Biddinghuizen

Plaats
Dorp
Dronten
Flevoland

biddinghuizen_plaatsnaambord_kopie.jpg

Biddinghuizen is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Dronten.

Biddinghuizen is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Dronten.

dronten_gemaal_lovink.jpg

Met de aanwijzing van gemaal Lovink in Biddinghuizen heeft de Flevopolder in 2010 zijn eerste gebouwde rijksmonument gekregen. Het gemaal is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een mijlpaal van de naoorlogse drooglegging van Flevoland.

Met de aanwijzing van gemaal Lovink in Biddinghuizen heeft de Flevopolder in 2010 zijn eerste gebouwde rijksmonument gekregen. Het gemaal is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een mijlpaal van de naoorlogse drooglegging van Flevoland.

biddinghuizen_gm_baan_41_tractorshowroom_kopie.jpg

Het bedrijfspand (tractorshowroom, mechanisatiebedrijf, garage en tankstation) van architect Fr. Tierie uit 1966 op Baan 41 in Biddinghuizen is een gemeentelijk monument.

Het bedrijfspand (tractorshowroom, mechanisatiebedrijf, garage en tankstation) van architect Fr. Tierie uit 1966 op Baan 41 in Biddinghuizen is een gemeentelijk monument.

biddinghuizen_gm_zaaiviool_44_tm_52_bejaardenwoning_kopie.jpg

Ook de 5 bejaardenwoningen uit 1983 op Zaaiviool 44-52 in Biddinghuizen, van architecten Van Heelsbergen en Jansen, zijn gemeentelijke monumenten.

Ook de 5 bejaardenwoningen uit 1983 op Zaaiviool 44-52 in Biddinghuizen, van architecten Van Heelsbergen en Jansen, zijn gemeentelijke monumenten.

biddinghuizen_acv_de_flintstones_kopie.jpg

Autocrossvereniging ACV De Flintstones in Biddinghuizen organiseert jaarlijks twee crossevenementen: de Koningscross op Koningsdag, en de autocross op een zaterdag in juni.

Autocrossvereniging ACV De Flintstones in Biddinghuizen organiseert jaarlijks twee crossevenementen: de Koningscross op Koningsdag, en de autocross op een zaterdag in juni.

Biddinghuizen

Terug naar boven

Status

Biddinghuizen is een dorp in de provincie Flevoland, gemeente Dronten.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Ontleent zijn naam aan een verdwenen plaats, vermeld in 793 kopie 10e eeuw als Bidningahusum (met later nog diverse andere spellingen, waarvoor zie de link), die in de omgeving van Doornspijk en Hattem zou hebben gelegen. Betekent huizen 'nederzetting' van de Biddinga*, een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Bidin met als betekenis 'van de lieden van Bidin*'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Biddinghuizen ligt O van Lelystad, Z van Dronten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Biddinghuizen heeft ca. 2.800 huizen met ca. 6.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan
Voordat het dorp gebouwd wordt, wonen er vanaf november 1960 al arbeiders in barakken aan de Noorderbaan. De eerste woningen verrijzen aan De Voor en zijn in oktober 1963 gereed. Ook aan de buitenwegen betrekken in die tijd de eerste boeren hun boerderijen. In 1964 komt de woningbouw in het dorp echt goed op gang. Dat wordt dan ook als oprichtingsjaar van het dorp beschouwd. En nu weet je ook gelijk waarom zo veel verenigingen in het dorp 1964 als oprichtingsjaar hebben... Zie verder het artikel over de ontstaansgeschiedenis van Biddinghuizen, door Kees Hermus.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Gemeentelijke monumenten
Biddinghuizen heeft 28 gemeentelijke monumenten, zijnde de kerktoren van De Voorhof uit 1967 op Akkerhof 3, het bedrijfspand (tractorshowroom, mechanisatiebedrijf, garage en tankstation) van architect Fr. Tierie uit 1966 op Baan 41, de 5 woningen uit 1964 op Cultuursingel 91-99, de 16 woningen uit 1975 op Dreef 18-48, en de 5 bejaardenwoningen uit 1983 op Zaaiviool 44-52, van architecten Van Heelsbergen en Jansen.

Kerk
Bijzonder is dat de protestanten en katholieken in dit dorp één complex delen. Kerkelijk centrum De Voorhof (Akkerhof 3) is in 1967 gebouwd, naar ontwerp van architect E.M. Fontein uit Amsterdam. In 1967 is het gebouw in gebruik genomen door de Protestantse gemeente en in 1970 nam de Rooms Katholieke parochie haar gedeelte in gebruik. Door de terugloop in het aantal leden was de kerk voor de Protestantse Gemeente Biddinghuizen te groot geworden. In mei 2020 is er de laatste dienst gehouden. Men verhuist naar een ander pand elders in het complex, waar ook de katholieken hun diensten gaan houden. Daarna is het oude pand aan de Akkerhof afgebroken. Op die plek is een nieuw multifunctioneel centrum gebouwd (waarvoor zie verder het hoofdstuk Links > MFG). De losstaande kerktoren is blijven staan, want dat is een gemeentelijk monument. De katholieken vallen tegenwoordig als RK geloofsgemeenschap H. Bonifatius onder de regionale H. Norbertusparochie.

Gemaal Lovink
In het uiterste zuidpuntje van het dorpsgebied van Biddinghuizen, direct N van de Zeewoldse buurtschap Harderhaven, ligt gemaal Lovink. Elektrisch gemaal Lovink is de kleinste van de 3 gemalen van Oostelijk Flevoland. Het gemaal is na een bouwtijd van ongeveer 2 jaar op 13 september 1956 in gebruik genomen. Het gemaal heeft, tezamen met de gemalen Wortman (Lelystad-Haven) en Colijn (Ketelhaven), Oostelijk Flevoland drooggemalen. Op 27 juni 1957 is Oostelijk Flevoland officieel 'droog' verklaard. Het peil bij Lovink is dan gezakt tot 4 meter beneden NAP. Maar het verschil tussen droog en droog is een flink verschil. Op sommige plaatsen in de polder staan nog altijd grote plassen van een meter diep of meer. Het bemalen gaat dan ook verder. Het duurt nog tot maart 1958 voor het polderpeil van 5,2 meter beneden NAP voor de hoge afdeling wordt gehaald.

Passend bij de moderne architectuur van gemaal Lovink is in de kopgevel, boven de hoofdingang het keramische reliëf 'Land en Water' aangebracht. Het keramisch reliëf is een kunstvorm die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vaak is toegepast voor kunstwerken op of aan gebouwen. Het reliëf is ontworpen door Teun Roosenburg, zoon van architect Dirk Roosenburg die het gemaal samen met zijn twee medewerkers, Verhave en Luyt, heeft ontworpen. De voorstelling ‘Land en Water’ is gebaseerd op de droogmaking van Oostelijk Flevoland. Links staat een landbouwer met klompen aan en een schop op de schouder op het vruchtbare land. Rechts zien we een visser met zijn blote voeten in het water staan. In zijn linkerhand houdt hij een grote vis. Over de dijk heen reiken zij elkaar de hand. De boodschap van het reliëf is duidelijk: op deze plek op de Harderdijk ontmoeten het water en het nieuwe land elkaar.

Met de aanwijzing van gemaal H.J. Lovink in Biddinghuizen heeft de Flevopolder in 2010 zijn eerste gebouwde rijksmonument gekregen. Het gemaal is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een mijlpaal van de naoorlogse drooglegging van Flevoland. Het is bovendien een toonbeeld van de wederopbouw van Nederland op het gebied van het vormen van nieuw land op de zeebodem. Het gemaal is genoemd naar voorzitter dr. H.J. Lovink (1866-1938) van de staatscommissie die de landbouwkundige en economische kant van de inpoldering behandelde.

Het gebouw onderscheidt zich door zijn modernistische vormgeving met bijzondere betonconstructie, elektrische installatie met elektromotoren en het kunstwerk Land en Water van kunstenaar J.M. Roozenburg boven de entree. Daarop schudden een visser en een boer elkaar de hand. Dit reliëf verwijst naar de bijzondere betekenis van het gemaal voor Flevoland. In de periode 1940-1965 zijn in Nederland zo’n 250 gemalen gebouwd. Gemaal Lovink is uitzonderlijk in zijn combinatie van traditionele baksteen in een moderne betonconstructie. In de bouwwerken van architect Dirk Roosenburg waren vooral het gebruik en de praktische oplossingen belangrijk.

Sluis en kunstwerk De Blauwe Dromer
Bij het gemaal ligt sluis De Blauwe Dromer uit 2002. De sluis zorgt voor een doorgang voor de recreatievaart naar de Hoge Dwarsvaart. Opvallend hier is het grote verschil in waterniveau (een verval van 5,20 meter).

Bij sluis De Blauwe Dromer ligt het gelijknamige kunstwerk. Kunstenares Jacqueline Verhaagen uit Amsterdam ontwierp een eiland in de vorm van een 5 meter hoge ringdijk met in het midden basaltblokken, beplanting en water. De doorsnede van het eiland is 45 meter. De naam verwijst naar de functie van de dijken als bescherming tegen water. We kennen 3 soorten dijken: waker, slaper en dromer: De waker is de buitendijk die het water tegenhoudt, de slaper is de binnendijk die in noodgevallen het water keert als de buitendijk overgestroomd is, en de dromer is de dijk die landinwaarts ligt en alleen bij echt grote rampen dienst doet. De naam is ook een verwijzing naar het werkwoord dromen: afstand nemen en naar binnen kijken. Daarvoor is De Blauwe Dromer enigszins gekanteld. Aan de kant van het gemaal is de dijk iets lager, zodat de voorbijganger in het kunstwerk kan kijken. Het kunstwerk is op 4 juni 2002 door gedeputeerde Wubbo de Raad onthuld, die tevens de sluis in gebruik nam.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

Algemeen
De inwoners van Biddinghuizen zijn altijd in voor een feestje. Feestavonden, Koningsdag, Kerstmarkt, Sinterklaasintocht, Feestweek... en nog veel meer. Stichting De IJsvogel staat garant voor de organisatie. Dit is een van de vele manieren waarop Dorpsbelangen beoogt het dorpsgevoel te versterken en de leefbaarheid hoog te houden.

Autocross
Autocrossverengiing ACV De Flintstones organiseert jaarlijks 2 cross-evenementen: de Koningscross op Koningsdag (die 4000 tot 5000 bezoekers trekt), en de Autocross op een zaterdag in juni. Beide evenementen is er sprake van diverse klassen, waarvoor zie de links.

Lowlands
Elk jaar in augustus strijken in Biddinghuizen zo’n 55.000 Lowlanders neer voor A Campingflight to Lowlands Paradise, kortweg Lowlands genoemd, een drie dagen durend festival boordevol muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst. Lowlands biedt maar liefst 12 podia voor 250+ acts en optredens, waar zowel headliners als jonge honden steevast volle tenten trekken. Want Lowlanders kennen hun klassiekers, maar blijven altijd nieuwsgierig! Lowlands is een echte campingflight dus je kunt je tent opslaan op een van de zeven campings. Er is ook plek voor je eventuele camper, caravan of vouwwagen. Je kunt ook een accommodatie huren op de Gllamcamp. Met z'n allen maken ze er drie dagen een groot feest van waar herinneringen worden gemaakt, verliefdheden ontluiken en vriendschappen worden gesmeed.

Mud Masters
"Op het fysiek en mentaal uitdagende parcours van Mud Masters Biddinghuizen (weekend eind september) ontsnap je aan de dagelijkse sleur en overwin je samen met je vrienden de meest spectaculaire hindernissen. Zo ben je voor één dag de actieheld die je altijd al hebt willen zijn. Door de verschillende afstanden van 6, 12, 16, 21 en 42 kilometer is het voor velen een realistische uitdaging. Bij Mud Masters draait het niet om een snelle finishtijd; het gaat erom dát je met elkaar de finish haalt. En als het moment daar is, is het tijd om dat voldaan te vieren met een welverdiend finishbiertje. Work hard, play hard!

Onze eventlocatie in Biddinghuizen is er eentje voor echte adrenalinejunkies. Bij het waterpark in het start- en finishgebied vind je de meest spectaculaire waterhindernissen uit de Mud Masters-geschiedenis. De omringende bossen waar het parcours dwars doorheen loopt, maken je kippenvelgevoel compleet. Elke kilometer die je bikkelend aflegt, brengt je een stap dichter bij dat lekkere koude finishbiertje op het bruisende festivalterrein! Eerdere edities waren heel snel uitverkocht, dus verzamel je vrienden, schrijf jullie snel samen in - want je weet het: Mud Masters is teamwork - en bereid jullie voor op nieuwe hindernissen, nieuwe routes, een gloednieuw finishshirt en natuurlijk HEEL VEEL MODDER!"

