobics. De aerobics is voor volwassen dames; zij bewegen op muziek en maken onder andere gebruik van steps. Er zijn 2 groepen: 1 op maandagochtend, deze wordt verzorgd door Stiny in de Klipper, en 1 op maandagavond, die wordt verzorgd door Elly in de gymzaal. De algemene dansvorming is een mix van streetdance, showdance, jazzballet en klassiek ballet. Deze lessen zijn er voor kinderen vanaf 7 jaar en ook voor volwassenen. De lessen op de donderdagen worden in de spiegelzaal gegeven door Dagmar. De oudste groep krijgt les van Mara Rolloos in de gymzaal. Ook op vrijdag wordt er voor 3 groepen door Dagmar in de gymzaal algemene dansvorming gegeven."

- "Karateschool Bezemer verzorgt sinds 1978 karatelessen in Nieuw-Lekkerland voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar en voor senioren. Ook zijn wij actief in Hoornaar, Streefkerk en Boven-Hardinxveld. De stijl die wij beoefenen is het z.g. Wado Ryu Karate-Do wat betekent 'zachte weg'. Het gaat uit van het ontwijken van aanvallen van een tegenstander. Bij het Wado Karate is het niet de bedoeling om te leren hoe je iemand in elkaar slaat. Maar om je zelf te leren verdedigen en weerbaarder te worden. Het Wado Karate en onze karateschool is aangesloten bij de enige rijkserkende Karate Bond de K.B.N. en ook aangesloten bij de N.S.F. Karate is ook een Olympische sport, maar nog niet toegelaten op de Olympische Spelen. De stijl Wado Karate is een van de grootste karatestijlen, maar er zijn meerdere vechtsportstijlen, te veel om hier allemaal te vermelden. Sommige vechtsportstijlen zijn erg hard en grof met een grote kans op blessures. Wij beoefenen karate om er een goede conditie mee te krijgen en er gezond bij te blijven. Naast het je leren verdedigen, is karate natuurlijk een leuke sport om te beoefenen. Je kunt je heerlijk uitleven met flitsende vuist- en voettechnieken. Het is geen sport zoals alle andere sporten, het is soms ook een beetje moeilijk. Maar iedereen met een beetje inzet kan het leren."

- Zorg: - Zorgboerderij De Elzen (Elzenweg 1).

- "Bij ZorgBoerderij Eben-Haëzer in Nieuw-Lekkerland gaat het niet om hard werken, maar om plezier maken en tegelijkertijd nuttig bezig zijn. Voor dieren-, kook- en knutselliefhebbers hebben we genoeg leuke activiteiten op het programma staan. Naast de dagbesteding en buitenschoolse opvang bieden we ook kortdurend verblijf aan. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn welkom op ZorgBoerderij Eben-Haëzer. Wij bieden zorg aan voor mensen met een verstandelijke beperking, zoals: ASS (Autisme Spectrum Stoornis); Syndroom van Down; ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Onder begeleiding kunnen kinderen ook schoolse vaardigheden aanleren. Daarnaast zijn er een therapeut en logopedist op de zorgboerderij aanwezig voor kinderen, jongeren en volwassenen die hier baat bij hebben.

Wat kun je zoal doen op onze zorgboerderij? Helpen met het voeren en verzorgen van de koeien, kalfjes, konijnen, geiten, schapen, varkentjes, eenden, ganzen, kippen, ezels, alpaca, pauw en dromedaris Sjonnie, nieuw strobed maken voor de kalfjes, spelen in het ballenbad, in de zandbak en in de snoezelruimte meehelpen met koken, bakken en andere huishoudelijke activiteiten, skelteren en boodschappen doen met de familiefiets, hout zagen voor de houtkachel, houtbewerkingen maken om in de winkel te verkopen, ZAPPen (zwerfafval opruimen) wat bijdraagt aan de sociale contacten en de leefbaarheid van onze omgeving."

- Veiligheid: - EHBO-vereniging Nieuw-Lekkerland stelt zich met haar aangesloten leden ten doel het bevorderen van al datgene wat kan leiden tot het voorkomen van ongevallen en het verlenen van verantwoorde geestelijke en lichamelijke Eerste Hulp Bij Ongelukken en plotselinge onwelwordingen. De vereniging heeft bijzondere aandacht voor: deskundigheidsbevordering door het geven van opleidingen, volledig of in modules, zowel aan volwassenen als ook aan de schooljeugd; het geven van steun, advies en voorlichting, vooral op gebied van preventie; het leggen en handhaven van contacten met bedrijven, scholen en instellingen.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "Ondernemersvereniging Nieuw-Lekkerland (OVN) zet zich in om de belangen van de lokale ondernemers te behartigen. Denk bijvoorbeeld aan een betere ontsluiting van het dorp, huisvesting voor bedrijven e.d. Bij onze bestuursvergaderingen is altijd de Contactpersoon Bedrijven van gemeente Molenlanden aanwezig, zodat we korte lijnen hebben richting het gemeentelijk bestuur. Dat blijkt in de praktijk een gouden greep. Ook is er met enige regelmaat een wethouder aanwezig. Verschillende bestuursleden zijn afgevaardigd naar diverse overlegorganen. Omdat we het belangrijk vinden dat wij een goede aansluiting in de regio hebben, zijn we als vereniging bijvoorbeeld lid van de Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden. Op die manier blijven we betrokken, worden we gehoord, en krijgen we informatie uit de eerste hand. We houden 4x per jaar een ledenvergadering."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de Oude Algemene Begraafplaats van Nieuw-Lekkerland, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen