Alberts Dorp

Plaats
Verdwenen plaats(naam)
Soest
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Alberts Dorp Soesterberg 1916 [640x480].jpg

Alberts Dorp (vrouwenkamp bij Soesterberg 1914-1918), ansicht, beeldzijde

Alberts Dorp (vrouwenkamp bij Soesterberg 1914-1918), ansicht, beeldzijde

Alberts Dorp Soesterberg 1916 II [640x480].jpg

Alberts Dorp (vrouwenkamp bij Soesterberg 1914-1918), ansicht, adreszijde

Alberts Dorp (vrouwenkamp bij Soesterberg 1914-1918), ansicht, adreszijde

Albertsdorp Soesterberg bungalowpark [640x480].JPG

Alberts Dorp, op dit voormalige kamp is nu een gelijknamig bungalowpark gevestigd

Alberts Dorp, op dit voormalige kamp is nu een gelijknamig bungalowpark gevestigd

Alberts Dorp

Terug naar boven

Status

- Alberts Dorp was een zogeheten 'vrouwenkamp' tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), gelegen in de provincie Utrecht, in de streek Utrechtse Heuvelrug, gemeente Soest.

- Alberts Dorp viel onder het dorp Soesterberg.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam van dit kamp werd ook geschreven als Alberts-Dorp, Albert's Dorp en Alberts' Dorp. En het huidige bungalowpark op die plek noemt zich Albertsdorp... vijf verschillende spellingen dus. De taakundig enig correcte spelling is overigens degene die wij als titel van deze pagina hebben gebruikt en ook verder op deze pagina gebruiken. Waarom dat zo is kun je hier lezen.

Naamgeving
Het kamp was genoemd naar de Belgische koning Albert I.

Terug naar boven

Ligging

Verwarrend is dat het vrouwenkamp Alberts Dorp behoorde bij het interneringskamp dat officieel "Interneringskamp Amersfoort - Legerplaats bij Zeist" heette (meestal kortweg Kamp Zeist genoemd). Het grootste deel daarvan lag echter op grondgebied van de gemeente Soest (alleen het kamp van de bewakers stond in de gemeente Zeist) en viel daarmee onder de kern Soesterberg. Ook vrouwenkamp Alberts Dorp viel qua ligging onder de kern Soesterberg (Amersfoortseweg 91). Ter plekke ligt nog steeds (of weer, voorheen heette het De Meijerij) een bungalowpark Albertsdorp.

Bijzonder topografisch punt was bovendien dat net ten zuiden van het interneringsdepot een bijna-viergemeentepunt lag en nog steeds ligt (Soest/Leusden/Amersfoort/Zeist). De grens Soest-Amersfoort liep over de oude schietbanen richting Amersfoortsestraat.

Terug naar boven

Geschiedenis

Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn circa 15.000 gevluchte Belgische miliairen in eerste instantie geïnterneerd in Amersfoort. De desbetreffende kazerne was daarmee echter zwaar overbevolkt (deze was slechts berekend op 4.000 personen). Daarom werden al in oktober 1914 twee houten barakkenkampen ingericht (Kamp I en Kamp II) op de Legerplaats Zeist, op grondgebied van de gemeente Soest, kern Soesterberg. Voor de gezinnen van de mannen werden gezinsdorpen of vrouwendorpen opgericht. In dit geval betrof dat Alberts Dorp in Soesterberg en Elisabethdorp* (ook gespeld als Elisabeth-dorp en Elisabeth-Dorp, zie hier een plattegrond ervan) en Nieuwdorp in Amersfoort.
* Genoemd naar de toenmalige Belgische koningin Elisabeth.

De Meijerij
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog vestigde zich hier de heer Meijer, die het kamp omvormde tot kampeercentrum en recreatieoord De Meijerij. In eerste instantie kwamen er repatrianten uit het voormalige Nederlands-Indië te wonen. In de jaren 1970 kwam er personeel van het nabijgelegen psychiatrische centrum Zon & Schild te wonen. Daarna werden de - inmiddels - zomerhuisjes betrokken door Amerikaanse militairen (van vliegbasis Soesterberg) met hun gezinnen. Toen die vertrokken werden ze verhuurd aan toeristen. Tegenwoordig heet het complex Bungalowpark Albertsdorp, en worden de huisjes verhuurd aan buitenlandse werknemers.

Terug naar boven

Links

- Nadere informatie over de militaire vluchtelingen in Nederland 1914-1918 in bredere context.

- Pagina met ansichtkaarten van het Kamp Zeist (even naar onderen scrollen op de pagina en klikken op de afbeelding bij het hoofdstuk over Kamp Zeist).

Terug naar boven

Afbeeldingen

- Voor- en achterzijde van een prentbriefkaart van vrouwenkamp Alberts Dorp, verzonden in 1916. De afzender heeft erbij geschreven welke gebouwen welke functie hadden. Tegenwoordig is er een gelijknamig bungalowpark gevestigd (zie onderste foto).

Reactie toevoegen