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Harderhoek
"Harderbos, Harderbroek, Kievitslanden en Natte As vormen samen een groene oase aan de oever van het Veluwemeer bij Biddinghuizen en Harderwijk. Met bossen, ruige moerassen, vogelrijke plassen en soortenrijk grasland is Harderhoek, zoals deze gebieden gezamenlijk worden genoemd, het meest gevarieerde en volwassen natuurgebied van Flevoland. In 1968 zijn in Harderhoek op de voormalige Zuiderzeebodem de eerste populierenbossen aangelegd. Van deze eentonige productiebossen maakt Natuurmonumenten nieuwe natuur. Natuur die steeds mooier, afwisselender en indrukwekkender wordt. Kom hier genieten van het bloesemrijke voorjaar, volg op afstand een jagende kiekendief of zoek de reeën in het open veld!" (bron en voor nadere informatie zie de pagina van beheerder Natuurmonumenten over Harderhoek)

Walibi Holland
- Beleef een spectaculaire dag in Walibi Holland! Maak een rit in de compleet vernieuwde, sensationele achtbaan Speed of Sound, vaar over wilde rivieren in de waterattracties of geniet van het prachtige uitzicht vanuit het reuzenrad. Met de meer dan 40 attracties en shows is er voor iedereen een uitdaging te beleven.

Rondje / Boulevard de Kaai / Park De Graafschap
In 2012 zijn in het dorp de Boulevard de Kaai en het Park De Graafschap gerealiseerd. Zij fungeren als rustpunten in het Rondje Biddinghuizen. Dit rondje is in 2008 op initiatief van Dorpsbelangen aangelegd. Boulevard de Kaai is gelegen aan de noordkant van het dorp langs de Hoge Vaart. Verder is er een aanlegsteiger voor passerende plezierjachten gerealiseerd, die ook door bewoners en wandelaars kan worden gebruikt. Park De Graafschap, dat gelegen is aan de zuidkant van het dorp aan de Oldebroekerweg, is een bijzonder park met speel- en recreatievoorzieningen zoals trapveldjes, een parkweide, een boomgaard en een avontuurlijk en natuurlijk speelgebied.

Duurzame en natuurvriendelijke oevers
Waterschap Zuiderzeeland gaat in 2019 in de buurt van Biddinghuizen verder met de aanleg van duurzame en natuurvriendelijke oevers. Het gaat met name om de Zeebies-, Kubbe-, Zijdenetten- en Hoekwanttocht. Het waterschap heeft t/m eind 2019 volgens planning 60 kilometer duurzame oevers aangelegd, inclusief de 7 kilometer oevers uit dit projectplan. Dit is onderdeel van de versnelde aanleg van in totaal 102 kilometer duurzame oevers tot en met 2021. Bij de aanleg van een duurzame oever wordt de traditionele oever circa 2 meter verruimd met een flauw oplopend talud. Hierdoor biedt de oever meer ruimte aan planten en dieren, waarmee het leefgebied van vissen, oever- en waterplanten verbetert. Dat heeft weer een positief effect op de waterkwaliteit. Daarnaast levert de verbreding meer waterberging op. Met de aanleg voldoet het waterschap aan verplichtingen uit nationale en Europese regelgeving. In 2027 moet 40% van alle tochten in Flevoland duurzaam en natuurvriendelijk zijn ingericht. (bron: Waterschap Zuiderzeeland, 5-7-2019)

Hoge Dwarsvaart
"De steile oevers van de Hoge Dwarsvaart in het Harderbos ZW van Biddinghuizen zijn in 2022 omgevormd tot natuurvriendelijke oevers. De steile oevers zijn een barrière voor veel zoogdieren, vissen en amfibieën. Om voor de dieren in het bos een rustiger en aantrekkelijker leefgebied te maken, worden in opdracht van de provincie Flevoland de steile oevers omgevormd naar geleidelijker aflopende natuurvriendelijke oevers. Zo ontstaan plekken waar oever- en waterplanten zich goed kunnen ontwikkelen. Vissen gebruiken ondiepe oevers voor het afzetten van kuit en dieren als otters en reeën kunnen door deze aangepaste oevers makkelijker het water in en uit. Dit alles heeft positieve effecten op de natuurkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast wordt de Hoge Dwarsvaart er een stuk aantrekkelijker van!" (bron: Natuurmonumenten)

Flevonice
Sports & Funpark Flevonice in Biddinghuizen moedigt een actieve levensstijl aan door hun sportieve zomer- en winteractiviteiten. Hun doel is om vormen van sport en beweging toegankelijk te maken voor het grote publiek. Trotseer het eerste permanente Obstacle Parcours van Nederland, of schaats op 's werelds langste kunstijsbaan in de natuur. Flevonice is sinds 2006 uitgegroeid van ijsbaan in de natuur in de winter naar een Sports & Funpark dat 12 maanden per jaar geopend is.

Terug naar boven

Eten en drinken

- "Hofweb bestaat al sinds 2004. Het begon met vier biologische boeren, die op zoek waren naar directe afzetkanalen. Ze wilden hun klant kunnen spreken en feedback krijgen op de producten. Een van de boeren in hun netwerk sloeg aan het programmeren en maakte een platform waar online besteld kon worden. Een van de eerste online supermarkten was geboren! Met de voeten in de klei werkt ons team aan Hofweb. Vanuit Biddinghuizen in de Flevopolder, het hart van biologisch boerend Nederland, werken wij elke week opnieuw aan zo breed en vers mogelijk aanbod direct van de boer. Wij hebben contact met ongeveer 50 boeren die door het jaar heen hun producten aanbieden via Hofweb. Wij verzamelen de producten, verpakken ze per huishouden en bezorgen het bij jou thuis.

Lokaal aanbod. Om de impact op onze leefomgeving nog groter te maken, zijn wijn in 2018 gestart met een vers groente en fruit aanbod van producten per regio. Zuid-Holland, onder de naam Landzicht Bioweb, is de eerste regio waarmee we op deze manier een samenwerking aangaan. Dus woon je in Zuid-Holland, dan winkel je ook maximaal bij de lokale boer. Het overige aanbod komt vanuit Hofweb." Zie ook de reportage van Greenchoice over Hofweb (januari 2021).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Biddinghuizen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Biddinghuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Het in 1964 opgerichte Dorpsbelangen Biddinghuizen is er voor en namens de inwoners van het dorp. Voor jong en ouder. Voor groot en klein. Met diverse projecten en werkgroepen maakt Dorpsbelangen zich sterk voor behoud en waar mogelijk verbetering van de leefbaarheid van het jonge dorp op diverse gebieden. Daarbij hoort ook de organisatie van feesten en evenementen, door werkgroep Stichting De IJsvogel (waarvoor zie het kopje Evenementen etc.). Samen met de leden, de vele vrijwilligers, de hulp van het bedrijfsleven, de gemeente Dronten en de sponsoren wordt er getoond waar een klein dorp groot in kan zijn."

- MFG: - De protestantse en katholieke kerk in het dorp hebben allebei een langdurig en zorgvuldig proces achter de rug om iedereen ervan te overtuigen dat ze samen onder één dak verder moeten. Het sluiten van een van de twee kerkgebouwen was onontkoombaar. Ze hebben ervoor gekozen de Protestantse kerk te slopen. De Protestantse Gemeente wordt eigenaar van de Katholieke kerk en de RK kerk wordt medegebruiker. Na vele jaren van voorbereiding is in de zomer van 2019 gestart met de verbouwing van het kerkgebouw en de nieuwbouw van het Multifunctionele Centrum (MFC) in het hart van Biddinghuizen. "Dit zal een begin naar een nieuwe toekomst zijn waarbij we de karakteristieke waarde van de Kerk, de Voorhof en het Koetshuis behouden met een nieuw en fris gezicht." Aldus Stichting MFG2 (wat staat voor de 2e fase van het Multifunctioneel Gebied). Volgens de beschrijving onder deze link was De Voorhof (Akkerhof 3) reeds één complex, waar de protestantse kerk en de katholieke Sint Bonfatiuskerk ieder hun deel van innamen.

