Bekenes

Plaats
Buurtschap
Woerden
Utrecht

Bekenes

Terug naar boven

Status

- Bekenes is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente Woerden. T/m 31-1-1964 gemeente Barwoutswaarder (ook wel genoemd: gemeente Barwoutswaarder en Bekenes), per 1-2-1964 over naar gemeente Woerden. T/m 1988 in de provincie Zuid-Holland.

- De buurtschap Bekenes valt, ook voor de postadressen, onder de stad Woerden.

- De buurtschap Bekenes heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1363 Bekenesse, 1615 en 1639 Bakenes, 1661 kopie Beeckenes.

Naamsverklaring
Samenstelling van nes 'in water uitstekende punt land, landtong' en misschien de waternaam Beke 'beek', wat echter voor een veenwater in deze streken een uitzonderlijke naam is. Daarom is ook gedacht aan een persoonsnaam Beke.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bekenes ligt rond de weg Barwoutswaarder (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 83, in W richting). De buurtschap ligt direct O van het dorp Nieuwerbrug (aan den Rijn), W van de stad Woerden, aan de Z oever van de rivier de Oude Rijn, N van de A12/E25/E30, NNO van het dorp Waarder, ZZW van het dorp Zegveld en ZO en Z van het dorp Meije.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bekenes 32 huizen met 218 inwoners. De buurtschap is deels industriegebied. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen en ca. 5 bedrijfsgebouwen, met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen