Gastelsveer

Plaats
Buurtschap
Halderberge
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

gastelsveer_oud_gastel_eetcafe_gastel_sfeer.jpg

Het oorspronkelijke Café Gastelsveer, een rijksmonument uit 1791, sloot in 1973 zijn deuren. Sinds 1997 is het café weer in functie, aanvankelijk naar de toenmalige exploitant Toine's Veer geheten. Tegenwoordig heet het Gastel Sfeer.

Het oorspronkelijke Café Gastelsveer, een rijksmonument uit 1791, sloot in 1973 zijn deuren. Sinds 1997 is het café weer in functie, aanvankelijk naar de toenmalige exploitant Toine's Veer geheten. Tegenwoordig heet het Gastel Sfeer.

gastelsveer_oud_gastel_hondenpension.jpg

In het prachtige buitengebied van Oud Gastel aan de Vliet ligt sinds begin jaren '80 Hondenpension Gastelsveer.

In het prachtige buitengebied van Oud Gastel aan de Vliet ligt sinds begin jaren '80 Hondenpension Gastelsveer.

Gastelsveer

Terug naar boven

Status

- Gastelsveer is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Halderberge. T/m 1996 gemeente Oud en Nieuw Gastel.

- De buurtschap Gastelsveer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oud Gastel.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Genoemd naar het veer bij Gastel (= Oud Gastel) dat hier destijds was over de Roosendaalse Vliet.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gastelsveer ligt aan de weg Oud Gastel-Kruisland, rond de ‘kruising’ met het Mark-Vlietkanaal.

Terug naar boven

Geschiedenis

Café en tram
In 1791 liet de familie Akkermans van de Rijpersweg café Gastelsveer bouwen. De ingang was de hoekdeur waar de cafébezoekers nu nog steeds door naar binnen gaan. Huis en café waren toen alleen in het huidige voorste gedeelte. Pas honderd jaar later liet Jacoba Akkermans er de achterkant aanbouwen, die jarenlang een woonfunctie had. In 1907 nam Jan Moerings het café over. Zijn vrouw Jacoba Jacobs had als kasteleinsdochter de nodige ervaring. De bloeitijd van het café kwam toen sinds 1892 twee stoomtramlijnen er vlak langs kwamen. Daarvoor was er een echt veer en kwamen klanten in afwachting van het pontje binnen een bak koffie drinken. Maar ook met de trams bleef het café een overstappunt van passagiers en was het verbruikslokaal tevens tramhalte. Tot begin jaren zeventig bleef het café in gebruik. Vader Jan Moerings werd opgevolgd door zoon Jan. Daarna werd het café geëxploiteerd door diens ongehuwde zuster Pauline. Toen Jac, de zoon van Jan Moerings junior, het pand in 1973 overnam, was het met het café gedaan. Net als bij zijn vader nam het agrarische bedrijf steeds meer tijd in beslag. Sinds 1997 is het café weer in functie. Het café was en is een trefpunt, voorheen voor toneelclubs, boeren en schippers en tegenwoordig voor fietsers en wandelaars. Het is dus maar goed dat de sloopplannen van het rijksmonument destijds werden afgewezen, anders hadden de Gastelaren nooit zo’n heerlijk buitenverblijf gekend.

Bruggen
In 1824 opende Pieter Franken Czn. uit Dinteloord vanaf hier een beurtschippersdienst op Rotterdam en Dordrecht. Gastelsveer had in het midden van de 19e eeuw nog geen vaste oeververbinding. Voor enkele duiten zette J. Jacobs met een veerbootje paard en kar en voetgangers naar de overkant. Rond 1860 kwam er een houten voetgangersbrug, maar in 1892 werd met de komst van de tram een draaibrug gebouwd, met brugwachtershuis. Met de trams was het in 1937 gedaan. Voor de draaibrug kwam een uitschuifbrug over de Roosendaalse Vliet te liggen. Wegtrekkende Duitse troepen vernielden de brug in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog kwam er aanvankelijk een klein loopbruggetje voor voetgangers, dat in 1948 is vervangen door een vrij hoge maar smalle stalen baileybrug, ook wel bekend als ‘rammelbrug’. Als gevolg van de toename van het verkeer gingen verkeerslichten het op- en afrijden regelen. In 1955 werden reeds plannen gemaakt voor een vaste oeververbinding. Die kwam er na wel erg lang wikken en wegen pas rond 1980 met de aanleg van de huidige betonnen Commissaris Van der Hartenbrug.

Bezoek koningin Wilhelmina
Historisch is het bezoek van koningin Wilhelmina aan het veerhuis in 1919. Zij kwam na de Eerste Wereldoorlog het grensgebied inspecteren. Speciaal voor haar werd een pontonbrug aangelegd, wat wel inhield dat ze dwars door het hoge gras naar de brug moest lopen. Een foto van die wandeling herinnert daar nog aan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Spuitbalwedstrijden (juni) worden gehouden in een weiland bij Gastelsveer. Het zal je niet verbazen dat het spuitbal door brandweerlieden is uitgevonden. Bij spuitbal zijn drie veldspelers voortdurend in de slag met een bal, die tien keer zo groot is als een normale voetbal. De kranen mogen binnen het doelgebied pas open. Keepers krijgen bij hun doel hulp van twee spuitgasten aan de zijlijn. Het water voor deze wedstrijd wordt uit de nabijgelegen Roosendaalse Vliet gehaald. De wedstrijden zijn, ook dat zal je niet verbazen, erg vermakelijk voor het publiek. Je kunt zelf wel raden waarom…

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het natuurgebied Gastelsveer betreft een klein maar zeer rijk natuurgebied. Vanwege de plas-dras situaties in combinatie met kleine bosschages is het van groot belang voor herpetofauna gebleken. Ook in floristisch opzicht onderscheidt het gebied zich in positieve zin. Vele ster-soorten komen hier voor, waarvan enkele zeer bijzondere.

Terug naar boven

Eten en drinken

Café
Het oorspronkelijke Café Gastelsveer op Gastelsedijk Zuid 8 (op de hoek van de Veerkensweg), een rijksmonument uit 1791, sloot in 1973 zijn deuren. De stamgasten legden er een kaartje en passagiers wachtten er aanvankelijk op de veerpont, later de tram en weer daarna de bus. Sinds 1997 is het café weer in functie, aanvankelijk naar de toenmalige exploitant Toine's Veer geheten. Tegenwoordig heet het Gastel Sfeer. "Gastel Sfeer is een gezellig bruin café waar je tijdens het fietsen of wandelen kunt aanwaaien voor een kop koffie of borrel, maar ook voor lunch of diner."

Terug naar boven

Links

- Hondenpension: - "In het prachtige buitengebied van Oud Gastel aan de Vliet ligt sinds begin jaren '80 Hondenpension Gastelsveer. In 2019 hebben wij, Roos en Ad, het dierenpension overgenomen. Sindsdien is het alleen nog een hondenpension. Na de overname zijn we meteen gaan renoveren, want het pension was verouderd en we wilden de verblijven en speelweides ruimer opzetten en moderniseren. Ik, Roos, run het pension met hulp tijdens de drukke periodes en mijn man Ad verzorgt de administratie en is de klusjesman. Ons doel is om het verblijf voor elke hond super gezellig en aangenaam te maken. Wij genieten als de honden blij zijn!"

Reactie toevoegen