Hijum

Plaats
Dorp
Leeuwarden
Fryslân

hijum_plaatsnaambord_kopie.jpg

Hijum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 2017 gemeente Leeuwarderadeel.

Hijum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 2017 gemeente Leeuwarderadeel.

Hijum kerk uit de 12e eeuw JD [640x480].JPG

Hijum heeft een prachtig kerkje uit de 12e eeuw

Hijum heeft een prachtig kerkje uit de 12e eeuw

Hijum klok van de 12e-eeuwse kerk JD [640x480].JPG

De klok van de 12e-eeuwse Hervormde kerk in Hijum heeft een blauwgekleurde wijzerplaat, wat in ons land vrij zeldzaam is.

De klok van de 12e-eeuwse Hervormde kerk in Hijum heeft een blauwgekleurde wijzerplaat, wat in ons land vrij zeldzaam is.

Hijum kerk uit 1877 JD [640x480].JPG

Hijum, de Gereformeerde Bethelkerk uit 1877 is in 2014 aan de eredienst onttrokken

Hijum, de Gereformeerde Bethelkerk uit 1877 is in 2014 aan de eredienst onttrokken

Hijum

Terug naar boven

Status

Hijum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 2017 gemeente Leeuwarderadeel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1431 Hehem, 1484 Hijem, 1579 Hiem, 1664 Hyum, Hyem, 1786 Hyem.

Naamsverklaring
Wel opgevat als de enkelvoudige vorm van heem 'woonplaats, woning', maar getuige de vorm Hehem eerder een samenstelling van heem en de persoonsnaam Haie.(1)

Terug naar boven

Ligging

Hijum ligt N van Stiens, ZW van Hallum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hijum 43 huizen met 310 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In Hijum heeft de Aebingastins gestaan, die in de 15e eeuw voor het eerst wordt vermeld.

- Op Skoallestrjitte 9 is van 1732 tot 1779 sprake geweest van een Doopsgezinde Vermaning. Het pand is gesloopt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hijum heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Mariëngaardbrug uit 1931 bij Hege Hearewei 8, en de Hervormde (PKN) kerk (Lege Hearewei 3). De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint Nicolaas. De romaanse tufstenen kerk uit de 12e eeuw staat op een - vrijwel geheel afgegraven - terp. De eenbeukige kerk heeft een ingebouwde zadeldaktoren in de vorm van een gereduceerd westwerk. In de 15e eeuw is het (vijfzijdig) gesloten koor vernieuwd. Preekstoel met doophek uit de 17e eeuw. Het orgel uit 1913 is gemaakt door Bakker & Timmenga. De kerk is eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken. De klok heeft een blauwgekleurde wijzerplaat, wat in ons land vrij zeldzaam is.

- In de Gereformeerde (PKN) Bethelkerk (Lege Hearewei 7) uit 1877 is op 5 januari 2014 de laatste eredienst gehouden. De 'Gereformeerde Kerk te Hijum en Finkum' is opgegaan in de Protestantse Gemeente Mariëngaarde. - De kerk stond anno 2019 te koop en is inmiddels verkocht. De kerk werd door de makelaar als volgt omschreven: "Ben je al jaren op zoek naar een fraaie creatieve woonruimte met wellicht je eigen theater, toneelschool of expositieruimte? Misschien is deze ruime kerk met aangebouwde potentiële woonruimte iets voor jou? Indeling: Entree via de voorgevel, hal met toegang tot de kerk en balustrade met orgel. De ruime kerk is in totaal 140 m2 en heeft een verhoging met preekstoel. Via de kerk is er toegang tot de achtergelegen hal. Via deze hal bereik je de voormalige woningen alwaar nu een zaal (72 m2) gerealiseerd is. Vanuit de hal is tevens de bijkeuken/stookruimte, bergkast en keuken met buffet te bereiken. Via de bijkeuken is er toegang tot het achtergelegen terras/erf. Via de zaal is er toegang tot de achtergelegen hal met achterentree en dames- en herentoilet. Achter de zaal genaamd "De Ark" is een een bergschuur gelegen.

De voormalige Bethelkerk in Hijum is opgetrokken uit dubbele steense muren, heeft een houten vloer en fraaie elementen zoals de hoge gotische ramen en de geveltoren die wordt bekroond door een opengewerkte houten spits. Er is een gewelfd plafond aangebracht, achter in de kerk is een door gebr. Reil uit Heerde gebouwd orgel aanwezig, het dak is met hout beschoten en bedekt met friese golfdakpannen. De Ark is opgetrokken uit steense muren, houten vloeren m.u.v. de bijkeuken, hal en berging (beton). De tussenwanden zijn van hout en van steen, het dak is beschoten en bedekt met holle dakpannen. De ramen en kozijnen zijn van hout en voorzien van enkele beglazing. De achter de woning opgetrokken stenen berging heeft een betonvloer en dak bedekt met verbeterde holle dakpannen."

- Van 1901 tot 1940 had Hijum een station aan de spoorlijn Leeuwarden-Anjum. Het stationsgebouw is bewaard gebleven (De Loane 5). Bij het gebouw staan twee spoorbomen als kunstwerk, ter herinnering aan de vroegere spoorlijn.

- Gevelstenen in Hijum.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Pubquiz (op een zaterdag in februari).

