Kreek

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Kreek

Terug naar boven

Status

- Kreek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 gemeente Standdaarbuiten.

- De buurtschap Kreek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Standdaarbuiten.

- De buurtschap Kreek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 De Kreek, 1845 Kreek.

Naamsverklaring
Identiek met kreek ‘kleine inham of geul (vaak in getijdengebied)'.(1) (eigenlijk wonderlijk dat er maar 1 buurtschap Kreek is in ons land, terwijl er honderden kreken zijn waar buurtschappen naar genoemd zouden kúnnen zijn, red.)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kreek ligt N van het dorp Standdaarbuiten, rond de Oudendijk / Kreekdijk / Weeldijk, die loopt van Standdaarbuiten noordelijk richting A59 en het dorp Noordhoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Kreek 57 huizen met 424 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Reacties

(2)

Geachte Heer / Mevrouw.
Ik ben een kleinzoon van Laurentius Kokke / Francijna Vermeulen.
Mijn Opa / Oma zouden gewoond hebben op de kreek ---- 2 54
Volgens akte burgelijkestaat van 1870 /1916 (waarschijnlijk iets langer).
Mijn Opa was Landarbeider en zou veel in Vlas handelen.
Mijn vraag aan ú is kan de informatie die ik beschreven heb 100% juist zijn,
Of kan ú mij een tip geven hoe ik aan het juiste woonadres kan komen van mijn Opa / Oma
Laurentius Kokke / Francijna vermeulen.

Geachte heer,
Straatnamen en vooral huisnummers zijn in de loop der jaren niet zelden een of meer keren veranderd. Heemkundekringen hebben meestal wel uitgezocht welke panden vroeger welke huisnummers hadden, vóór de huidige straatnamen en huisnummers hun intrede deden. Buurtschap Kreek valt onder het dorp Standdaarbuiten. Dat dorp heeft een eigen heemkundekring. Dit is hun site: http://www.heemkundekringstanddaarbuiten.nl/ waar u rechtsbovenaan een contactscherm vindt met hun contactgegevens. Zij zullen dit soort gegevens allicht al eens hebben uitgezocht en zoniet kunnen zij u in ieder geval vertellen waar u het wél kunt vinden. Succes gewenst,
Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen