Peelsehuis

Plaats
Buurtschap
Boekel Uden
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

peelsehuis_vosdeel_kopie.jpg

Buurtschap Peelsehuis, Vosdeel

Buurtschap Peelsehuis, Vosdeel

Peelsehuis

Terug naar boven

Status

- Peelsehuis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, in grotendeels gemeente Boekel, deels gemeente Uden.

- De buurtschap Peelsehuis valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Boekel, deels onder het dorp Volkel, en voor een klein deel onder het dorp Odiliapeel.

- De buurtschap Peelsehuis heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1838 Peelsche huis.

Naamsverklaring
Betekent 'huis aan of bij de Peel'. Voor Peel zie bij Graspeel.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Volkelseweg (de N605; het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de weg Peelsehuis), Brabantstraat (ook de N605; het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de weg Zeelandsedijk), Hoeve, Vosdeel, Kwabbestraat en Scheidingsweg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Kwabbestraat en de weg Vosdeel). De buurtschap ligt N van het dorp Boekel, ZZO van het dorp Volkel, ZO van de stad Uden, ZW van het dorp Odiliapeel en Vliegbasis Volkel, NW van het dorp Venhorst en NO van het dorp Erp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Peelsehuis (dan: Peelschehuis) 18 huizen met 130 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Reactie toevoegen