Jipsinghuizen

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Jipsinghuizen

Terug naar boven

Status

- Jipsinghuizen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Sellingen, deels onder het dorp Vlagtwedde.

- De N gelegen buurtschap Plaggenborg heeft sinds enkele jaren eigen plaatsnaambordjes, maar wordt in de praktijk kennelijk toch - ook - nog tot Jipsinghuizen gerekend. Basisschool Plaggenborg stelt althans op haar site dat zij in die buurtschap is gevestigd.

- De buurtschap heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Jipsenhoezen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Jipsinghuizen ligt N van Sellingen, ZO van Vlagtwedde en ONO van Jipsingboertange, rond het punt waar de wegen Weenderstraat, Lammerweg (beide provincialeweg N976), Jipsingboertangerweg en Wollinghuizerweg bij elkaar komen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Jipsinghuizen 11 huizen met 96 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Jipsinghuizen heeft 1 rijksmonument, zijnde de grote boerderij van het Westerwoldse type uit 1873 op Weenderstraat 19.

- Monument (gedenksteen) ter herinnering aan de Slag bij Jipsinghuizen, die een kentering betekende in de eerste Munsterse Oorlog (1665-1666).

- Aan de Ruiten-Aa staat bij deze buurtschap een monument, gewijd aan de werkverschaffing in Westerwolde. Initiatiefnemer voor de werkverschaffing was begin jaren twintig van de 20e eeuw Jan Buiskool (burgemeester van achtereenvolgens Vlagtwedde en Delfzijl en rijksinspecteur van de werkverschaffing). De werkverschaffing werd georganiseerd door de in 1924 opgerichte N.V. Ontginningsmaatschappij De Vereenigde Groninger Gemeenten, waar uiteindelijk 50 Groninger gemeenten lid van zijn geworden. De werklozen werden per tram naar deze buurtschap gebracht om in de omgeving de heide te ontginnen. Ze overnachtten in barakkenkampen. De werklozen kregen een aanmerkelijk lager salaris dan gangbaar was in de landbouw. Het was zwaar lichamelijk werk en veel van de tewerkgestelden hadden een opleiding genoten en waren er in het geheel niet aan gewend. Het project werd dan ook bekend als 'De hel van Jipsinghuizen'. De ontgonnen gebieden zijn in chronologische volgorde: Weenderveld, 525 ha; Jipsinghuizerveld, 264 ha; De Pallert, 92 ha; Rhederveld, 447 ha; Laudermarke, 253 ha; Loosterveen, 474 ha; Jipsingboertange, 204 ha; Sellingerbeetse, 790 ha.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

Toneel
- Toneelvereniging Jipsinghuizen brengt jaarlijks in januari en februari een nieuw stuk op de planken.

Pinksterfeest
Voor een indruk van het Pinksterfeest (1e Pinksterdag) volgt hier het verslag van editie 2019: "Het Pinksterfeest begon 's morgens om 10.00 uur. De jeugd genoot op de grote Gorilla glijbaan en voor de allerkleinsten de koe springkussen en waren de bungeejump trampolines ook dit jaar weer aanwezig. Langs de Wollinghuizerweg was een grote braderie, vrijmarkt en ook waren de oldtimer tractoren en auto's te zien. Op het gezellig drukke horecaplein was er live muziek te horen van Bert en Erik. Nieuw dit jaar was het waterspektakel Aquabubble - een pastic bal waar lucht in geblazen wordt om daarna ermee over het Ruiten-AA kanaal water te lopen. Ongeveer 2000 bezoekers kwamen dit jaar naar het gezellige Pinksterfeest in Jipsinghuizen." Zie ook de promovideo van Pinksterfeest 2019 en de aftermovie van Pinksterfeest 2019.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Met de aankoop van 6 hectare grond in Jipsinghuizen in 2014 kan de inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Westerwolde definitief zijn beslag krijgen. De EHS verbindt de Ruiten Aa vanaf het Bargerveen tot aan de Dollard. Door de omleiding van de Ruiten Aa om de buurtschap heen wordt het landschap aantrekkelijker en krijgen inwoners en bezoekers hier geen last van natte voeten. Tempo houden. Op het totaal van ruim 2500 hectare lijkt 6 hectare weinig, maar gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen is blij dat de onderhandelingen met de eigenaar tot een goed einde zijn gekomen. 'Dit is een cruciale aankoop om de Ruiten Aa van zuid naar noord te verbinden. Zo kunnen we tempo houden in het realiseren van de EHS in Westerwolde', aldus Staghouwer.

