Rijt

Plaats
Buurtschap
Bergeijk
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Rijt

Terug naar boven

Status

- Rijt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Bergeijk. T/m 1996 gemeente Luyksgestel.

- De buurtschap Rijt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Luyksgestel.

- De buurtschap Rijt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1857 De Reit, 1847 Reit of Rijt.

Naamsverklaring
Betekent rijt 'kleine natuurlijke waterloop'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rijt ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hoge Rijt, Neerrijt, Rijerscheweg, Zwarte Bergendreef, Hoolstraat (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de weg Weebosch), Runderbochten (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 7, in Z richting), Kruisboomweg, Posthoorn, Postiljon, Landstol en Bareel. De buurtschap ligt direct N en direct NW van het dorp Luyksgestel, ZW van de dorpen 't Loo en Bergeijk, Z van het dorp Eersel en ZO van de dorpen Weebosch, Hapert en Bladel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rijt omvat ca. 150 huizen en ca. 30 vakantieaccommodaties, met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Korenmolen De Deen (Rijt 54) is een beltmolen en een bovenkruier, gebouwd is in 1839. De naam van de molen is ontleend aan een uit Denemarken afkomstige molenaar die J. Pleek heette. Oorspronkelijk betrof het een grondzeiler. Pas in 1914 is ze tot beltmolen verbouwd. In 1940 is de molen tijdens een storm vernield, en daarna heropgebouwd. In 1959 komt de molen in het bezit van de CAV, de Coöperatieve handelsvereniging van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. In 1963 is de molen getroffen door een windhoos. Hierbij brak onder meer de as en kwam het wiekenkruis omlaag. Daarop nam de gemeente Luyksgestel de molen over en is ze hersteld. De molen, die bekendstond als De Witte Molen, kreeg in 1968 haar huidige naam. Helaas is de molen daarna weer in verval geraakt. Ze was in 2008 dan ook niet meer maalvaardig en had last van boktor en Bonte knaagkever, terwijl er ook vochtproblemen waren. Eind 2009 is begonnen met een hoogstnoodzakelijke restauratie. In maart 2011 was weer sprake van een maalvaardige molen. - Nieuws van Molen De Deen op Facebook.

Reactie toevoegen