Nooitgedacht

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Nooitgedacht DR plaatsnaambord [640x480].jpg

Nooitgedacht, buurtschapsgezicht

Nooitgedacht, buurtschapsgezicht

Nooitgedacht

Terug naar boven

Status

- Nooitgedacht is een buurtschap in de provincie Drenthe, de gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- De buurtschap Nooitgedacht heeft, zoals overigens alle buurtschappen van de voormalige gemeente Rolde, een eigen postcode (9449) en plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie (BAG), waardoor het een formele woonplaats is en formeel dus niet, zoals bij de meeste andere buurtschappen in ons land wél het geval is, onder een nabijgelegen dorp valt. In de praktijk wordt de plaats als buurtschap of buitenwijk van het dorp Rolde beschouwd.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Nooit Gedacht, 1936 Nooitgedacht.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een huisnaam, veel gebruikt in vooral Holland en Utrecht. Op een boerderij bij Nieuwveen staat te lezen: "Nooitgedacht maar toch verkregen, niet verdiend, 't is door Gods zegen."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nooitgedacht ligt direct ZO van Rolde en grenst in het N aan de N33 (Assen-Gieten e.v.).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nooitgedacht omvat ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze nederzetting is midden 19e eeuw ontstaan. De plaats is ontstaan op een plek waar ooit onherbergzame, moerasachtige heidevelden lagen, vandaar de naam. Nadat de heide in cultuur was gebracht, werd er een weg aangelegd tussen de weg van Rolde naar Grolloo en die naar Borger. Langs deze weg (van oorsprong naamloos, nu bekend als de Veldweg) ontstonden boerenbedrijven, met een opmerkelijke verkaveling; alle langssloten zijn gegraven in de richting van de Rolder toren. In de jaren tachtig is een groot recreatieterrein, ook met de naam Nooitgedacht, aangelegd. Tegenwoordig heet dit complex Hof van Saksen.(2)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Nieuwbouw
Sinds 2009 is een omvangrijk nieuwbouwproject in Nooitgedacht gerealiseerd. Tegelijkertijd is daarbij de bebouwing van zorginstelling De Trans (waar ca. 200 cliënten wonen) vernieuwd. "In deze groene woonwijk biedt de gemeente Aa en Hunze verschillende mogelijkheden om te wonen. Van jong tot oud, van kavels tot koopwoningen in verschillende prijsklassen. Iedereen kan er terecht. De wijk ligt dichtbij Assen en aan de N33 bij Rolde, op een centrale plek in Noord-Nederland. De woonwijk beschikt over prachtige natuur met bos, twee vijvers, een kinderboerderij en een speeltuin. Geniet van de ruimte, het groen en wakker worden met het geluid van kwetterende vogels in de tuin. En dat op maar vijf minuten fietsen vanaf het centrum van Rolde, waar winkels, scholen en andere voorzieningen voorhanden zijn. Midden in de wijk ligt een kinderboerderij met geiten, konijnen, een ezel en varkens. Bewoners van De Trans verzorgen de dieren als een vorm van dagbesteding. Naast de kinderboerderij ligt een speeltuin, die samen met de bewoners van de wijk is ingericht."

Terug naar boven

Links

- Zorg: - In deze buurtschap wonen en werken mensen die worden begeleid door Stichting De Trans. De Trans biedt zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke beperking of een aan autisme verwante stoornis. Ongeacht hun leeftijd en ongeacht de mate van beperking. De Trans begeleidt mensen in de thuissituatie (ambulant) in Drenthe, Groningen en Overijssel. Daarnaast biedt De Trans dagbesteding en intensieve 24-uurszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen. In Nooitgedacht heeft De Trans woningen die volgens de modernste technieken voor het optimaal begeleiden van mensen zijn ingericht. Ook biedt De Trans hier diverse vormen van dagbesteding zoals werken in de drukkerij, de groenvoorziening, het restaurant en de houtwerkplaats.

Midden in de wijk Nooitgedacht staat het nieuwe centrum voor dagbesteding met een speciaal ingerichte vleugel voor het Expertisecentrum van De Trans. Hier bevinden zich de ruimten van onder andere de logopedist, tandarts, arts en fysiotherapeut. Onderdeel van het Expertisecentrum zijn verder de sporthal en het zwembad. In dit zwembad worden ook zwemlessen gegeven aan de kinderen uit de wijk. In een ander deel van de wijk staat het Tuinhuis, een plantenkas waar door cliënten plantjes worden opgekweekt en verkocht. Ook kunnen bewoners van de wijk hier terecht voor haardhout. Naast deze kas heeft De Trans in 2019 een nieuwe locatie gerealiseerd voor oudere cliënten met specifieke ouderdomsproblematiek.

Reacties

(2)

In de beschrijving van Nooitgedacht is een foutje geslopen: De Veldweg verbindt de weg van Rolde naar Grolloo en de weg van Rolde naar Borger (niet naar Gieten zoals onder het kopje geschiedenis wordt gesteld.

Dank voor uw correctie, ik heb het aangepast.

Reactie toevoegen