Van de 2500 hectare EHS in Westerwolde is anno 2014 ruim 60 procent ingericht. Tot 2017 is de resterende 900 hectare aan de beurt. Herstel van Runde en Ruiten Aa. De inrichting van de EHS in Westerwolde verloopt voorspoedig. Kern van de inrichting is het herstel van het beeksysteem van de Runde en de Ruiten Aa vanuit Drenthe naar Nieuwe Statenzijl. De stroming van de beek wordt hersteld, er komt een wat hoger waterpeil en de beek krijgt meer zijn natuurlijke loop. Dit is goed om de verdroging van de natuur tegen te gaan. Bovendien kunnen vissen hierdoor vrij van het ene naar het andere gebied zwemmen om zich voort te planten." (bron: Provincie Groningen, februari 2014)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Jipsinghuizen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - De in 2016 opgerichte Stichting Waardig Wonen heeft in 2018 na een restauratie en verbouwing een monumentaal pand in buurtschap Jipsinghuizen in gebruik genomen als kleinschalig woonzorgcentrum. Evelien Bax is initiatiefnemer en coördinator van Stichting Waardig Wonen. Zij weet uit eigen ervaring hoeveel kleinschalige, huiselijke opvang voor dementerenden kan betekenen. "Ze genieten van de gewone, dagelijkse dingen." "Ouderdom kwam bij mijn ouders ook met dementie. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat zij daardoor niet meer zelfstandig konden wonen", vertelt Evelien. Ze besluit daarop haar huis te verbouwen, zodat er een zelfstandig appartement voor haar ouders ontstaat. "Ik zag hoe mijn vader opbloeide toen hij samen met mijn moeder bij ons kwam wonen. Dat zat in de gerichte aandacht die hij nu kreeg van de verzorgenden, die meer tijd voor hem hadden. Maar ook aan dingen die voor ons heel normaal lijken, maar voor hem betekenden dat hij weer meedeed in de maatschappij. Er ging iemand met hem mee boodschappen doen, naar de fysiotherapie, naar de kapper en ga zo maar door. Hij genoot van de kat die ’s avonds bij hem op schoot kwam liggen. Deze woonvorm biedt zoveel moois. Dat moet voor meer mensen mogelijk zijn, dacht ik."

Met Stichting Waardig Wonen wil Evelien samen met anderen deze vorm van zorg en wonen aanbieden aan mensen met dementie in eerste instantie in de provincie Groningen en uiteindelijk in heel Nederland. "De huizen zijn fijn, veilig en huiselijk. Er zijn vier of vijf bewoners per huis en er is 24 uur per dag een verzorgende aanwezig uit het vaste zorgteam dat ik samenstel voor dat huis. Overdag zijn er meer verzorgenden aanwezig, zodat er altijd iemand meekan met een bewoner voor bijvoorbeeld een blokje om of een afspraak." Anno 2017 is er naast Jipsinghuizen ook een locatie in Wagenborgen gerealiseerd en zijn er plannen voor locaties in zo veel mogelijk wijken in de stad Groningen.

- Zorgboerderij De Spinberg (Wollinghuizerweg 35, Jipsinghuizen) is er voor volwassenen met een verstandelijke beperking, die graag in een kleine groep samen willen werken.

Reactie toevoegen