Koevering (Steenbergen)

Plaats
Buurtschap
Steenbergen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

koevering_plaatsnaambord.jpg

De buurtschap Koevering ligt W van Steenbergen. Helaas heeft de buurtshap geen plaatsnaamborden, terwijl buur-buurtschappen Notendaal en Kladde die wél hebben. (© www.openstreetmap.org)

De buurtschap Koevering ligt W van Steenbergen. Helaas heeft de buurtshap geen plaatsnaamborden, terwijl buur-buurtschappen Notendaal en Kladde die wél hebben. (© www.openstreetmap.org)

Koevering (Steenbergen)

Terug naar boven

Status

- Koevering is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Steenbergen.

- De buurtschap Koevering valt, ook voor de postadressen, onder de stad Steenbergen.

- De buurtschap Koevering moet helaas plaatsnaamborden ontberen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld nabijgelegen buurtschappen zoals Notendaal en Kladde, zodat je alleen aan de straatnaambordjes Koeveringsedijk kunt zien dat je er kennelijk bent aangekomen. Koeveringer Stan Kint heeft de gemeente Steenbergen om plaatsnaamborden verzocht, getuige het artikel onder de link in ieder geval al in 2009, wellicht al eerder, maar tot heden is de gemeente daar kennelijk niet voor te vinden. Wij, van Plaatsengids.nl, vinden het een 'open deur' dat bij een plaats - dús ook bij een buurtschap, want dat is ook een plaats, maar helaas wil dat bij velen nog altijd niet 'landen' - plaatsnaamborden horen te staan. Daar zijn die dingen immers voor uitgevonden. Maar helaas denken sommige gemeenten daar kennelijk anders over. Tip voor de buurtschap: je kunt ook zelf plaatsnaamborden maken, zolang ze maar niet blauw zijn (want dan zijn het 'komborden' voor een 'bebouwde kom' en dat is hier niet aan de orde). Voor inspirerende voorbeelden zie hier (9e kopje, 3e alinea).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Coeveringe, 1295 ter Coeueringhen, 1299 Couerenghe, 1368 vander ouder Koeveringhen, 1530 op die Coeveringe.

Naamsverklaring
Dit toponiem komt ook elders voor, met name in de kustgebieden van Vlaanderen en Zeeland, maar ook in Oost-Brabant. Een verdwenen dorp bij Mare op Zuid-Beveland wordt in 1263 vermeld als Coveringhe, in 1359 van der Coveringhe, waarbij het lidwoord wijst op een oorspronkelijke waternaam. Een moervaart bij Roosendaal heette in 1446 de Couveringe of die Coeveringe. Men denkt voor het grondwoord aan het Middelnederlandse coever(e) 'mand, korf', maar ook 'kist' en dan misschien een soort duiker. Andere verklaringen gaan uit van hetzelfde coever als een mand die gehesen werd als signaal om het eenrichtingsverkeer in smalle kanalen te regelen, of van het Nieuwengelse culvert 'grondduiker'. Door hun technisch-semantische aard zijn ze als basis voor een -ing-afleiding echter onwaarschijnlijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Koevering ligt W van Steenbergen, N van de buurtschap Kladde, rond de Koeveringseijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Koevering 46 huizen met 261 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Koevering was ooit een dorpje, maar is zoals meer dorpen in de regio bij een overstroming ten onder gegaan, in dit geval rond 1400. Bij de Watersnoodramp van 1953 zijn de panden aan de westkant weggespoeld. Daarna stonden er gedurende zekere tijd alleen nog panden aan de oostkant. Tegenwoordig staan er weer 5 panden aan de westkant (huisnrs. 5-15).

- Oudere vermeldingen van Koevering en nadere historisch-geografische beschrijving door K. Leenders.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Stan Kint had in zijn pand op Koeveringsedijk 9 vele jaren zijn winkel in radio's, televisies, platenspelers en tv-schotels. In januari 2017 sloot hij zijn zaak wegens pensionering. Maar hij begon de aanloop al snel te missen. Voorheen pauzerden fietsers al vaak even voor zijn zaak om een broodje te eten. Zo ontstond zijn idee voor Fietscafé De Koevering, dat in juli 2017 feestelijk is geopend. Ooit waren er vier cafés in de buurtschap. Stan hoopt dat zijn fietscafé uitgroeit tot dorpscafé voor de buurt. De inrichting herinnert nog aan zijn beroep; het interieur is voorzien van een groot aantal radio's, televisies, platenspelers en recorders uit vervlogen jaren. Het Fietscafé heeft geen vaste openingstijden. Het is open wanneer Stan daar zin in heeft, wat dan te zien is doordat de vlag uithangt (en natuurlijk op afspraak voor groepen die er bijv. een verjaardag of high tea willen houden), want anders krijgt hij weer het gevoel dat hij geleefd wordt en niet met pensioen is en dat is nou ook weer niet de bedoeling... Zie ook de reportage over het Fietscafé, door Rinus van Wezel.

Reacties

(2)

Geweldige website! Complimenten.
Aantekening: er staan wel degelijk huizen aan de westkant van de Koeveringsedijk: nummers 5, 9 (fietscafé) en 13 (boerderij).

En 11 en 15 :-)
Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Dank voor uw aanvulling ook! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor! Deze informatie was kennelijk erg verouderd, want inmiddels staan er weer 5 panden. Ik heb het aangepast.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen