Belvert

Plaats
Buurtschap
Haaren Oisterwijk Boxtel Oirschot
Hart van Brabant Noordoost-Brabant Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Belvert

Terug naar boven

Status

- Belvert is een buurtschap en groot landgoed met boerenhoeven in de provincie Noord-Brabant, in grotendeels de regio Hart van Brabant, gemeente Oisterwijk, deels de regio Noordoost-Brabant, gemeenten Boxtel en Haaren, en deels de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen de streek Kempen, gemeente Oirschot.

- De buurtschap Belvert valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Haaren, deels onder het dorp Oisterwijk.

- De buurtschap Belvert heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1285 Bylveren, Belueren, 1285 Beluer, 1295 Beiluer, 1332 Belveren, 1350 Belver, 1391 en 1773 Belveren, 1840 "Balvoort of Balsfoort, ook wel Belveren", 1840 Balsvoort, 1874 Belveren is Balvoort.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Wel verklaard als het Middeleeuws Latijnse belfredus 'toren, wachttoren, klokketoren', maar het ontbreken van de slot -t in de oude vormen wijst op andere herkomst. Zou ook Balvoort of Balsfoort geheten hebben (zie echter ook Balsvoort), 1840(1) Balsvoort, naar een voorde 'doorwaadbare plaats' in de Nemer, maar ook dan zijn de oude vormen zonder dentaal problematisch. In de parochie van Berlicum is eind 13e eeuw sprake van Belver, Beilver. Zie ook Balveren.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Belvert ligt rond de wegen Belversestraat (het gedeelte van deze straat vanaf huisnummer 47a, in ZW richting), Belverseakker, Belversedijk, 't Bruggelaar, Posthoorn, Posthoornseweg (het gedeelte van deze weg NO van het kruispunt met de Nemelaerweg) en Nemelaerweg. De buurtschap ligt ZO van het dorp Haaren, NO van het dorp Oisterwijk, W van de dorpen Lennisheuvel en Boxtel, ZW van het dorp Esch, N van het dorp Spoordonk en NW van het dorp Oirschot.

Het landgoed Belvert strekt zich uit ongeveer van de gelijknamige buurtschap in het N, via natuurreservaat Kampina in het O en het dal van de (Grote) Beerze in het Z (N van het dorp Spoordonk), tot het riviertje de Rosep in het W.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Belvert 2 huizen met 26 inwoners onder de gemeente Haaren en 2 huizen met 17 inwoners onder de gemeente Oisterwijk. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Reactie toevoegen