Oyen

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Limburg

oyen_richtingbordje_kopie.jpg

De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden; gelukkig staat er nog wel een richtingbordje in de buurt, zodat je weet welke kant je op moet om er te komen...

De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden; gelukkig staat er nog wel een richtingbordje in de buurt, zodat je weet welke kant je op moet om er te komen...

Oyen

Terug naar boven

Status

- Oyen is een buurtschap in de provincie Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Kessel.

- De buurtschap Oyen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Kessel.

- De buurtschap Oyen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. In de omgeving (aan de Bosakkerweg) staat een richtingbordje naar deze buurtschap en naar de buurtschap Hout.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Wordt ook wel uitgesproken als Uijen.

In het Limburgs
Uue.

Oudere vermeldingen
1477 Oijen, oudtijds ingen Oey, 1803-1820 Vilas Oyes, 1803-1820 Huys Oyen, 1840(1) Ooijen, 1838-1857 Oeijen, Ouijen, 1845 Oijen.

Spelling
De plaatsnaam wordt soms ook wel als Oijen geschreven, maar gezien de spelling op het richtingbordje en van de straatnaam, die beide Oyen luiden, gaan wij ervan uit dat kennelijk de actuele correcte spelling is.

Naamsverklaring
Datief meervoud van ooi 'land aan een waterloop' (aan de Maas tussen Baarlo en Kessel).(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oyen ligt rond de gelijknamige weg, NO van Kessel, Z van Baarlo, en grenst in het O aan de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oyen 11 huizen met 80 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Een van de oudste boerderijen in deze buurtschap was De Bosakker (oudere spelling: De Boschakker), die zo'n 250 jaar oud was. De boerderij is in 1993, na een aantal overstromingen door de Maas, gesloopt. Op ongeveer dezelfde plek is Kaasboerderij Mertens gebouwd.

Tot de Tweede Wereldoorlog was er een voetveer over de Maas tussen Oyen en Belfeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 1 rijksmonument, zijnde Huis Oyen* (Ondersteweg 12), een voormalige kasteelboerderij, destijds behorende bij het bezit van de graven van Kessel. Het pand is opgetrokken uit zogeheten speksteen (= lagen rode baksteen afgewisseld door lagen gele mergel). De voorganger van de huidige boerderij moet al voor 1500 zijn gebouwd. Godart van Kessel noemt dit goed in 1477 bij zijn bezittingen. Het huidige pand dateert vermoedelijk uit 1500-1550, lezen wij athans op diverse plekken. Maar wij lezen ook: "Het oorspronkelijke huis dat hier moet hebben gestaan is in 1572 door prins van Oranje Willem I geplunderd en in brand gestoken." En dat kan natuurlijk niet allebei tegelijk waar zijn. Laten we het er vooralsnog op houden dat het oorspronkelijke pand 'medio 16e eeuw' verloren is gegaan en vervangen door het huidige pand.
* Onder de link kun je een filmpje ervan bekijken.

Volgens sommige legendes zou het gebouw vroeger een versterkte boerderij zijn geweest, maar de bouwkundige details zoals de geringe muurdikte wijzen daar niet op. Het pand is wel omgracht geweest. De grachten zijn in de jaren vijftig van de 20e eeuw gedempt. In de omgeving staat de boerderij bekend als 't Huuske (= 't huisje). - Geschiedenis van Huis Oyen 1477-1780, door M. Flokstra (1994).

- Bij Huis Oyen staat een 17e-eeuws Mariakapelletje. De gemeente heeft het in 1980 gerestaureerd. Op een informatiepaneel ter plekke kun je lezen over de bijzonderheden.

- W van huisnr. 4 staat ook nog een kapelletje. Vooralsnog hebben wij daar geen nadere gegevens van.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het ZW van de buurtschap ligt het bosgebied Begijnenberg, een rivierduin begroeid met eiken-berkenbos en naaldhoutaanplant.

Reacties

(2)

Hallo. Complimenten voor de mooie beschrijving van ons buurtschap. Helaas staat het adres van Huis Oyen verkeerd vermeld. Dit moet Ondersteweg 12 zijn.
Mvg Peter

Dank voor uw complimenten. Dat doet mij goed om te horen! En het stimuleert mij om door te gaan met de laatste loodjes/puntjes op de i. Ik hoop dat u uw enthousiasme ook aan uw relaties wilt overbrengen, want helaas weten de meeste mensen nog altijd niet van het bestaan van de site, en degenen díe er van weten, zijn er allemaal enthousiast over.

Dank voor uw correctie! Ik heb het verwerkt. Bij alle 6.500 plaatsen ligt nu een stevige inhoudelijke basis, waar ik in totaal 10 jaar aan heb gewerkt. Mijn hoop en doel is vanaf nu dat lokale ingewijden met aanvullingen, actualiseringen en/of correcties de laatste puntjes op de i helpen zetten, dus dank hiervoor!

Dat adres had ik van Wikipedia gehaald, in de veronderstelling dat het wel goed zou zijn. Niet dus, dat adres lag zelfs aan de andere kant van Kessel. Nou ja, tikfoutje kan iedereen gebeuren. Ik heb het aangepast.

Deze pagina was nog maar een beginnetje. Ik heb het nu zojuist hier en daar al een beetje uitgebreid, en o.a. een mooi artikel gevonden en gelinkt over de geschiedenis van 't Huuske. Jammer dat ik op het internet niet meer informatie kan vinden over het kapelletje. En volgens de atlas moet er nóg een kapelletje zijn in de buurtschap, W van huisnr. 4. Wellicht kun je t.z.t. eens nadere informatie achterhalen over een van beide of beide kapelletjes en mij die sturen?, dan kan ik dat op deze pagina verwerken. Ook over het bos Begijnenberg kan ik niets bijzonders vinden.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen