Berkt (Oerle)

Plaats
Buurtschap
Veldhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Berkt (Oerle)

Terug naar boven

Status

- Berkt is een buurtschap en tegenwoordig ook woonwijk in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Veldhoven. T/m 30-4-1921 grotendeels gemeente Oerle (per 1-5-1921 over naar gemeente Veldhoven), deels gemeente Veldhoven.

- De buurtschap valt grotendeels onder het dorp Oerle, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel Oerle als het Oerse deel van de buurtschap voor de postadressen 'in' Veldhoven. Twee huizen aan de weg Berkt vallen onder het dorp Veldhoven.

- De buurtschap Berkt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Vilderstraat en Heikantsebaan (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de wegen Heieindweg en Vilderstraat en rond het kruispunt met de weg Berkt). De buurtschap ligt direct N van het dorp Oerle, direct W van het dorp Veldhoven, W van de stad Eindhoven, Z van Eindhoven Airport, ZO van het dorp Wintelre, ONO van het dorp Vessem en NO van het dorp Knegsel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Berkt 12 huizen met 88 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1997 zijn de eerste woningen in het plan 'De Berkt' opgeleverd. Een uniek plan in Veldhoven, waar nieuwe woningen werden gebouwd in een bestaand plan van de Severinus, een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij het opzetten van de bouwplannen is uitgegaan van een integratie van mensen met een verstandelijke beperking en mensen die dat niet hebben (dat dat goed is gelukt, kun je hieronder lezen in het hoofdstuk Links > Buurtvereniging). Het resultaat is een prachtige wijk waarin gebouwd werd tussen de bestaande begroeiing in. De prachtige platanen die overal stonden, zijn zoveel mogelijk gespaard gebleven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ondanks de oprukkende nieuwbouw zijn in deze buurtschap nog enkele boerderijen bewaard gebleven. De buurtschap heeft 2 rijksmonumenten, namelijk de 17e-eeuwse Berkter Hoef op Vilderstraat 1 en de 19e-eeuwse boerderij De Leeuwenhof op Berkt 50.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - "Onze jonge wijk schreeuwde natuurlijk om een buurtvereniging. Gelukkig waren er bij de bewoners van het eerste gedeelte van de nieuwbouw een aantal mensen met een rijk verenigingsverleden. Het begin was gemaakt en medio 1998 hielden we ons eerste Buurtfeest. Het streven van Buurtvereniging De Berkt is altijd geweest om de bewoners van de Severinus overal bij te betrekken. Het jaarlijkse Buurtfeest met barbecue is daarbij een hoogtepunt in onze gezamenlijke ontmoetingen. Daarnaast hebben we ieder jaar een Sinterklaasmiddag, een Paasbijeenkomst en sport- en spelactiviteiten voor de jeugd. Sinds 2008 organiseren we 2 jaarlijks een groots WK/EK-voetbalfeest waarbij we op een mega videoscherm de verrichtingen van het Nederlands elftal aanschouwen. Bij de Severinus Kermis en de Oranjemarkt zijn velen van onze buurtvereniging als vrijwilliger actief."

Reactie toevoegen