- Frogrock (op een zaterdag eind november).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je in dit dorp schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Hijum.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hijum, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- In het kader van de vergroting van de gemeente Leeuwarden in 2018 met een aantal omliggende dorpen, heeft Omroep LEO Middelsé informatieve videoreportages gemaakt over die dorpen, waaronder Hijum.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - "Doarpshûs De Kampioen draait bijna vanaf het begin op vrijwilligers. Dit gaat al 40 jaar super! Desondanks zijn we toch op zoek naar nieuwe vrijwilligers om dit vooral te kunnen blijven doen. Stichting Dorpshuis De Kampioen is een laagdrempelige organisatie die voor iedereen toegankelijk is en open staat voor allerlei talenten en initiatieven. Op deze manier kunnen we de plek die De Kampioen inneemt in de dorpen Hijum en Finkum en omstreken behouden. Spreekt dit je aan? Of heb je vragen? Bel of app naar Durk Hijma, tel. 06-11081072!"

- Onderwijs: - "De Arjen Roelofsskoalle is een kleine dorpsschool, met leerlingen uit Hijum en brede omgeving. Onze school is gehuisvest in een mooi nieuw gebouw (2005). Op dit moment hebben wij ongeveer 50 leerlingen op school. We bieden kwalitatief goed onderwijs aan in drie combinatiegroepen en hanteren het continurooster. Ook is de peuterspeelzaal gehuisvest in ons gebouw. Wij zijn algemeen toegankelijk en maken geen onderscheid in levensbeschouwing, geloofsovertuiging, milieu of begaafdheid. Elke mening wordt gerespecteerd en serieus genomen. We leren onze leerlingen daarbij de grondbeginselen van een Vreedzame School. Onze school is genoemd naar de eenvoudige Hijumer boer en sterrenkundige Arjen Roelofs. Hij was niet alleen astronoom, maar had ook grote kwaliteiten als natuur- en wiskundige."

- Muziek: - Fanfare Crescendo is in 1930 opgericht door Tj.P. de Vries. De Vries woonde in Hijum, maar was lid van een korps in Hallum. Hij vond dat zijn eigen dorp ook een muziekvereniging moest hebben, en zo geschiedde. Het korps is ook van en voor buurdorp Feinsum. De laatste jaren onderscheidt Crescendo zich van andere muziekverenigingen door vernieuwende samenwerkingsverbanden waarmee zij probeert het toch ietwat stoffige imago van de fanfarewereld af te schudden. Goed voorbeeld hiervan is het nieuwe concoursreglement bedoeld om het traditionele bondsconcours te vernieuwen. Hierop verscheen Crescendo met een compleet combo op het podium om een metalbewerking van de filmmuziek van Crimson-tide en het nummer 'One Step Beyond' van de ska band Madness ten gehore te brengen. Dat de jury nog niet klaar was voor deze ommezwaai bleek uit de toch wat lage waardering en het feit dat de meeste fanfares tegenwoordig weer ouderwets met 2 originele fanfarewerken op het concours verschijnen. Sinds april 2011 mocht Crescendo zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen in de 5e divisie en ook het jaar erop werden we Nederlands kampioen. Op Schiermonnikoog vormden we samen met onze collega's uit Oudebildtzijl tot 2x toe een grote fanfare waarmee we de laatste keer met een 1e prijs naar huis toe mochten. Dus zoals je kunt lezen gaat deze fanfare nog altijd Crescendo..."

- In de jaren zestig waren De Jongens rond de 17 en speelden ze overal in Fryslân met de band The Lapwins. Anno 2020 zijn de heren rond de 70 en spelen ze alweer 7 jaar de sterren van de hemel als CCR tribute en sixties band 'De jongens van Jan de Wit'. Helaas moest Jan de band wegens ziekte verlaten, dus nu is het nog een geuzennaam voor de andere Jongens (Beli v.d. Vegt, Auke Boorsma, Henk de Jong en Bert de Jong). Ze spelen nog altijd nummers uit de jaren zestig en repeteren wekelijks in het dorpshuis van Hijum. Door het jaar heen treden ze op in diverse plaatsen in de provincie.

- Sport: - Kaatsvereniging 'In nij begjin' is er voor de dorpen Hijum en Feinsum.

- "Sinds 1948 wordt er al gekorfbald in Hijum. Korfbal is een fantastische sport, niet alleen door het gemengde karakter (mannen en vrouwen), maar ook omdat het een typische gezinssport is. Wanneer korfbal zijn intrede in een gezin heeft gedaan, is er al snel sprake van korfbalverslaving. Mei Nocht en Wille is daar een sprekend voorbeeld van. Korfbal is niet alleen korfbal spelen, maar het is veel meer. Wedstrijdsecretariaat voor de jeugd, leider van een pupillenploeg of welke functie dan ook, het hoort allemaal bij het lid zijn van een korfbalclub. Het betekent een of twee keer per week trainen, een wedstrijd spelen in het weekend of jeugdleider of scheidsrechter zijn. Korfbal betekent gezelligheid, contact en saamhorigheid. Een veelzijdige sport voor jong en oud! Korfbal wordt dus al vanaf 1948 in ons dorp bedreven en dat gebeurt op alle niveaus. De korfbalclub heeft de naam Mei Nocht en Wille bekendheid gegeven tot ver buiten onze gemeente grenzen. Mei Nocht en Wille, een begrip in de korfbalwereld en een club om trots op te zijn. Lid worden bij Korfbalvereniging Mei Nocht en Wille? Dat kan! - Hier vind je de nodige informatie."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hijum.

Reactie toevoegen