Bouwberg

Plaats
Buurtschap
Brunssum
Zuid-Limburg Parkstad
Limburg

Bouwberg

Terug naar boven

Status

- Bouwberg is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg en daarbinnen in de regio Parkstad, gemeente Brunssum.

- De buurtschap Bouwberg valt, ook voor de postadressen, onder de stad Brunssum.

- De buurtschap Bouwberg heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- Niet te verwarren met de N hiervan gelegen buurt Bouwberg in de kern Schinveld.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bouwberg ligt rond het gedeelte van de Bouwbergstraat O van de Rode Beek en rond het gedeelte van de Boschstraat NW van het kruispunt met de Bouwbergstraat. De buurtschap is deels bedrijventerrein. De buurtschap ligt direct NO van de stad Brunssum, ZO van het dorp Schinveld, W van Airbase Geilenkirchen in Duitsland, NW van de stad Landgraaf en N van het natuurgebied Brunssummerheide en de stad Heerlen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bouwberg 6 huizen met 25 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen, met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel.

- In de 19e eeuw ontvluchten nogal wat Duitsers het Pruisische rijk om zo onder de strenge Duitse dienstplicht uit te komen. Onder hen is ook Mathias Smalschläger die naar Brunssum vlucht. Hij handelt in oude vodden. Langs het bospad op de Bouwberg bouwt hij rond 1870 een arbeidershuisje in vakwerk van hout, stro en leem. Doordat hij een tijd gewerkt heeft voor de graaf van Amstenrade, krijgt hij van deze de eiken balken voor de houten constructie, alsmede de rest van het hout voor het huis.

Hij trekt met zijn gezin in het huisje, en trekt er met de hondenkar vanuit zijn huis dagelijks op uit om oude metalen en vodden op te halen. Hij maakt borstels en bezems van paardenstaarten en varkenshaar en verkoopt deze tot in België. Zijn vrouw en kinderen sprokkelen hout in de bossen voor de open haard en voor zijn bakhuis, waar hij brood en vlaaien bakt, die hij ook verkoopt. Het vakwerkhuisje op Bouwbergstraat 78 is het enige rijksmonument van buurtschap Bouwberg. Het is een van de weinig bewaard gebleven voorbeelden van dit type woning. (bron: Rijckheyt) Henk Bloebaum, geboren in Brunssum, heeft het vakwerkhuisje op Bouwbergstraat 78 middels een olieverschilderij vereeuwigd. Blijkens YouTube-filmpjes verkeerde het vakwerkhuisje in 2012 in vervallen staat en is ook in dat jaar een aanbouw afgebroken.

Reactie toevoegen