Schans (Werkendam)

Plaats
Buurtschap
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Schans (Werkendam)

Terug naar boven

Status

- Schans is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 30-9-1950 gemeente De Werken en Sleeuwijk, per 1-10-1950 over naar gemeente Werkendam, in 2019 over naar gemeente Altena.

- De buurtschap Schans valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Werkendam, deels onder het dorp Nieuwendijk (één pand).

- De buurtschap Schans heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schans ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Tol, Schenkeldijk en Zandsteeg (het korte gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Dijkgraaf Den Dekkerweg). De buurtschap ligt direct O van het dorp Werkendam, NNW van het dorp Nieuwendijk, ZW van het dorp Sleeuwijk en de stad Gorinchem, NO van het Nationaal Park De Biesbosch, NW van het dorp Almkerk en Z van de rivier de Boven-Merwede en het dorp Schelluinen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Schans omvat ca. 75 huizen met ca. 190 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Vervoorne Molen aan de Schenkeldijk (postadres: Schans 22a) is een poldermolen uit ca. 1700. De molen verving een eerdere wipmolen en had tot doel het bemalen van de Vervoorne Polder. De grondzeiler is een houten achtkante molen, uitgerust met een scheprad met een diameter van 5,71 m. Tot 1934 heeft de molen de polder geheel op windkracht kunnen droogmalen, daarna is een elektromotor ingebouwd. De molen is in 1965 buiten bedrijf gesteld. Tegenwoordig is de molen maalvaardig in circuit. Dit circuit wordt door middel van een door de wind aangedreven Bosmanmolentje op peil gehouden. Zowel de Voorste Vliet als de Achtervliet komen uit bij de Vervoorne Molen. Deze vlieten dienen als afwatering van de Vervoorne Polder. De molen is eigendom van Molenstichting Land van Heusden en Altena en is te bezoeken als de molen draait en op afspraak.

Reactie toevoegen