Jipsinghuizen

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Jipsinghuizen

Terug naar boven

Status

- Jipsinghuizen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap Jipsinghuizen valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Sellingen, deels onder het dorp Vlagtwedde.

- De N gelegen buurtschap Plaggenborg heeft sinds enkele jaren eigen plaatsnaambordjes, maar wordt in de praktijk kennelijk nog tot Jipsinghuizen gerekend. Basisschool Plaggenborg stelt althans op haar site dat zij te Jipsinghuizen is gevestigd.

- De buurtschap Jipsinghuizen heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Jipsenhoezen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Jipsinghuizen ligt N van Sellingen, ZO van Vlagtwedde en ONO van Jipsingboertange, rond het punt waar de wegen Weenderstraat, Lammerweg (beide provincialeweg N976), Jipsingboertangerweg en Wollinghuizerweg bij elkaar komen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Jipsinghuizen 11 huizen met 96 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De boerderij aan de Weenderstraat 19 is een rijksmonument.

- Monument (gedenksteen) voor de Slag bij Jipsinghuizen, die een kentering betekende in de eerste Munsterse Oorlog (1665-1666).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De provincie Groningen heeft in 2014 6 hectare grond aangekocht in Jipsinghuizen. Op het totaal van ruim 2500 hectare Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Westerwolde lijkt dat weinig, maar hierdoor kan de inrichting van de EHS in Westerwolde, die de Ruiten Aa vanaf het Bargerveen in Zuid-Drenthe tot aan de Dollard bij Nieuwe Statenzijl in Noord-Groningen moet verbinden, definitief zijn beslag krijgen. De stroming van de beek wordt hersteld, er komt een wat hoger waterpeil en de beek krijgt meer zijn natuurlijke loop. Dat is goed om zowel verdroging van de natuur tegen te gaan als de vismigratie te bevorderen. In de plannen met de Ruiten Aa is voorzien dat deze beek om Jipsinghuizen heen wordt geleid. Door de omleiding krijgen inwoners van de buurtschap en bezoekers een veel aantrekkelijker landschap en hebben ze geen last van het relatief hogere water. (bron: Provincie Groningen, 10-2-2014)

Terug naar boven

Links

- Zorg: - De in 2016 opgerichte Stichting Waardig Wonen heeft in 2018 na een restauratie en verbouwing een monumentaal pand in buurtschap Jipsinghuizen in gebruik genomen als kleinschalig woonzorgcentrum. Evelien Bax is initiatiefnemer en coördinator van Stichting Waardig Wonen. Zij weet uit eigen ervaring hoeveel kleinschalige, huiselijke opvang voor dementerenden kan betekenen. "Ze genieten van de gewone, dagelijkse dingen." "Ouderdom kwam bij mijn ouders ook met dementie. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat zij daardoor niet meer zelfstandig konden wonen", vertelt Evelien. Ze besluit daarop haar huis te verbouwen, zodat er een zelfstandig appartement voor haar ouders ontstaat. "Ik zag hoe mijn vader opbloeide toen hij samen met mijn moeder bij ons kwam wonen. Dat zat in de gerichte aandacht die hij nu kreeg van de verzorgenden, die meer tijd voor hem hadden. Maar ook aan dingen die voor ons heel normaal lijken, maar voor hem betekenden dat hij weer meedeed in de maatschappij. Er ging iemand met hem mee boodschappen doen, naar de fysiotherapie, naar de kapper en ga zo maar door. Hij genoot van de kat die ’s avonds bij hem op schoot kwam liggen. Deze woonvorm biedt zoveel moois. Dat moet voor meer mensen mogelijk zijn, dacht ik."

Met Stichting Waardig Wonen wil Evelien samen met anderen deze vorm van zorg en wonen aanbieden aan mensen met dementie in eerste instantie in de provincie Groningen en uiteindelijk in heel Nederland. "De huizen zijn fijn, veilig en huiselijk. Er zijn vier of vijf bewoners per huis en er is 24 uur per dag een verzorgende aanwezig uit het vaste zorgteam dat ik samenstel voor dat huis. Overdag zijn er meer verzorgenden aanwezig, zodat er altijd iemand meekan met een bewoner voor bijvoorbeeld een blokje om of een afspraak." Anno 2017 is er naast Jipsinghuizen ook een locatie in Wagenborgen gerealiseerd en zijn er plannen voor locaties in zo veel mogelijk wijken in de stad Groningen.

- Zorgboerderij De Spinberg (Wollinghuizerweg 35, Jipsinghuizen) is er voor volwassenen met een verstandelijke beperking, die graag in een kleine groep samen willen werken.

Reactie toevoegen