Bakhuisbos

Plaats
Buurtschap
Heerde
Veluwe
Gelderland

Bakhuisbos

Terug naar boven

Status

- Bakhuisbos is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Heerde.

- De buurtschap Bakhuisbos valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Heerde.

- In de omgeving van Bakhuisbos staan wel richtingwijzers. Dat is handig. Maar de buurtschap heeft geen plaatsnaamborden. Je kunt in de omgeving dus wel zien waar je heen moet om er te komen, maar je kunt ter plekke niet zien wanneer je er bent aangekomen. Dat is dan weer minder handig...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1730 erff Baghuijs, 1753 het Bakhuis, 1802 Het Erve en Goed Bakhuis.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar een kapitale boerderij aan de IJsseldijk in Veessen. Met bakhuis duidt men een afzonderlijk gebouwtje aan waar boeren hun brood bakten en het veevoer kookten.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bakhuisbos ligt W van het dorp Heerde en wordt van dat dorp gescheiden door de A50. De buurtschap grenst in het N aan het Heerderstrand. Behalve de Sprengenweg, waar de buurtschap rondom ligt, zijn de straatnamen zijn naar bomen genoemd. De buurtschap ligt verder ZW van het dorp Wapenveld, Z van het dorp Wezep, ZO van het dorp 't Loo, OZO van het dorp 't Harde, NNO van het dorp Epe en NW van het dorp Oene.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bakhuisbos omvat ca. 80 huizen - doorgaans vrijstaand; de buurtschap staat bekend als villawijk - met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In oktober 2018 uiten inwoners van buurtschap Bakhuisbos hun ongerustheid over de beoogde realisatie van een groepsaccommodatie op de locatie Eikenlaan 1. Tot nu is het daar zeer rustig, met alleen de eigenaar die er af en toe verblijft. Men zal bij een groepsaccommodatie vrezen voor verkeersoverlast, omdat de gasten door de hele buurtschap heen moeten, omdat deze locatie vanuit de ene ingang die de buurtschap heeft helemaal aan het eind ligt, en vlak ervoor ook al een toegang naar het direct N van de buurtschap gelegen Heerderstrand is, wat ook al het nodige recreatieve verkeer met zich mee zal brengen. Kennelijk is het plan toch niet gerealiseerd, want wij kunnen er althans geen recentere berichten van vinden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Bakhuisbos (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een stuk, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Reactie toevoegen