Nolde

Plaats
Buurtschap
De Wolden
Drenthe

nolde_richtingbord_kopie.jpg

Nolde is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde. De buurtschap valt deels onder het dorp Linde, deels onder het dorp Zuidwolde.

Nolde is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde. De buurtschap valt deels onder het dorp Linde, deels onder het dorp Zuidwolde.

Nolde

Terug naar boven

Status

- Nolde is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente De Wolden. T/m 1997 gemeente Zuidwolde.

- De buurtschap Nolde valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Linde, deels onder het dorp Zuidwolde.

- In de omgeving staat in ieder geval een richtingbordje dat je de weg wijst naar buurtschap Nolde. Dat is handig. Maar ter plekke staan geen plaatsnaamborden om aan te geven dat je er bent aangekomen (in tegenstelling tot andere Zuidwolder buurtschappen zoals Schottershuizen, Steenbergen, Ten Arlo en Vuile Riete). Dat is dan weer minder handig.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1502 Wtloe, 1529 ter Wteloe, 1576-1602 then Olde, ten Oelde, ten Vulde, 1634 Tenolde.

Naamsverklaring
"Oorspronkelijk Uit-lo* 'het buitenwaarts gelegen bos'. In Nolde is de n van het voorafgaande voorzetsel/lidwoord te den door onjuiste afsplitsing samengegaan met Olde, dat zelf door overgang van -tl- tot -ld- uit Wtloe is ontstaan."(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nolde ligt Z van Zuidwolde, rond de Nolderweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Nolde 6 huizen met 40 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Fitnessbos
"Mede dankzij een bijdrage uit het fonds Leader Zuidwest-Drenthe is in 2017 bij bungalowpark en groepsaccommodatie Het Nolderwoud in buurtschap Nolde bij Zuidwolde een fitnessbaan in het bos aangelegd. Het fitnessbos is feestelijk geopend door Peter Nefkens, die op sportgebied menige uitdaging aanging. "Het is mooi dat Wilma hier weer wat nieuws opzet, een fitnessbaan in het bos is een mooie aanvulling op de faciliteiten die hier al zijn", aldus Nefkens. "Ik liep al heel wat jaren rond met het idee om een fitnessbos te realiseren. Er staan 16 toestellen, zoals een roeitrainer, dipstation, twister, fiets en een cross- en beentrainer", aldus eigenaresse Wilma Fieten. Na het trainen op de toestellen, kan een route worden gelopen door het bos. "Dan kunnen de mensen snelwandelen, gewoon wandelen of hardlopen." De fitnessbaan is een welkome aanvulling op de welness- en beautybehandelingen en detoxkuren. "Juist voor deze gasten is bewegen belangrijk om afvalstoffen af te voeren", aldus Wilma.

De opening van Fitnessbos Het Nolderwoud vond plaats onder toeziend oog van een delegatie van Mountainbikevereniging Zuidwolde. De mountainbikers maken gratis gebruik van een speciale route op een hectare bos en land van de familie Fieten en grepen de kans om de toestellen even te proberen. De 16 (via de link allemaal te bekijken) blauwe fitnesstoestellen zijn vandalismebestendig en kunnen door iedereen gebruikt worden die een jaarkaart heeft geregeld bij de receptie van Het Nolderwoud (50 euro per jaar) of een 'los kaartje' heeft gekocht voor 5 euro. "Eigenaren van sportscholen en personal trainers zijn ook enthousiast over deze manier van bewegen. Er zijn al diverse plannen gesmeed", aldus Wilma." (bron: Bungalowpark en groepsaccommodatie Het Nolderwoud)

Reactie toevoegen