Duiven

Plaats
Dorp en gemeente
Duiven
Liemers
Gelderland

gemeente_duiven_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Duiven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Duiven anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Duiven

Terug naar boven

Status

- Duiven is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Liemers.

- Onder de gemeente Duiven vallen naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Groessen en Loo (grotendeels) en de buurtschappen De Eng*, Helhoek** en Nieuwgraaf*.
* Deze vallen onder het dorp Duiven. ** Deze valt onder het dorp Groessen.

- Wapen van de gemeente Duiven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Duiven.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Duuve.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Duiven ligt O van het dorp Westervoort, de stad Huissen en de rivieren de Nederrijn en de IJssel, OZO van het 'dorp in de stad' Elden, ZO van de stad Arnhem en de dorpen Velp en Rozendaal, Z van de dorpen Lathum en Rheden, ZW van de dorpen Giesbeek, De Steeg, Angerlo, Voor-Drempt, Achter-Drempt, Ellecom, Dieren en Spankeren en de stad Doesburg, WNW van de dorpen Nieuw Wehl, Kleindorp, Hoog-Keppel en Laag Keppel, W van de dorpen Loil, Didam, Nieuw-Dijk en Wehl, WNW van de stad Zevenaar en de dorpen Groessen, Ooy, Oud-Zevenaar, Aerdt en Herwen, NNW van de dorpen Pannerden en Millingen aan de Rijn, NNO van het dorp Doornenburg en NO van de dorpen Loo, Angeren, Haalderen en Bemmel. De A12 loopt centraal door de gemeente. De hoofdplaats Duiven ligt Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Duiven 361 huizen met 2.493 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 92/732 (= huizen/inwoners), de dorpen Groessen 222/1.406 en Loo 30/242 en de buurtschap Nieuwgraaf 17/113. Tegenwoordig heeft de gemeente Duiven ca. 10.250 huizen met ca. 25.500 inwoners. Het dorp heeft ca. 9.000 huizen met ca. 23.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Kring Duiven Groessen Loo.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de in 2009 opgestelde Structuurvisie Duiven staan de speerpunten voor de komende jaren ten aanzien van woningbouw, industrie en landschap in de gemeente. Die speerpunten zijn onder andere de openheid van het landschap koesteren, het Looveld en de Groessense Weide als waardevol landschappelijk gebied aanmerken en de kernen Loo en Groessen tot ‘cultuurhistorisch waardevol’ opwaarderen. Verder willen B en W meer natuurlijke verbindingszones realiseren. De komende jaren mogen er nog maar 800 tot 1.200 woningen worden gebouwd, bijvoorbeeld in de Ploen-Noord, in de Plakse Weide, op de terreinen van twee voormalige kassen in Loo en op een locatie tussen de Binnenwei en de Husselarijstraat in Loo.

- Voor de ontsluiting van woonwijk De Nieuweling in het ZO van Duiven is een voet-/fietspad tussen de Wildenborchallee en de Heiliglandsestraat aangelegd. Ten zuiden van dit pad is in 2009 een fruitbongerd ingericht. Hierdoor ontstaat binding met het landschap en de cultuurhistorie van de omgeving. Er worden daarom ook zoveel mogelijk lokale fruitrassen gebruikt en de bongerd wordt omsloten door een meidoornhaag. Het fruit is geschikt voor consumptie en mag door iedereen geplukt worden. De volgende soorten zijn aangeplant: Bigarreau Burlat (kers), Schneider`s Spate Knorpelkirsche (kers), Victoria (pruim), Reine Claude d`Oullins (pruim), Groninger Kroon (appel), Elstar (appel), Rode Boskoop (appel), Beurre Hardy (peer), Beurre Alexandre Lucas (peer) en Jut (peer).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Duiven heeft 5 rijksmonumenten.

- Duiven heeft 5 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MidZomerNachtFestival De Liemers (weekend eind juni).

- Van begin december tot begin januari kun je schaatsen op IJsbaan Duiven, de grootste overdekte ijsbaan van Gelderland (775 m2). Het totale ijsoppervlak is 950 m2.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Duiven.

- Nieuws: - Nieuws uit Duiven op Facebook.

- Muziek: - Liemers Harmonie.

- Overige verenigingen: - Schutterij Ons Genoegen. - In 1983 is binnen Schutterij Onderling Genoegen het keurkorps de Lee Enfield groep opgericht, een groep gedreven mannen die tijdens bijzondere evenementen, zoals de Kermis en de Duivense Taptoe, een mooi showtje weggeeft en ook tijdens concoursen meeloopt op de weg. De naam van de groep komt van het wapen dat men draagt. Onderling Genoegen komt in 1982, dankzij medewerking van de Koninklijke Landmacht, in het bezit van 40 stuks Lee Enfield geweren, afkomstig uit de Saksen Weimarkazerne in Arnhem en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden gebruikt bij de bevrijding van ons land.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Onder het motto "Duiven Maakt Het Waar" vind je onder de link nieuws over ondernemers en ondernemen in Duiven. Aldaar vind je ook de link naar de corresponderende website.

Reactie toevoegen