Vasse

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

vasse_top_en_rk_kerk_kopie.jpg

Vasse, de HH Jozef en Pancratiuskerk, met op de voorgrond een kunstwerk bij het Toeristisch Overstappunt (TOP)

Vasse, de HH Jozef en Pancratiuskerk, met op de voorgrond een kunstwerk bij het Toeristisch Overstappunt (TOP)

vasse_de_stille_genieter_kopie.jpg

In Vasse vind je diverse bijzondere kunstwerken, zoals deze 'De Stille Genieter'

In Vasse vind je diverse bijzondere kunstwerken, zoals deze 'De Stille Genieter'

Vasse

Terug naar boven

Status

- Vasse is een dorp in de provincie Overijssel, in de regio Twente, gemeente Tubbergen.

- Onder het dorp Vasse vallen ook de buurtschappen Hezingen en Mander. Deze hebben beide een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en zijn daarmee formele woonplaatsen. Verder heeft het dorp getuige de link onder Mariakapellen (hieronder onder het kopje Bezienswaardigheden) kennelijk ook nog een buurtschap genaamd Beekzijde, in het Z van het dorpsgebied, rond de Beekzijdeweg. Tot heden hebben wij daarover verder niets kunnen vinden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Laat 10e eeuw Fahsi, midden 12e eeuw Fasse, 1385 Vasse, 1450 Vassen, 1513 Vas.

Naamsverklaring
Betekenis onzeker. Misschien ontstaan uit fahsja*, collectief bij fahsa*, Oudsaksisch en Oudhoogduits fahs, Oudfries fax 'hoofdhaar', maar ook 'een soort ruw gras'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Vasse ligt NO van Tubbergen, NW van Ootmarsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Vasse 45 huizen met 298 inwoners (excl. de buurtschappen). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ruim 900 inwoners (excl. de buurtschappen Hezingen en Mander).

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1803 wordt het dorp een zelfstandige parochie. De 'statie Vasse en Mander' wordt op 16-11-1803 opgericht door afscheiding van Tubbergen. In 1800-1803 wordt er een kerkje gebouwd. Nadat dit reeds in 1804 door een storm wordt verwoest, wordt wederom een kerkje gebouwd. Dit kerkje wordt in 1865 gesloopt, na het gereed komen van de huidige kerk.

De Historische Kring Vasse Mander Hezingen heeft voor zover ons bekend geen website. Het enige recente dat wij op het internet kunnen vinden is dat ze in december 2016 het 35e Jaarboek hebben uitgegeven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder het motto 'Mijn Vasse 2030' wordt sinds 2016 in themagroepen overlegd en gekeken naar wat goed gaat in het dorp en zijn buurtschappen Mander en Hezingen, wat beter kan en wat ze nog missen. Dit met als doel het dorp ook in 2030 leefbaar en bruisend te houden. De themagroepen zijn verdeeld in zorg / welzijn / educatie, wonen / infrastructuur, sport / verenigingen, toerisme / landbouw en economie / werkgelegenheid. Zie ook het voortgangsverslag d.d. mei 2017.

- De zogeheten 'teerputten van Vasse' aan de Tumuliweg waren oorspronkelijk een zandafgraving, die vooral in de jaren zestig en zeventig is gebruikt voor het dumpen van chemisch afval. Het gebied is eind vorige eeuw gedempt, behandeld met kalk en afgedekt met zand. De afgelopen decennia stroomde er echter regelmatig teer uit de teerputten. Het betreft een van de grootse vuilstorten en bodemverontreinigingen van Oost-Nederland met een oppervlak van ca. 20.000 m2. Omdat het volledig opruimen en saneren onbetaalbaar is, heeft de provincie Overijssel gekozen voor een beheersvariant die minimaal 100 jaar in stand moet worden gehouden. Deze beheersvariant houdt in dat de vuilstort in 2013 is afgedekt middels een stabiele afdekconstructie, die voorkomt dat hemelwater via de teerput het grondwater vervuilt. Het gebied is tevens opnieuw ingericht en ingepast in de natuur. De Historische Kring Vasse Mander Hezingen heeft in haar Jaarboek 2013 de geschiedenis van deze teerputten beschreven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vasse heeft 18 rijksmonumenten.

- De huidige HH Jozef en Pancratiuskerk, ontworpen door architect J.G.J. van Roosmalen, is van 1862 tot 1865 gebouwd. Het is een neogotische hallenkerk met ronde pijlers en kruisribgewelven. De toren, met achthoekige bovenbouw en frontalen (architect : H.J. Wennekers) is gebouwd in 1870-1871. De kerk maakt deel uit van de H. Pancratiusparochie.

- Het voormalige klooster op Hooidijk 15 is gerestaureerd en herbestemd tot het huidige conferentiecentrum Het Balkon.

- Mariakapellen. In 2003 zijn 4 gelijkvormige Mariakapellen gebouwd in de respectievelijke buurtschappen van de Jozef en Pancratiusparochie (Beekzijde, Hezingen, Mander en Manderveen). Het ontwerp is van architect H. Lansink uit Vasse. De vorm is afgeleid van de neogotische stijl van de hoofdingang van de dorpskerk. Een mozaïek van het Twentse landschap versiert telkens de onderkanten. Op 5 oktober 2003 zijn tijdens een pelgrimstocht van 13 km de 4 kapellen ingewijd en de Mariabeelden ingezegend. De kapelletjes zijn een initiatief van Johnny Smit. Na het gereedkomen van de kapelletjes in 2003 had hij nog de wens om de niet-weersbestendige gipsen Mariabeelden te vervangen door houten exemplaren. In 2008 laat hij daarom 4 lindenhouten beelden vervaardigen door de Poolse houtsnijder Ryszard Zajac uit Jelenia Gora.

- Molen De Mast (bij Denekamperweg 246) is een bovenslag watermolen op de Vasserbeek, ZO van de dorpskern van Vasse. De molen uit 1433 is vanaf de bouw gebruikt als oliemolen en korenmolen. Vanaf 1601 hoorde de molen bij het Huis te Ootmarsum. De molen is in 1811 gekocht door Jan Mast, vandaar de naam van de molen. In 1942 heeft de gemeente Tubbergen de molen met bakhuisje aangekocht en gerestaureerd. Op de eerste verdieping bevindt zich een maalstoel met daarin een koppel 14der stenen. De Mast maalt nog graan op vrijwillige basis en is op afspraak te bezichtigen.

- Markante beelden aan de Denekamperweg in het centrum.

- In december 2017 is Vasse verrijkt met een fraaie mozaïekbank, op het pleintje tegenover de Plus. Bouwvakkers hebben de betonnen bank gemaakt en tientallen vrijwilligers uit het dorp hebben de vele steentjes erin verwerkt. Er is gewerkt met thema's die een relatie met het dorp hebben. Zo zijn op de bank onder meer bloemen en planten te vinden die in de omgeving bloeien, een watermolen, verwijzingen naar het boerenleven, en afbeeldingen die met toerisme te maken hebben. Ook typisch Twentse plaatjes als een midwinterhoorn en tante Sien zijn in de bank verwerkt.

- Gevelstenen in Vasse.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Vasse Vitaal is een groep die sinds september 2017 iedere 1e vrijdag van de maand met inwoners van alle leeftijden gaat 'bewegen'. Dat kan bijv. wandelen zijn, of Nordic Walking, of Pilates.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Spekscheeters. - Carnavalsvereniging DKW. - Film carnavalsoptocht 2016. - Tijdens het carnaval van 1993 besluiten een aantal dames uit Vasse om Dweilorkest Tiedt Zat te beginnen. Inmiddels zijn ze een begrip in de omgeving maar ook ver daarbuiten, met optredens door heel Nederland en Duitsland. Ze spelen niet een bepaald genre maar van alles wat.

- Op Koningsdag is er Kingpop. Een laagdrempelig festival vol vermaak, creatieve spektakels maar bovenal een muzikale dag voor jong en ouder.

- De Pareldagen Vasse (pinksterweekend) is een feestweekend met o.a. DJ's en livemuziek.

- Jaarlijks op de 1e zondag van juli organiseert Natuurgroep Vasse (een werkgroep van de lokale Historische Kring) een Open Dag in kruidentuin 't Kruudnhöfke. Vrijwilligers informeren je over de aanwezige planten en kruiden en hun toepassingsmogelijkheden en onderhoud. Tevens is de tuin aangekleed met mooie bloemstukken en wordt eigengemaakte kruidenboter en azijn verkocht. Ook zijn verschillende kruiden te koop om je eigen tuin te sieren.

- De Parelloop (op een vrijdag in juli) is geen run, geen trail, geen mudrace, maar wel een prachtige loopbeleving door de mooie natuur van Vasse over zandpaden, asfalt, bospaadjes en klinkertjes. Geschikt voor iedereen: jong en ouder en zowel getraind als minder getraind. Je kunt kiezen uit de afstanden 6,5 en 10 km en voor de kinderen is er een afstand van 1 km.

- Vasserse Sfeermarkt (1e zondag van juli).

- Frühschoppen Vasse (2e week van augustus) is een muziekfestival met 3 blaaskapellen.

- Paardensportvereniging De Bosruiters organiseert jaarlijks in het 1e weekend van oktober een Samengestelde Wedstrijd (SGW).

- Op een zondag in oktober is er in Vasse de Herfsttintentocht, bedoeld om mensen van de herfst met zijn prachtige kleuren te laten genieten. De routes voeren je door de mooiste plekjes van Twente, langs akkers, velden en bossen en met houtwallen omgeven hoge essen, over landweggetjes langs oude boerderijen, watermolens en hoeven. Je doorkruist verschillende sterk glooiende natuurgebieden met heldere beken zoals het Springendal, de Vasser heide, de Manderse Streu en het Duitse grensgebied. Aan deze tochten kun je per auto, op de fiets of te voet deelnemen. Wandelaars en fietsers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. Na de tocht kun je desgewenst genieten van een heerlijke zuurkoolmaaltijd die bij diverse horecabedrijven speciaal op deze dag geserveerd wordt.

- Toneelvereniging Vasse brengt ieder jaar in november een nieuw stuk op de planken.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vasse ligt op de rand van een stuwwallandschap met in de omgeving natuurgebieden als Dal van de Mosbeek, Vasserheide, het Streu (bij Mander) en Springendal (bij Hezingen / Nutter).

- Tussen de kerk en het voormalige klooster ligt kruidentuin 't Kruudnhöfke, een rustgevend en geurend hofje met tientallen soorten planten en kruiden. Al deze planten hebben eigen toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in thee en kruidenboter. Maar ook worden zij regelmatig in de geneeskunde toegepast. In het bloeiseizoen is de tuin gevuld met kleurige en geurige planten. En ook vele insecten, vlinders en vogels vinden er dan een voor hen geschikte leefomgeving. De tuin is dagelijks op eigen gelegenheid toegankelijk. Voor meer informatie: tel. 0541-680118.

- Het Kapelletjespad Vasse is een wandelroute van de bushalte in het dorp naar de bushalte in Ootmarsum. Onderweg zie je o.a. diverse kapellen en kruisen. De lengte is 15 km, maar als je eerder wilt stoppen is er evt. ook een bushalte na 10,5 km.

- De Trage Tocht Vasse (17 km) is een mooie, afwisselende wandeling in het heuvelachtige Twentse landschap rondom dit idyllische dorp. Een route met veel landschappelijke hoogtepunten. Je komt o.a. langs de Vasserheide, de Tutenberg en het Dal van de Mosbeek.

- MTB-route Vasse is ca. 40 km lang en voert je door natuurgebied het Springendal, bosgebied Het Streu, de Vasser Heide, de Mander Heide en langs de Roezeberg en de Kuiperberg. Ruim 80 procent van de route gaat over onverharde paden. Er zijn verschillende singletracks in de route gerealiseerd. Asfaltstukken verbinden de onverharde zand- en grindpaden.

- In Vasse is een Toeristische Overstappunt (TOP) waar veel wandeltochten, fietstochten en mountainbiketochten beginnen of langs komen.

- Op een prachtige plek aan de Oosteriksweg ligt natuurspeelplaats Oosterikserf. Een heerlijke speelplaats voor kinderen midden in de natuur, waar je ook goed kunt wandelen en picknicken. De natuurspeelplaats is een initiatief van inwoners van Vasse en Landschap Overijssel.

- Inwoners van Vasse willen via de coöperatie HOI2 het openbaar groen in het dorp en zijn buitengebied zelf onderhouden. In april 2018 is een contract ondertekend voor de overdracht van het onderhoud van de eerste percelen. Het onderhoud wordt in fasen overgedragen. HOI2 staat voor het Huis voor Ondernemerschap, Innovatie en Inspiratie. De coöperatie wil de leefbaarheid in het dorp verbeteren door de economie op het platteland te stimuleren op zowel een commerciële als maatschappelijke manier. De coöperatie denkt dat de inwoners het onderhoud van het openbaar groen efficiënter en goedkoper kunnen dan de gemeente. Vanuit de gemeente Tubbergen, die dit initiatief van harte ondersteunt, ontvangt de coöperatie dan geld voor het onderhoud van het openbaar groen. HOI2 wil het onderhoud niet zelf doen, maar in samenwerking met verschillende stichtingen, verenigingen, boeren en mogelijk ook commerciële partijen. (bron: gemeente Tubbergen, 13-4-2018)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Vasse, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, filmpjes e.d. van Vasse op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad: - Dorpsraad Vasse, Mander, Hezingen e.o.. "Op onze site laten we graag zien wie we zijn en wat we voor ons mooie dorp willen bereiken. Projecten die we al afgerond hebben, zaken waar we mee bezig zijn en uitdagingen die nog voor ons liggen. Allemaal activiteiten die tot doel hebben de leefbaarheid in onze kernen te verbeteren. Wij als Dorpsraad slagen hier alleen in als jullie, de inwoners, actief meedenken en -doen. Een nieuw initiatief kan natuurlijk ook bij jullie beginnen. En als dat initiatief voor alle inwoners, of een overgrote meerderheid hiervan, voordelen biedt, dan is de Dorpsraad dé instantie om eventueel in samenwerking met de gemeente of andere lokale overheden jullie plannen te realiseren. Heb je dus een goed idee om de leefbaarheid in ons dorp te verbeteren en ben je niet te beroerd om zelf ook de handen uit de mouwen te steken, laat het ons dan weten. Reacties zijn altijd welkom."

- MFA: - De huidige multifunctionele accommodatie (MFA) 't Eschhoes is een centrum voor educatieve, sociale, maatschappelijke, culturele en sportieve activiteiten. Het huidige complex is in 2014 gerealiseerd als opvolger van het vorige pand uit 1973, met vereende krachten vanuit de gemeenschappen van het dorp Vasse en de buurtschappen Mander en Hezingen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Mariaschool. In januari 2018 is op de Mariaschool in Vasse de 'Bibliotheek op School', ook wel ‘De SchoolBieb’ genoemd, feestelijk van start gegaan. De Bibliotheek op School is een landelijk concept en een succesvolle manier om de leesvaardigheid, taalontwikkeling en mediawijsheid van leerlingen te vergroten. De Mariaschool, de Bibliotheek en de gemeente Tubbergen zetten zich hiervoor gezamenlijk in met als doel kinderen te stimuleren meer te lezen, op school maar ook thuis. Lezen draagt niet alleen bij aan kennis en zelfontwikkeling, maar verbetert ook het inlevingsvermogen, zodat leerlingen later beter meekomen in de samenleving. “Niet of weinig lezen kan negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheid. Het is dus belangrijk kinderen op jonge leeftijd al plezier te laten beleven aan (voor)lezen. Daarom ben ik blij met de goede samenwerking en de totstandkoming van deze prachtige SchoolBieb”, aldus wethouder Roy de Witte tijdens de openingsfestiviteiten.

Op de Mariaschool is lezen een van de belangrijkste vakken. Enkele jaren geleden startte de school met een leesverbeterplan, om technisch lezen bij haar leerlingen te verbeteren. Ook werd op het begrijpend lezen ingestoken door de kinderen te leren hoe zij het beste een tekst kunnen benaderen. Een logische vervolgstap hierop is de leesbevordering. Rik Sanders, directeur van de Mariaschool, is daarom tevreden met de totstandkoming van de Bibliotheek op school: “De SchoolBieb is veel meer dan alleen een uitgebreide boekencollectie op locatie. Een enthousiaste groep vrijwilligers helpt alle kinderen elke week met het ruilen van hun boeken. Daarnaast plannen wij dagelijks een half uur in het rooster voor (voor)lezen en proberen wij ouders te betrekken: Hoe kun je je kind het beste voorlezen? En welke boeken zijn geschikt?” Anno januari 2018 werken in de gemeente Tubbergen 4 basisscholen met De Bibliotheek op School. Naast de Mariaschool zijn dit verder nog de basisscholen in Reutum, Albergen en Geesteren. De SchoolBieb in Vasse is gestart met 1500 boeken. De collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe en aantrekkelijke boeken. (bron: gemeente Tubbergen, januari 2018)

- Kinderdagopvang, peuteropvang, peuterspeelzaal en BSO Het Eschhoes.

- Jeugd: - Scouting Kameleongroep.

- Muziek: - Fanfare St. Cecilia is opgericht in 1923.

- Popkoor Pop4You is ontstaan uit Jongerenkoor Vocalis, dat in 2011 is opgeheven. Enkele enthousiaste leden hebben het initiatief genomen een popkoor te beginnen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een koor met meer dan 35 leden.

- De wortels van De Spekhesten liggen in het carnavalsgebeuren, waar ze in 1983 zijn opgericht om de plaatselijke carnavalsvereniging De Spekscheeters muzikaal te begeleiden. Inmiddels banen ze zich ook naast het carnavalsgebeuren om een weg tussen braderieën, zomerfeesten, jubilea, wijnfeesten en alle overige denkbare feesten en festiviteiten, waarbij een mooi en veelzijdig stuk muziek niet mag ontbreken.

- Sport: - Voetbalvereniging V.V. Vasse.

- VMC (Vasse Manderveen Combinatie) is opgericht in 1993, als samenwerkingsverband voor de jeugd van de beide voetbalverenigingen. Een destijds mager jeugdledenbestand bij beide verenigingen leidde tot de samenwerking. De jeugdleden komen bij VMC samen in teams die deelnemen aan de competitie. De voetballers van VMC trainen in de beide dorpen. Vanaf de oprichting is daarom met het vervoer rekening gehouden. Voor de training worden spelers vanaf acht jaar opgehaald en na afloop weer thuis gebracht. In de elftallen spelen jongens en meisjes, want een meidenelftal heeft VMC nog niet. Bij iedere nieuwe lichting voetballers zitten wel meisjes, maar te weinig voor een volwaardig team. Ze krijgen daarom een plek in een elftal met jongens. En als ze jeugd-af zijn maar graag door willen voetballen, kunnen ze naar het vrouwenelftal van VV Manderveen.

- FC Kakatoe United.

- LEDnovate Esch Stars is een volleybalvereniging waar gezelligheid, saamhorigheid, ontspanning en sportieve prestatie op je eigen niveau hand in hand gaan.

- Zorg: - ZorgAccent wijkverpleging team Vasse, Mander, Manderveen en Hezingen is een klein zelfsturend team dat bestaat uit 9 vaste (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden. Een vast team, dus niet steeds verschillende zorgverleners bij je thuis. Ze zijn direct te bereiken, met korte lijnen naar de huisartsen.

- Welzijn: - Onder het motto "Durf jij te vragen?! Heb jij wat te bieden?! Heb jij een goed idee?! Zeg het de melkbus!" is er het project Melkbus Vasse, waartoe in het dorp op 3 plekken groene melkbussen zijn geplaatst waar mensen hulp op uiteenlopend gebied kunnen vragen en aanbieden. Een werkgroep koppelt de vragers en aanbieders aan elkaar.

- Duurzaamheid: - Het dorp en de buur-buurtschappen Mander en Hezingen willen hun kernen in de nabije toekomst energieneutraal maken. Daarvoor is de energiecoöperatie Energiek Vasse opgericht. Samen met de inwoners wil deze coöperatie investeren in duurzame projecten.

- Vraag en aanbod: - Weggeefhoek editie Vasse en omstreken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vasse, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen