De Pol (Steenwijk)

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

De Pol (Steenwijk)

Terug naar boven

Status

- De Pol is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold, in 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Buurtschap De Pol heeft een eigen postcode (8337) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Willemsoord.

- Buurtschap De Pol heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Pol ligt O van Willemsoord en wordt in het W begrensd door de A32, in het N door de Kon. Wilhelminalaan, in het NO door de jhr. mr. dr. H.A. van Karnebeeklaan en in het Z door de Woudweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Pol heeft ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Jodenpol
Begin 19e eeuw zijn in de provincies Drenthe en Overijssel een aantal 'kolonies' - waaronder Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord en Boschoord - gesticht in het kader van de toenmalige armoedebestrijding. In de kolonie te Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Voor deze groep werd een aparte buurt gecreëerd, de Jodenpol. Uit die tijd stamt de naam van buurtschap De Pol. De joodse kolonisten hebben op De Pol tussen 1830 en 1890 ruim veertig jaar lang een levendige gemeenschap

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap De Pol heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de joodse begraafplaats uit 1837.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving De Pol, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen