Vuilpan

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Vuilpan

Terug naar boven

Status

- Vuilpan is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1941 gemeente Eede. Per 1-4-1941 over naar gemeente Aardenburg, in 1995 over naar gemeente Sluis-Aardenburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Vuilpan valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eede.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
‘Oorspronkelijk de naam van de hier gelegen herberg, een bekend trefpunt op de grens met België. De naam kan slaan op een als herkenning uithangende pan, of een samenstelling zijn met pan = komvormige verdieping’ (NL15).

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Vuilpan ligt 3 km O van Eede, rond de Vuilpanstraat. De zuidelijkste ca. 200 meter van de Vuilpanstraat liggen op Belgisch grondgebied (gemeente Sint Laureins).

- De herberg (staat die er nog?, red.) staat deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied. Hierover zegt het Aardrijkskundig woordenboek van Witkamp (1e editie, 1877): ‘Tijdens de onlusten met België (jaren dertig van de 19e eeuw, red.) zag men menigmaal de eene kamer vol Nederlandse krijgslieden en ambtenaren en in de andere (van de eerste slechts door eene dubbele openslaande deur gescheiden) Belgische militairen en burgers’.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vuilpan heeft ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen