Kruiselwerk

Plaats
Buurtschap
Pekela
Veenkoloniën
Groningen

Kruiselwerk

Terug naar boven

Status

- Kruiselwerk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Pekela. T/m 1989 gemeente Nieuwe Pekela.

- De buurtschap Kruiselwerk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuwe Pekela.

- De buurtschap Kruiselwerk heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan de straatnaam Kruiselwerk L je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1845 Kruiselwerk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kruiselwerk ligt ZO van het dorp Nieuwe Pekela en N van het dorp Alteveer, rond de bijna gelijknamige weg Kruiselwerk L. De buurtschap lag altijd al geïsoleerd, in het buitengebied enkele kilometers ten ZO van Nieuwe Pekela. De isolatie is nog toegenomen sinds de aanleg van de N366 die vlak Z langs de buurtschap loopt, maar waar de buurtschap zelf niet op is aangesloten. O van de buurtschap loopt de grens met de gemeente Stadskanaal. Het Z van de buurtschap gelegen dorpje Alteveer, in de gemeente Stadskanaal, is vanuit Kruiselwerk sinds de aanleg van de N366 slechts met een grote omweg te bereiken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kruiselwerk omvat slechts enkele huizen en een enkel bedrijfsgebouw, met een handvol inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het meer nabij de buurtschap is een zandwinningsplas, die nog steeds in gebruik is.

Reactie toevoegen