Smalbroek

Plaats
Buurtschap
Midden-Drenthe
Drenthe

Smalbroek

Terug naar boven

Status

- Smalbroek is een buurtschap, geografisch gezien ook wel een 'wegdorp', in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen.

- De buurtschap Smalbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Beilen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De naam betekent 'het smalle broek'. Broek staat voor (vanouds) 'moerassig gebied'.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Smalbroek ligt rond de 4 km lange gelijknamige weg, die 3 km lang O van de A28 loopt en 1 km lang W van deze snelweg, ZW van Beilen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Smalbroek 3 huizen met 15 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2011 is een naslagwerk verschenen over de geschiedenis van de buurtschappen Smalbroek en Terhorst. Smalbroeker Jan Wessels is namens de buurtvereniging de uitdaging aangegaan om de geschiedenis van de buurtschappen vast te leggen. Jaren van onderzoek, gesprekken en verzamelen van foto’s hebben geresulteerd in een prachtig tijdsdocument. Bij de boekpresentatie is het eerste exemplaar uitgereikt aan Jacob Beugel, schoonvader van Wessels, ten tijde van de presentatie 96 jaar oud, en op dat moment bijna 80 jaar van zijn leven gewoond en gewerkt hebbend op Smalbroek. Het 265 pagina's tellende boek was voor 15 euro verkrijgbaar bij de buurtvereniging, maar is inmiddels uitverkocht. Bij de buurtvereniging is nog wel een digitale versie verkrijgbaar.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2013 is een ecoduct over de A28 aangelegd ter hoogte van Smalbroek. Het ecoduct verbindt Nationaal Park Dwingelderveld W van de A28 met natuurgebied Terhorsterzand O ervan. Het wordt een 'dierenroute' die bij wijze van spreken even druk beoogt te worden als de snelweg eronder.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Smalbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Smalhorst is er voor de buurtschappen Smalbroek en Terhorst, en is dan ook een combinatie van de namen van die twee buurtschappen.

- Jeugd: - Scouting Beyloo / Terhorst is gevestigd in de buurtschap Smalbroek, nabij de buurtschap Terhorst, aan de rand van het Ter Horsterzand.

- Zorg: - Zorgboerderij De Hanse Hof in buurtschap Smalbroek is een boerderij waar zowel jongeren als volwassenen met een verstandelijke beperking en/of psychische problemen hun dag zinvol besteden. In samenwerking met begeleiders werken deelnemers met en voor de dieren die wonen op de boerderij: koeien, kippen, varkens, paarden en konijnen. Op de boerderij zijn niet alleen maar dieren te vinden. Er is ook een Landwinkel die wordt bediend door begeleiders en deelnemers. Hier verkopen ze vlees afkomstig van eigen vee, en eieren afkomstig van eigen kippen en groenten die verbouwd worden op de boerderij.

De Hanse Hof werkt zoveel mogelijk als een kringloop. Het land wordt bijvoorbeeld bemest met mest van de eigen dieren. Ook verbouwen ze zelf zo veel mogelijk het voer voor de dieren; hooi, maïs en voederbiet. Hun doel voor de deelnemers die hun dag besteden bij De Hanse Hof is een zinvolle dagbesteding die aansluit bij de individuele wens. Voor hen is het belangrijk dat iedereen werk verricht dat niet alleen waardevol is, maar ook aansluit bij hun ontwikkeldoelen en wensen.

Reactie toevoegen