De Zande

Plaats
Buurtschap
Kampen
Salland
Overijssel

De Zande

Terug naar boven

Status

- De Zande is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Kampen. T/m 1936 grotendeels gemeente Kamperveen, deels gemeente Zalk en Veecaten, in 1937 in zijn geheel over naar gemeente IJsselmuiden, in 2001 over naar gemeente Kampen.

- Buurtschap De Zande valt voor de postadressen grotendeels onder de formele woonplaats Kamperveen, met een eigen postcode en postale plaatsnaam in het postcodeboek. Voor een klein deel valt de buurtschap, ook voor de postadressen, onder het dorp Zalk, onder welk dorp in de praktijk ook het andere, veel grotere deel van de buurtschap valt.

- Buurtschap De Zande heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Zande ligt rond de gelijknamige weg en rond (het korte) gedeelte van de weg Zalkerdijk vanaf huisnummer 1c, in NW richting. De buurtschap ligt aan de Z oever van de rivier de IJssel, Z van het dorp Wilsum, ZO van de stad Kampen en het dorp IJsselmuiden, ZW van het dorp 's-Heerenbroek, WZW van het dorp Zalk, NW van de dorpen Hattemerbroek en Wezep, NO van het dorp Oosterwolde en O van het dorp Noordeinde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat De Zande buurtschap 23 huizen met 157 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 55 huizen en een handvol woonschepen, met ca. 150 inwoners.

Reactie toevoegen