Belgenhoek

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Belgenhoek

Terug naar boven

Status

- Belgenhoek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

- De buurtschap Belgenhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grashoek.

- De buurtschap Belgenhoek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Betekent hoek '(afgelegen) plaats' waar Belgen wonen. Zou zijn naam ontlenen aan Belgische vluchtelingen die hier ten tijde van de Eerste Wereldoorlog gevestigd waren. Anderen menen dat hier Belgische kanaalarbeiders woonden die meewerkten aan het graven van de Helenavaart. Heet ook wel Belzenhoek. Vergelijk Poepershoek.(1) Op de site Ruitenenmennen.nl lezen wij: "De (buurtschap, red.) Belgenhoek is vernoemd naar de Belgen die daar ruim 100 jaar geleden tijdens de turfwinning de Helenavaart aanlegden. Zij gebruikten daarbij trekpaarden die de turfschuiten voorttrokken vanuit het jaagpad langs het kanaal. Vlak bij de Marisberg lag een strook land waar zij de trekpaarden lieten grazen, 'De Grashook', waar nu het dorpje Grashoek ligt."

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Belgenhoek ligt rond de gelijknamige weg, NW van Grashoek, en grenst aan de provincie Noord-Brabant.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Belgenhoek omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het bosgebied Marisberg-Belgenhoek* bestaat uit naaldbos en zandverstuivingen met een diversiteit aan boomsoorten. Dit maakt het gebied, mede dankzij de Noordervaart en de Helenavaart, erg aantrekkelijk voor (water)vogels, zoogdieren en reptielen. Je kunt hier o.a. de ijsvogel, grote zilverreiger, marter, bever, das, vos, ree en gladde slang aantreffen. Fietsknooppunten 21 en 29 doorkruisen het gebied.
* De Marisberg is het hoogste punt van de voormalige gemeente Helden.

Reactie toevoegen