Pesse

Plaats
Dorp
Hoogeveen Westerveld
Drenthe

Pesse

Terug naar boven

Status

- Pesse is een dorp in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente Hoogeveen (t/m 1997 gemeente Ruinen. In 1998 over naar gemeente Hoogeveen), en deels gemeente Westerveld (t/m 1997 gemeente Ruinen. In 1998 over naar gemeente Westerveld).

- Bij de herindeling van 1998 is het grootste deel van de gemeente Ruinen opgegaan in de nieuwe gemeente De Wolden. Enkele kernen, waaronder Pesse, zijn geheel of gedeeltelijk naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen gegaan: Dit dorp is in 1998 voor het grootste deel naar die laatstgenoemde gemeente overgegaan, maar een deel van het dorpsgebied (buitengebied, met daarin 2 panden van de buurtschap Kraloo) is naar de eveneens in 1998 nieuw opgerichte gemeente Westerveld overgegaan. De grens tussen de nieuwe gemeente De Wolden en de vergrote gemeente Hoogeveen is ter plekke langs de A28 (N van de afrit) en de N375 (Z van de afrit) getrokken.

Daarmee kwam de voorheen Pesser buurtschap Eursinge, in tegenstelling tot het dorp W van de A28 gelegen, op grondgebied van de gemeente De Wolden te liggen. Deze buurtschap ligt sindsdien daarom voor de postadressen niet meer 'in' Pesse, maar heeft een eigen postcode en woonplaatsnaam gekregen in het postcodeboek.

Voor de voorheen in zijn geheel Pesser buurtschap Kraloo is het sinds 1998 nog gecompliceerder geworden: weliswaar is deze buurtschap, die ook W van de A28 ligt, gedeeltelijk in de gemeente De Wolden komen te liggen, en valt deze voor dat deel voor de postadressen eveneens onder de buurtschap Eursinge, maar een ander (en kleiner) deel van deze toch al piepkleine buurtschap ligt sinds 1998 in de gemeente Westerveld, en valt voor de - slechts 2 - postadressen daar nog altijd onder het dorp Pesse, zij het dan onder het sinds 1998 in de gemeente Westerveld liggende deel van dat dorp.

- Onder het dorp Pesse valt ook de buurtschap Nuil en een deel van de buurtschap Kraloo.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Pesser.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Pesse ligt ZW van en in het buitengebied in het Nationaal Park Dwingelderveld, ZZW van de dorpen Spier en Beilen, ZW van het dorp Wijster, WNW van het dorp Nieuw-Balinge, NW van de dorpen Tiendeveen en Noordscheschut, N van het dorp Fluitenberg en de stad Hoogeveen, NO van het dorp Echten, ONO van het dorp Ruinen, OZO van het dorp Ansen en ZO van het dorp Dwingeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Pesse, inclusief de buurtschappen Anholt, Kralo, Nuil, Eursinge, Oostering, Toldijk, Fluitenberg en Kalenberg, 86 huizen met 579 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pesse heeft 1 rijksmonument.

- Voor één bezienswaardigheid die hier is gevonden en waar het dorp beroemd om is, moet je wel even naar Assen of Hoogeveen. Bij geschiedenisliefhebbers is Pesse namelijk bekend omdat hier in 1955 bij toeval het oudste vaartuig ter wereld is ontdekt. Graafwerkzaamheden t.b.v. de aanleg van de provinciale weg van Beilen naar Hoogveen leverden een berg grond, veen en boomresten op, die als gebruikelijk zouden worden afgevoerd. Een boer uit de omgeving, genaamd Hendrik Wanders, vermoedde dat een bepaalde boomstam toch weleens bijzonder kon zijn en waarschuwde de archeologische diensten. Het bleek een drie meter lange boomstamkano te zijn (met een doorsnede van bijna 45 cm en een hoogte van ca. 31 cm), die ergens tussen 8040 en 7510 jaar v.Chr. moet zijn gemaakt. Daarmee is de 'Kano van Pesse' het oudst bekende vaartuig ter wereld. Het is een topstuk van het Drents Museum in Assen. Een replica bevindt zich in het museum van Hoogeveen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het doel van Dorpscollege Pesse is het organiseren van cursussen en activiteiten met kwaliteit voor de inwoners - jong en ouder - van dit dorp en de buurdorpen Fluitenberg en Stuifzand. Voor een indruk van hun veelzijdige aanbod zie de brochure Dorpscollege 1e helft 2017.

- De Indoor Supercross Pesse (op een zaterdag eind januari, sinds 2014) trekt ca. 200 deelnemers en 2.000 bezoekers. Er is een brommerklasse, 50/65cc klasse, 85cc klasse, MX1/MX2 klasse, regio klasse, dames klasse en super klasse. En sinds 2017 is er op een zaterdag in augustus ook een Outdoor Supercross.

- Muziekweekend Pesse (mei).

- "Stichting AJB (Activiteiten voor Jongeren met een Beperking) heeft in 2008 voor het eerst het GigaG Festival in Pesse georganiseerd (op een donderdag eind mei), voor alle mensen uit het noorden met een beperking. De respons was zo positief dat het een jaarlijks evenement is geworden. In 2020 dus alweer voor de 13e keer. Het is een prachtige gelegenheid om een avond uit te gaan met vrijwilligers, ouders of familie. Een ideale gelegenheid voor het klassefeest of als afsluiting van een seizoen. De organisatie maakt gebruik van de feesttent waar vrijdag en zaterdagavond ook grote muzikale evenementen zijn. Deze prachtige locatie voor een festival met allure biedt voldoende plaats voor rolstoelers en stoelen voor bezoekers. De ZorgZaak, centrum voor flexibele zorg en arbeid te Hoogeveen, is de hoofdsponsor van het evenement. Zij zijn al jaren bekend met cliënten met een beperking. Wij zijn blij met een hoofdsponsor die bereid is de kar mede te trekken daar de organisatie verder volledig uit vrijwilligers bestaat."

- "Pesserrun, de leukste run die je niet mag missen! Ieder jaar in september wordt de Pesserun georganiseerd. Je bent van harte welkom om mee te lopen! We hebben diverse afstanden voor veel verschillende leeftijden. Kijk voor meer informatie over afstanden en leeftijden op de pagina Parcours. Goed voorbereid aan de start verschijnen? Doe dan mee met de hardloopclinic(s)."

- Siepelrock (weekend eind oktober).

- Toneelvereniging De Vrolijke Koppel brengt jaarlijks in het 2e (volle) weekend van december een nieuw stuk op de planken in ontmoetingscentrum De Wenning.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging De Hoekskamp.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Spaarbankbos (ca. 80 hectare), Z van Pesse, was ooit een nat heideveld, oorspronkelijk in de gemeente Ruinen (sinds 1997 gemeente Hoogeveen). Spaarbank Hoogeveen kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Dit doel raakte in de loop der tijd uit beeld en de oorlog maakte een einde aan de houtproductie omdat de bomen nutteloos waren geworden: de bomen zaten vol met granaatscherven. Vervolgens maakte de Spaarbank er een bos van voor de inwoners van Hoogeveen. In de loop der jaren is het een waardevol bos geworden met een rijke flora en fauna. In het bos is ook een trimbaan. In 2014 is het bos in eigendom en beheer overgegaan van de gemeente Hoogeveen naar Het Drentse Landschap.

- Overzicht van beschermenswaardige bomen in Pesse (met foto's).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Pesse, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Pesse.

- Nieuws: - Dorpskrant Zaanddörpen Neis voor de dorpen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit het dorp op Facebook.

- Belangenvereniging: - De doelen van Belangenvereniging De Pioniers zijn: bijdragen aan de leefbaarheid in Pesse, exploiteren van speelaccomodaties, en het organiseren van activiteiten voor de inwoners. - Nieuws van De Pioniers op Facebook.

- Dorpshuis: - Ontmoetingscentrum De Wenning is de spil in het dorpsleven van Pesse, voor inwoners en instellingen. Er zijn ook zalen te huur voor feesten, partijen, seminars, vergaderingen e.d.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Akker. - Basisschool De Posthoorn. - Kinderopvang Het Erf.

- Muziek: - Gospelgroep Arc en Ciel.

- Sport: - "SV Pesse is opgericht in 1969 en sindsdien niet meer weg te denken uit de samenleving van het dorp en de buurdorpen Stuifzand en Fluitenberg. We kennen vanaf de oprichting een zaterdag-, zondag- en jeugdafdeling en inmiddels ook een vrouwenafdeling. In de loop der jaren zijn we gegroeid naar een vereniging van zo’n 400 leden. Op de accommodatie mogen we, ondanks het ontbreken van kunstgrasvelden en een tekort aan kleedlokalen, best trots zijn. Het opbouwen van onze vereniging is vooral te danken aan de vele vrijwilligers die onze vereniging rijk is." De club noemt zich "de gezelligste amateurvoetbalvereniging van Drenthe".

- Duurzaamheid: - Anno 2019 heeft de firma GroenLeven uit Heerenveen plannen voor de aanleg van een zonnepark van 32 hectare in Pesse. De gemeente heeft de intentie om hieraan mee te werken.

- In 2018 is een vergunning verleend aan de firma Powerfield uit Dokkum om een zonnepark bij het dorp aan te leggen. "Zonnepark Pesse - Zwarte Water wordt gerealiseerd op een perceel van ongeveer 25 hectare. Niet al deze grond wordt met zonnepanelen belegd. Zo is er ruimte nodig voor onderhoudspaden, en er is ook ruimte nodig voor landschappelijke inpassing. De ondergrond wordt onderhouden door middel van dubbel ruimtegebruik. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld schapen worden ingezet voor het begrazen van het perceel. Hierdoor zal het gras niet te hoog groeien en zal het land natuurlijk worden bemest. De verwachting is dat het park eind 2020 operationeel kan zijn.

Omdat PowerField de lokale bevolking mee wil laten profiteren van dit project, hebben wij het lokale ontmoetingscentrum De Wenning verduurzaamd, een gift gedaan van €17.500 en alle inwoners van Pesse kunnen voor een sterk gereduceerde investering hun eigen dak voorzien van zonnepanelen. Het zonnepark krijgt een vermogen van 25 MWp, met een verwachte jaarlijkse opbrengst van 24.000 MWh, wat ca. 6.900 huishoudens van groene stroom kan voorzien. De daardoor vermeden CO2-uitstoot is 13.000 ton." (bron: Powerfield)

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Pesse.

Reacties

(2)

Pesse heeft een voetbalvereniging met veel actieve vrijwilligers en noemt zichzelf de gezelligste amateurvoetbalvereniging van Drenthe. Meer info op svpesse.nl

Dank voor uw aanvulling! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen