Broekzijde

Plaats
Buurtschap
Oisterwijk
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Broekzijde

Terug naar boven

Status

- Broekzijde is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Oisterwijk. T/m 1996 gemeente Moergestel.

- De buurtschap Broekzijde valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Moergestel.

- De buurtschap Broekzijde heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broekzijde ligt rond de gelijknamige weg (het gedeelte van deze weg Z en ZO van de Molenakkerstraat) en rond de wegen Donkhorst en Servennenstraat (het gedeelte van deze straat tussen de kruispunten met de Molenakkerstraat en de weg Donkhorst). De buurtschap ligt Z van de dorpen Moergestel en Oisterwijk, ZO van de stad Tilburg, NO van het dorp Biest-Houtakker, NNO van het dorp Hilvarenbeek, NW van het dorp Haghorst en WNW van het dorp Spoordonk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Broekzijde omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2020 is het door de gemeente aangelegde fietspad langs onder meer de Broekzijde naar Haghorst gereedgekomen. Om daar voldoende ruimte voor te creëren, moest een aantal bomen worden gekapt. Na de aanleg van het fietspad zijn er bomen teruggeplant. Ook de vervallen woonboerderij van Rik de Pina op huisnr. 11 stond daarbij in de weg. De gemeente wilde daar aanvankelijk uit kostenoverwegingen omheen bouwen, door de weg ter plekke te versmallen, maar de gemeenteraad besloot in oktober 2017 dat veiligheid voorop moest staan. De gemeente is daarom met De Pina in mei 2018 overeengekomen dat hij zijn boerderij aan de gemeente verkoopt. Hij bouwt er een nieuwe, verder van de weg gelegen woning voor terug.

Reactie toevoegen