Westerhorn (Usquert)

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Westerhorn (Usquert)

Terug naar boven

Status

- Westerhorn is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Usquert. In 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Westerhorn vat, ook voor de postadressen, onder het dorp Usquert.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westerhorn ligt direct ZW van het dorp Usquert, rond de Westerhornseweg, voor zover gelegen buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Westerhorn omvat een handvol panden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de boerderij Kloosterwijtwerd is vanouds verbonden geweest de historisch belangrijke boerderij Kruijsstee uit 1607 (Westerhornseweg 13). Deze boerenplaats behoorde ook aan het klooster te Rottum. Het huis was van de pachtboer. In de tijd van de Hervorming werd de boerderij bewoond door katholieken en fungeerde het als wijkplaats. Kruijsstee is de enige boerderij in de provincie Groningen met de woonkamer nog in oud-Groninger stijl. De authentieke woonkamer bevat nog de typische oud-Groninger smalle vensters met kleine ruitjes, een vroeg 17e-eeuwse schoorsteen met gebeeldhouwde wangen en een fries en oude bedsteden. De boerderij is helaas niet te bezichtigen. Bij boerderij Kruijsstee hoort de legende van de twee zwanen die daar een kruis aan land brachten, dat vervolgens door twee uit het niets opduikende ossen naar het klooster Wijtwerd werd gesleept.

Reactie toevoegen