Scheemdermeer

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Groningen

Scheemdermeer

Terug naar boven

Status

- Scheemdermeer is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Oldambt. T/m 1989 grotendeels gemeente Midwolda, deels gemeente Scheemda. In 1990 zijn geheel over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- De buurtschap Scheemdermeer valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Scheemda, deels onder het dorp Midwolda. De buurtschap ligt grotendeels binnen de bebouwde kom van het dorp Scheemda, maar ligt zodanig afgescheiden van de dorpskern, dat lijkt te rechtvaardigen het nog altijd als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

- De buurtschap Scheemdermeer heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Scheemdermeer ligt rond de wegen Scheemdermeersterweg, Bosweg, Boslaan, Scheemdermeerlaan (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Scheemdermeersterweg), Winschoterdiep, Oosthofflaan en Toekomstkade. De buurtschap ligt aan weerszijden van de A7, maar voornamelijk Z daarvan, ligt aan de N oever van het Winschoterdiep en ligt direct O van het dorp Scheemda, ZW van het dorp Midwolda, W en WNW van het dorp Blauwestad, W van het dorp Beerta, ZW van de dorpen Finsterwolde en Oostwold, ZO van het dorp Nieuw Scheemda, NW van het dorp Heiligerlee en de stad Winschoten en N van het dorp Westerlee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Scheemdermeer 17 huizen met 110 inwoners onder de gemeente Midwolda en 2 huizen en 23 inwoners onder de gemeente Scheemda. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 65 huizen met ca. 165 inwoners.

Reactie toevoegen