Oterleek

Plaats
Dorp
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

gemeente_oterleek_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Oterleek anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Oterleek anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Oterleek

Terug naar boven

Status

- Oterleek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Schermer, in 2015 over naar gemeente Alkmaar.

- Wapen van de voormalige gemeente Oterleek.

- Voor de postadressen valt ook het buitengebied van het dorp Rustenburg onder het dorp Oterleek.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oterleek ligt Z van de stad Heerhugowaard, ZW van het dorp Hensbroek, W van het dorp Rustenburg, WNW van het dorp Ursem, NNO van het dorp Stompetoren, O van het dorp Oudorp en de stad Alkmaar en OZO van het dorp Sint Pancras.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Bij de opheffing van de gemeente Oterleek per 1-8-1970 had zij een oppervlakte van 1.381 hectare, met 1.116 inwoners.

- In 1840 omvat de gemeente Oterleek 82 huizen met 570 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de buurtschappen Noorderbuurt en Zuiderbuurt samen 36/230 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Schermer (N zijde) 20/123, Molenweg 16/165 en Schermeerdijk 10/52. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners (dit is inclusief de ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners van het buitengebied van het dorp Rustenburg).

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Oterleek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oterleek heeft 9 rijksmonumenten.

- De Huigendijk, in vroeger tijden de enige verbindingsweg door het moerassige midden van Noord-Holland, slingert zich door het polderlandschap van de Schermer en Heerhugowaard naar het dorp Oterleek. Net over de ringvaart, staat Korenmolen De Otter (Noordschermerdijk 1) op een kruispunt van wegen en waterwegen. Eeuwenlang maalde de molen graan voor de bewoners in de wijde omtrek. Een bijzondere molen, want als enige in deze regio vol molens maalt zij graan in plaats van water. Doordat de Raphaëlstichting en Stichting Schermer Molens een samenwerkingsverband zijn aangegaan, heeft Korenmolen De Otter sinds 2008 ook nog een andere functie, nl. een beschermde werkomgeving bieden aan mensen voor wie ‘gewoon’ werk te ingewikkeld of veeleisend is en waarin het ambacht centraal staat.

In het molenbedrijf werken 10 mensen met een beperking. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten - aangevuld met producten uit andere werkgebieden van de Raphaëlstichting - in de bakkerswinkel op het molenerf. In de zomermaanden kun je er tevens terecht voor een heerlijk kopje koffie of een verfrissing op het terras aan de ringvaart. Openingstijden: ma 11.00-16.00 uur, di t/m vrij 10.00-16.00 uur, za 10.00-15.00 uur. Vind je het leuk om klanten te helpen, hartige taarten te maken en bestellingen klaar te maken?, en heb je een indicatie dagbesteding, óf afgegeven middels een beschikking van de gemeente (WMO), óf middels het CIZ (Wlz), neem dan contact met hen op. Misschien is er nog een plek beschikbaar. - Zie ook de promotiefilm van Korenmolen De Otter.

- Gevelstenen in Oterleek.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op Facebookpagina Oterjeugd vind je nieuws over alle activiteiten in Oterleek voor de jeugd. Bijvoorbeeld Checkpoint, jeugdtoneel, Sintintocht, kermisspelen en nog veel meer.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oterleek.

- Zorg: - Joost en Merel Stroomer wonen samen met zoon Joost op hun mooie boerderij in Oterleek. In 2011 is Joost begonnen met Zorgboerderij Polderpracht. Deze biedt dagbesteding aan voor volwassenen en kinderen in een rustige, ruime en groene omgeving. Op de zorgboerderij is er volop persoonlijke aandacht voor iedereen. Het werk is geen doel op zich; ze kijken steeds naar ieders wens en de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk proberen ze de 'hulpboer' te stimuleren in zijn of haar werk, maar met de koeien knuffelen of met boer Joost meekijken kan natuurlijk ook. Op woensdagmiddag zijn er kinderen op de boerderij. Voor hen bestaat de middag minder uit werk, en meer uit spelen, maar ze proberen de kinderen wel steeds iets te leren over de dieren en de omgeving. Kinderen doen vaak een kleiner klusje, zoals de eieren in de doosjes doen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oterleek.

Reactie toevoegen