Geldtienden

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Geldtienden

Terug naar boven

Status

- Geldtienden is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1999 gemeente Serooskerke.

- De buurtschap Geldtienden valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Serooskerke.

- De naam Geldtienden is uit de Topografische atlas Zeeland editie 2004(1) verdwenen. In de editie 1990 stond de naam nog wel. Hetzelfde lot is de buur-buurtschappen Molenperk en Pitteperk beschoren. Waarom is ons een raadsel; de huizen staan er nog gewoon. Op Google Maps staan deze buurtschappen nog wél vermeld (zie elders op deze pagina).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Geldtienden.

Naamsverklaring
Mogelijk oude veldnaam, samengesteld uit tienden, waarschijnlijk oorspronkelijk korentienden 'blok land waarop koren wordt verbouwd voor de tiende (van oorsprong een oude kerkbelasting)' en geld 'onvruchtbaar, weinig opbrengend'. Alternatief kan gedacht worden aan een plaats waar de tiende(n) niet in natura, maar in geld werd(en) voldaan. Zie ook Tienweg-West.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Geldtienden ligt NO van Serooskerke, rond de Kokerheulweg. Z parallel aan de Kokerheulweg loopt de Gapingse Watergang en weer Z parallel daaraan de Gapingsedreef.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Geldtienden niet vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol panden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Geldtienden, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen