Venhuizen

Plaats
Dorp
Drechterland
West-Friesland
Noord-Holland

Venhuizen.JPG

Venhuizen bereikt

Venhuizen bereikt

Venhuizen (2).JPG

De RK kerk van Venhuizen in de voorjaarszon

De RK kerk van Venhuizen in de voorjaarszon

Venhuizen (3).JPG

Grenspaal in Venhuizen

Grenspaal in Venhuizen

Venhuizen (4).JPG

Nu weten we alles over de grenspaal in Venhuizen

Nu weten we alles over de grenspaal in Venhuizen

NH gemeente Venhuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Venhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Venhuizen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Venhuizen

Terug naar boven

Status

- Venhuizen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Drechterland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- De gemeente Venhuizen is per 1-8-1970 vergroot met de gemeenten Schellinkhout en Wijdenes.

- Wapen van de voormalige gemeente Venhuizen.

- Onder het dorp Venhuizen vallen ook de buurtschappen De Buurt, De Weed, Oostergouw, Tersluis en Westerbuurt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1312 Veinhusen, 1344 Veenhusen, 1346 Veen husen, 1665 Venhuise, 1680 herdruk 1745 Venhuysen.

Naamsverklaring
Betekent huizen 'nederzetting' in veen 'veengebied', later gereïnterpreteerd als ven 'weiland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Venhuizen ligt aan het Markermeer (in het buitengebied) en ligt verder ZW van de stad Enkhuizen en het dorp Bovenkarspel, ZZW van het dorp Grootebroek, Z van het dorp Lutjebroek, ZO van de dorpen Hoogkarspel en Westwoud, OZO van het dorp Oosterblokker, O van de dorpen Hem en Blokker, ONO van de stad Hoorn, NO van de dorpen Schellinkhout en Wijdenes en N van het dorp Oosterleek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Venhuizen 270 huizen met 1.569 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 150/815 (= huizen/inwoners), het dorp Hem 96/591 en de buurtschappen Tersluis 10/67, De Weed 2/13, De Hout 2/14, De Hofmolen 2/13 en Elba 8/56. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.800 huizen met ca. 4.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voor nadere informatie over de geschiedenis van (de kernen van) deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de in 1992 opgerichte Historische Vereniging De Suyder Cogge. Het doel van de vereniging is het bevorderen van belangstelling voor het verleden van de dorpen van deze voormalige gemeente (Hem, Oosterleek, Schellinkhout, Venhuizen en Wijdenes) en de bijbehorende buurtschappen, en de cultuur van hun bewoners. Tevens is het doel van de vereniging om contact en samenwerking tussen de leden tot stand te brengen. Vele vrijwilligers ondersteunen het bestuur. De vereniging heeft diverse werkgroepen waar vrijwilligers (leden) zich inzetten voor de vereniging. Zij beogen bepaalde zaken van de vereniging zo goed mogelijk te behartigen. De Werkgroep: Beheer registreert, documenteert, digitaliseert en beheert het materiaal; Genealogie houdt zich bezig met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam; Land en Pand onderzoekt historisch waardevolle panden, landerijen en overige objecten, en gegevens worden vastgelegd; Redactie verzorgt 2x per jaar het berichtenboekje uit het Koggehuis en stelt het jaarboek samen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Venhuizen heeft 10 rijksmonumenten.

- Venhuizen heeft 13 gemeentelijke monumenten.

- De huidige Sint Lucaskerk dateert uit 1956 en maakt deel uit van de Sint Lucasparochie.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Rederijkerskamer K.A.H.L. (= Kunst Adelt Het Leven) is opgericht in 1883. Het is een kleine energieke vereniging, die jaarlijks in maart een nieuw toneelstuk op de planken brengt.

- Noord-Hollands Oldtimerfestival (paasweekend).

- Na een succesvolle 1e editie met ca. 4.000 bezoekers vindt op 21 en 22 april 2018 de 2e editie van Food Festival Venhuizen plaats. Op een prachtige groenstrook in het centrum van het dorp staan dit weekend 15+ foodtrucks- en stands voor jong en ouder om zo het grootste openluchtrestaurant van West-Friesland te creëren. Vrij entree.

- De 40MM (40.000 Meter Mars) (op de zaterdag na Hemelvaart, in 2018 voor de 45e keer) is een sponsorwandeltocht door de mooie dorpen van de voormalige gemeente Venhuizen (= het gelijknamige dorp plus de dorpen Hem, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout), deels over de IJsselmeerdijk. De opbrengsten worden geheel besteed aan verschillende projecten die de 40MM ondersteunt in de minder ontwikkelde landen. Naast de 40 km-route zijn er ook kortere afstanden waarvoor je kunt kiezen. Het is naar eigen zeggen de gezelligste wandeltocht van de regio West-Friesland en onderweg zijn vele stempelposten. Met veel enthousiasme zetten de vele vrijwilligers zich in om er een fantastische dag van te maken.

- Kermis (mei of juni).

- Harddraverij Venhuizen (Pinkster 3 oftewel 3e pinksterdag oftewel de dinsdag na Pinksteren) is een dorpsfeest voor jong en ouder, met kinderprogramma, Kermis, en Kortebaandraverij, waar je desgewenst een gokje kunt wagen.
Dit alles is vrij entree.

- Popfestival Deine Slampe (op een zaterdag half juli, sinds 2016).

- Venhuizen Open Air (op een zondag half juli, sinds 2017) is een uitje voor het gehele gezin. Zowel opa als kleinkinderen en alles er tussenin worden vermaakt op dit festival. Hét familiefeest van het jaar in de regio. Kaarten kosten slechts € 5,- p.s. incl. € 1,- per kaart die zij doneren aan KWF Kankerstichting. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging Venhuizen e.o..

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Cultureel Centrum De Triangel.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten, filmpjes e.d. en ook recent nieuws van Venhuizen en Hem op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Venhuizen op Facebook.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Centrum.

- Onderwijs: - Basisschool 't Padland. - Jozefschool.

- Muziek: - Muziekvereniging Venhuizen.

- Sport: - Sportvereniging ASV '55 is een zogeheten omnisportvereniging, wat wil zeggen dat ze verschillende sporten faciliteren, in dit geval voetbal, volleybal, gymnastiek, dans en kick and punch.

- SVH (Sportvereniging Venhuizen Hem) is opgericht in 1945. Vooral in de beginjaren was SVH een vereniging met alleen gymnastiek. Doordat er weinig toestellen waren werden er soms toestellen geleend van ASV. Vanaf 1968 werd er gegymd en geturnd in het dorpshuis met mooie toestellen, kleedkamers en douches. Sinds 2008 is SVH een omnivereniging met een gym- en dansafdeling. Beide afdelingen hebben ongeveer 150 leden. SVH staat voor ontspannen, betaalbaar sporten, waar veiligheid, betrokkenheid en een gemoedelijke sfeer voorop staan.

Reactie toevoegen