Peel en Maas

Gemeente
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

peel_en_maas_peelenmaasnet_kopie.jpg

PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas. Hier vind je historisch beeldmateriaal en documenten van deze regio. Deze historische collecties worden op dit platform gratis online beschikbaar gesteld.

PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas. Hier vind je historisch beeldmateriaal en documenten van deze regio. Deze historische collecties worden op dit platform gratis online beschikbaar gesteld.

Peel en Maas

Terug naar boven

Status

- Peel en Maas is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg. Panningen is de hoofdplaats van de gemeente.

- De gemeente Peel en Maas is in 2010 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

- De gemeente Peel en Maas omvat de dorpen Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree, Meijel en Panningen, en de buurtschappen Belgenhoek, Berg, Bong, Broek, De Kievit, Dekeshorst, Dijk, Donk (Kessel), Donk (Meijel), Driessen, Dubbroek, Egchelheide, Everlo, Groeze, 't Heeske, Hei (Baarlo), Hei (Kessel-Eik), Heldensedijk, Hert, Hout, Houthei, Houwenberg, Hub, Katsberg, Kaumeshoek, Keup, Korte Heide, Laagheide, Laar, Lang Hout, Lange Heide, Leeuwerik, Loo, Maris, Molenbaan, Molenhuizen, Nederweerterdijk, Oyen, Platveld, Rinkesfort, Roggelse Dijk, Rooth, Schafelt, Schoorveld, Soeterbeek, Spiesberg, Spurkt, Steenoven, Tongerlo, Vergelt, Vieruitersten, Vliegert, Vosberg, Witdonk, Zandberg (Helden), Zandberg (Maasbree) en Zelen. Dat zijn in totaal 11 dorpen en 57 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes).

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Peel en Maas.

- Wilma Delissen is de burgemeester van de gemeente Peel en Maas. In 2016 is ze herbenoemd voor de volgende termijn (van in principe 6 jaar),

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Inwoners konden suggesties doen voor de naam van de nieuwe gemeente. Hieruit is door een naamgevingscommissie een top-3 samengesteld. Het betrof de namen Helden, Land van Kessel en Peel en Maas. Vervolgens konden de inwoners daar hun stem op uitbrengen. De laatstgenoemde naam kreeg de meeste stemmen, met kort daarachter de naam Helden. Vervolgens is deze naam in een vergadering met alle burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden van de fusiegemeenten bekrachtigd. De gemeentenaam verwijst naar de ligging in de regio's Peel en Maasland (voor de strook langs de Maas).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Peel en Maas grenst in het NW aan de provincie Noord-Brabant, Neerkant en buitengebieden van Asten en Heusden, in het N aan Evertsoord en Sevenum, in het NO aan industriegebied van Venlo, in het O aan Boekend, Blerick en Hout-Blerick, in het ZO aan de rivier de Maas en Tegelen, Steyl, Reuver en Beesel en in het ZW aan Neer, Heibloem en Ospel, en ligt NO van Nederweert, Weert, Roggel en Heythuysen, OZO van Someren en Heusden, ZO van Asten, Deurne en Helmond, Z van Horst en Venray, W van Venlo en N van Swalmen en Roermond. Door het uiterste N van de gemeente loopt de A67, van W naar O; iets O hiervan ligt het Knooppunt Zaarderheiken (A67/A73). De hoofdplaats Panningen ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Peel en Maas omvat ca. 17.000 huizen met ruim 43.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis / cultureel erfgoed

- "Streekmuseum Peel en Maas is gevestigd in het voormalig Mariaklooster in Helden. In de volksmond heette het gebied waarin het klooster ligt “Kerkeböske”. Na een drastische renovatie ademt het gebouw nog altijd de sfeer van weleer. Het uit 1929 stammende pand omvat 19 museale ruimtes, is verdeeld over twee verdiepingen die bereikbaar zijn via trap en lift. Tijdens het rondlopen door de verschillende tentoonstellingen zijn de nonnenkamertjes van weleer nog altijd duidelijk herkenbaar. Sinds 2000 werkt de Heemkundevereniging Helden nauw samen met de omliggende heemkundeverenigingen en het IVN om samen een streekmuseum van de grond te krijgen. Met als doel het tonen van de geschiedenis van de streek. In 2008 opent het streekmuseum na zeven jaar voorbereiding haar deuren in dit monumentale gebouw. Het museum komt voort uit de plaatselijke heemkundevereniging en het daartoe behorende museum De Moennik. In 2005 besluiten alle omliggende heemkundeverenigingen plus IVN Helden (vereniging voor natuur- en milieueducatie) op advies van de gemeente naar het voormalig klooster te verhuizen. Na renovatie van het klooster en de nog grotere aanbouw wordt het geheel nu gebruikt als multifunctioneel centrum. Hierin zijn het streekmuseum, de heemkundevereniging en een gemeenschapscentrum ondergebracht.

Streekmuseum Peel en Maas laat de geschiedenis van dit gebied zien en beleven in 5 spannende presentaties en tentoonstellingen. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in 'Mensenwerk', laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de 'fluisterbomen'. Per thema wordt veel aandacht besteed aan speelse elementen met het oog op de jonge gasten. Bij de informatiebalie kun je daarnaast terecht voor alle toeristische en cultureel/historische informatie over de voormalige gemeenten Helden, Kessel, Maasbree, Meijel en Neer. Draai bij binnenkomst ook eens aan het Rad van Avontuur en laat het stilstaan op een van de 20 interessante plekken in onze regio."

- "PeelenMaasNet is het digitale gezicht van het cultureel erfgoed van de regio Peel en Maas met historisch beeldmateriaal en documenten. Het is een samenwerkingsverband van verschillende culturele verenigingen en particulieren uit de gemeente. Archieven, heemkundeverenigingen en culturele organisaties werken hierin samen. Vrijwilligers verzorgen het verzamelen, digitaliseren en ontsluiten van de vele documenten die in het bezit zijn van organisaties en individuele personen. Iedereen, individuen en organisaties, kan gebruikmaken van deze faciliteiten om hun collecties toegankelijk te maken voor het grote publiek. Stichting PeelenMaasnet beheert de database en de website waarin het culturele erfgoed ligt opgeslagen en toegankelijk is gemaakt. Heb je materiaal in je bezit wat je wilt (laten) digitaliseren en toegankelijk maken via deze website? Neem dan contact op met ons via info@peelenmaasnet.nl."

- LGOG Kring Venlo is een van de tien regionale kringen van het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap). De kring heeft als werkgebied de gemeenten Venlo en Peel en Maas. De kring organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten, waaronder lezingen, excursies, studiereizen en congressen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Als het gaat om het op een goede manier bedienen van inwoners en ondernemers, is de gemeente Peel en Maas een van de voorlopers. Digitalisering, eigenheid en onderscheidenheid spelen daarin een voorname rol. In Panningen, de hoofdplaats van de gemeente, ligt het Huis van de Gemeente. De indeling en de invulling van het gebouw zegt veel over de manier waarop de gemeente functioneert. Samen met andere partijen en zoveel mogelijk open en transparant richting inwoners en ondernemers. Zo herbergt het gebouw niet alleen de gemeentelijke organisatie, maar is er onder meer ook de bibliotheek gevestigd, een lokale afdeling van VluchtelingenWerk en een afdeling van de welzijnsstichting Vorkmeer.

Bij de digitaliseringsslag die de gemeenten aan het maken zijn, stuitte burgemeester Wilma Delissen, die ook lid is van de Commissie Dienstverlening en Informatisering van de VNG, op de Monitor Doelgerichte Digitalisering (MDD). De MDD is een instrument dat gemeenten inzicht geeft in hun ‘digitale volwassenheid’ en hen tips en adviezen geeft hoe digitale ambities gerealiseerd kunnen worden. “Uit die MDD bleek dat onze gemeente hoog scoorde op het gebied van digitalisering, zeker in vergelijking met het landelijk gemiddelde.” De gemeente Peel en Maas scoort met name goed op het aanbod van digitale producten dat op haar site staat. Peter Klerken, teammanager Klantcontact Centrum, zegt daarover: “Wij bieden niet alleen veel producten aan, maar hebben ook de dienstverlening achter die producten prima geregeld. Het aanbieden van een digitaal formulier wil namelijk nog niet per se zeggen dat het product ook op een juiste manier de organisatie in gaat. Belangrijk is met name dat de organisatie er klaar voor is.” (bron en voor nadere informatie zie de reportage over de gemeente in iBestuur, 28-8-2019)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de gemeente Peel en Maas bevinden zich 28 oorlogsmonumenten. Voor overige bezienswaarigheden zie bij de afzonderlijke kernen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Christmas Truckrun (op een zaterdagavond in december, in 2020 voor de 11e keer) is een prachtige truckrun - en wellicht zelfs uniek voor ons land in deze opzet - met ca. 80 versierde en verlichte trucks en speciale voertuigen. Met aan boord de vrolijke gezichten van de cliënten van Daelzicht met hun begeleiders. De Christmas Truckrun rijdt elk jaar ongeveer dezelfde route. Ze starten bij Daelzicht / Savelberg in Koningslust en rijden vervolgens via Grashoek, Beringe, Egchel, Helden en Panningen terug naar het beginpunt. De route komt dus door een groot deel van de gemeente Peel en Maas. In elke kern is er voor de toeschouwers een gezellig trefpunt in kerstsfeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Peel en Maas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officlële site gemeente Peel en Maas. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws / media: - Huis-aan-huiskrant Hallo Peel en Maas is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws van de hiervoor genoemde krant op haar website. - Nieuws uit deze gemeente op 1Limburg.nl.

- "Omroep P&M verzorgt een journalistiek relevant en kwalitatief hoogwaardig media aanbod in de gemeente Peel en Maas. Dit houdt onder meer in: Het doel met ons media aanbod is om een zo groot mogelijk aantal kijkers, luisteraars en volgers te bereiken in onze regio. De focus ligt op dagelijks nieuws en actualiteiten, sport, cultuur en informatie (met betrekking tot de regio) op alle mediakanalen. Ons media aanbod draagt daarnaast bij aan de instandhouding van de gemeenschapszin en de verbondenheid van de kernen. Het publiek heeft ook een klankbordfunctie: zij koppelen hun meningen, wensen en behoeften terug en voorzien ons daarmee van cruciale input. We nemen onze taak als waakhond van de lokale democratie serieus. We geven invulling aan deze taak door de politieke agenda te volgen en burgers te attenderen op vraagstukken die van lokaal belang zijn. Daarnaast zetten we in op een onafhankelijke en kritische nieuwsvoorziening ten aanzien van bestuurlijke en maatschappelijke onderwerpen."

- Muziek: - Jeugdorkesten Peel en Maas.

- Welzijn: - "Lions Club Peel en Maas is een vrijwilligersorganisatie die zich lokaal en wereldwijd belangeloos inzet voor het goede doel. Door te denken en werken vanuit zeer uiteenlopende professies, versterken zij elkaar. Wij zijn een onderdeel van Lions Clubs International. Onze club geeft uitvoering aan de doelstelling, anderen te helpen, vanuit de Lions-gedachte "We Serve, wij dienen". Wij organiseren activiteiten waarbij gelden ingezameld worden ter ondersteuning van diverse goede doelen. Dit doet de club zowel zelfstandig als in samenwerking met andere serviceclubs. Tevens worden er projecten in immateriële zin gesteund. De goede doelen zijn zowel dicht bij huis (o.a. Lionshuis, Zonnebloem, KidzBase) als verder weg (o.a. Ethiopië, Suriname, Zambia). Veel van deze doelen worden mede ondersteund door Stichting Cordaid. De benodigde fondsen worden bij elkaar gebracht door het organiseren van fundraising evenementen zoals de Lions Manslujzitting, de Lions Golfdag en Wine, Dine & Dance."

- Veiligheid: - "Reddingsbrigade P&M (Peel en Maas) is opgericht op 27 augustus 1969 en is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD), tegenwoordig als werknaam Reddingsbrigade Nederland geheten. Ons doel is om mensen, jong en ouder, op te leiden tot het zwemmend redden, daar het fantastisch is als je iemand uit het water kunt redden. Dit doen wij door onze jeugdleden de techniek van zowel het zwemmen als het zwemmend redden bij te brengen. Bij de oudere leden ligt de nadruk vooral op de zwemtechniek en conditiezwemmen. Natuurlijk vergeten we niet dat je plezier moet hebben tijdens het zwemmen. Daarom zijn er ook geregeld leuke wateractiviteiten tijdens de trainingen. Dit alles gebeurt onder toezicht van gediplomeerde trainers en aspirant trainers. Reddingsbrigade P&M zwemt in zwembad de Waterloat in Panningen."

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Jaarlijks wordt er een Ondernemersprijs Peel en Maas toegekend (in 2020 voor de 11e keer), met telkens een ander thema. Rabobank Peel, Maas en Leudal blijft ook de komende jaren als hoofdsponsor aan deze Ondernemersprijs verbonden, zo is in 2017 bekendgemaakt. Rabobank Directeur Bedrijven, Thijs Janssen over het partnerschap: “Als Rabobank willen we ondernemers helpen om te groeien. Daarbij helpt het als zichtbaar wordt gemaakt welke succesvolle ondernemers er zoal zijn en hoe deze ondernemers het aanpakken. De Ondernemersprijs biedt ondernemers hier al jaren op succesvolle wijze het podium voor, vandaar dat we partner zijn én blijven.”

Reactie toevoegen