"Op 10 december 2013 is Stichting MFG2 opgericht met als doel: 'Het realiseren, beheren en exploiteren van een gebouw in het Multifunctioneel Gebied 2 Biddinghuizen, waarin maatschappelijke en culturele organisaties, alsmede horeca en sportverenigingen hun activiteiten kunnen ontplooien.' In 2006 is door inwoners een plan bedacht voor de realisatie van een Multi Functioneel Gebied (MFG). Hierin is opgenomen dat er in twee fasen een MFG-complex zou moeten worden gerealiseerd. Fase één is het Educatief Centrum, bestaande uit de drie basisscholen, de bibliotheek en de kinderopvang. In de tweede fase wordt er een multifunctioneel gebouw gerealiseerd met sporthal, horeca en diverse zalen.

Fase 1. Omvat de nieuwbouw voor de scholen, kinderopvang en bibliotheek. In mei 2012 is gestart met de bouw van het Educatief Centrum. Op 31 mei 2013 vond de sleuteloverdracht plaats. In het Educatief Centrum is plaats voor 3 basisscholen, de Flevomeer Bibliotheek en Kinderopvang Dronten. De drie basisscholen hebben elk een apart deel van het gebouw ter beschikking. Hiermee was de 1e fase van de ontwikkeling van het Multi Functioneel gebied te Biddinghuizen afgerond. Fase 2. Bij de totstandkoming van fase 2 zijn de volgende partijen betrokken geweest; De Rooms Katholieke Parochie Heilige Norbertus, Protestantse Gemeente Biddinghuizen (PGB), Gemeente Dronten, Stichting De Meerpaal, Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen en namens het belang van de plaatselijke organisaties Stichting MFG2.

Deze partijen hebben in 2010 de intentie uitgesproken om een centrum te realiseren waar inwoners van Biddinghuizen elkaar kunnen ontmoeten. Deze ontmoetingen vinden plaats voor en tussen jong en oud. De diversiteit aan aanbod van functies hebben een sterk ondersteunende rol voor de leefbaarheid in het dorp. De activiteiten zullen zoveel mogelijk gericht zijn op medegebruik en diversiteit, waarbij de ruimtes voor de verschillende activiteiten zo efficiënt mogelijk worden benut en er een ruimte geschikt is voor de binnensportverenigingen. In Fase 2 worden de gebouwen de Voorhof en het Koetshuis samengevoegd tot één gebouw, waarin apart de Protestantse- en Rooms-katholieke Kerk en het dorpshuis als ook de binnensport-verenigingen zich zullen huisvesten." MFG De Binding, zoals het nieuwe complex heet, is op 28 augustus 2021 feestelijk geopend.

- Lezen / educatie: - "FlevoMeer Bibliotheek Biddinghuizen. "Kom binnen in onze gezellige dorpsbibliotheek. Wij zijn samen met drie scholen en Kinderopvang Dronten gevestigd in het Educatief Centrum. Dé plaats voor groei en ontwikkeling! Kom film kijken tijdens schoolvakanties, leer breien en haken, of lees een van onze boeken over de polderpioniers. Wij doen er alles aan om van onze bibliotheek een inspirerende en leerzame plek voor jong en oud te maken. Natuurlijk kun je ook gewoon een boek lenen. Er zijn verschillende abonnementen waardoor er altijd een bij je past. Voor iedereen onder de 18 jaar is een lidmaatschap gratis. Kom langs en haal het beste uit jezelf! Faciliteiten: Internet-pc; (oefen)computers; (individuele) werk-/studieplekken; Leestafel; Zaalverhuur; Expositieruimte; Computerlokaalverhuur; Print- en/of kopieerfaciliteiten; Cursus-/vergaderruimte; Internettoegang. Toegankelijkheid: voorzieningen voor doven en slechthorenden; aangepast sanitair; rolstoeltoegankelijk; rolstoeldoorgankelijk; parkeervoorziening gehandicapten."

- Jeugd en jongeren: - Scouting de Osbornegroep in Biddinghuizen is opgericht in 2003. Bij Scouting de Osbornegroep besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Scouts hebben veel plezier met elkaar en leren samen te werken en respect te hebben voor anderen. Kinderen en jongeren ontwikkelen zich bij Scouting op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen de ruimte om te ontdekken en te leren. Ze bieden activiteiten voor alle leeftijdsgroepen van 5 tot 18 jaar (Bevers, Welpen, Scouts en Explorers). Sinds 2012 hebben ze een eigen clubhuis, waar ze bijna iedere zaterdag te vinden zijn.

- Muziek: - Maris Sonores (wat 'Geluiden van de zee' betekent) is een bruisende muziekvereniging van en voor Biddinghuizen en omstreken. De vereniging is van de partij bij diverse activiteiten in het dorp en elders in de gemeente Dronten, zoals Koningsdag, de Dodenherdenking op 4 mei, de Avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas. Maris Sonores steekt veel energie in de opleiding van jeugdleden. Dit doen ze samen met het Centrum Kunstzinnige Vorming (CKV). Met jeugdorkest SMS (Starters Maris Sonores) wordt specifiek aandacht geschonken aan het musiceren van jonge muzikanten in groepsverband. Samen muziek en plezier maken is het credo. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Ben je geinteresseerd in de vereniging, kom dan eens luisteren op maandagavond. Tussen 19.00-22.00 uur zijn verschillende afdelingen actief in De Voorhof in Biddinghuizen.

- Christelijk Gemengd Koor Zon en Zegen is opgericht in 1964. Het koor heeft ca. 80 leden en staat sinds 2000 onder leiding van Jaap Kramer uit Urk. De leden komen uit Biddinghuizen en wijde omgeving. Het koor zingt voornamelijk vlotte religieuze liederen in het Nederlands en in het Engels en verleent medewerking aan kerkdiensten en concerten, meestal in Flevoland en soms daar buiten. Zon en Zegen organiseert elk jaar een concert, vaak met een speciale gast en een combo als begeleiding. Hou je van zingen, kom gerust eens een keer luisteren. Ze repeteren op dinsdagavond van 19.45-21.45 uur in kerk- en zalencentrum De Voorhof.

- Sport: - "BAS Voetbal is opgericht in 1964. BAS wordt in de jaren zeventig echt een volwassen vereniging. Het eigen sportpark krijgt als naam ‘De Schelp’. De nieuwe sportvelden en de accommodatie zijn voor BAS en Biddinghuizen een schot in de roos. Menig bezoeker heeft in de loop van de jaren bewonderend op het complex rondgekeken. De velden zijn zorgvuldig aangelegd met de juiste ondergrond en daardoor van een uitzonderlijke kwaliteit. In vergelijking met veel sportterreinen in de nabije omtrek zijn de velden van ‘De Schelp’ vrijwel altijd bespeelbaar. Bij het algeheel afgelasten van een competitie-ronde door de KNVB wordt BAS dan ook regelmatig gebeld door andere clubs voor het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. Mede daardoor heeft BAS zich in de loop van jaren met menig grote amateurclub uit de regio kunnen meten."

- BAS Badminton is al ruim 30 jaar actief, met een kernbestand van ca. leden, waarvan het merendeel bestaat uit seniorenleden. In de jeugdafdeling wordt door de enthousiaste inzet van een actieve jeugdtrainster fanatiek en leuk getraind. Naast de reguliere activiteiten worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd.

- Dartvereniging Hedi-Darts is opgericht in 1991. De club speelt haar wedstrijden op de maandagavond, in dorpshuis Het Koetshuis, op 7 banen. De leden spelen een onderlinge competitie op 3 of 4 niveau's. Door enkele leden wordt ook deelgenomen aan een Flevolandse dartcompetitie.

- Loopgroep Biddinghuizen is opgericht in 1984. Ze trainen op dinsdag- en donderdagavond. Op dinsdag is er intervaltraining en op donderdag duurtraining. Daarnaast staan er sinds 2018 fitnesstoestellen in het Noaberpark, waar ze voor hun trainingen ook gebruik van maken. Op zondag wordt er naar en in het Spijkbos gelopen. Soms doen ze mee aan recreatieve wedstrijden. De loopgroep is een stichting. Ze heffen geen contributie, maar organiseren door het jaar heen diverse acties om fondsen te werven, waarvan ze hun activiteiten bekostigen.

- Zweefvliegclub ZC Flevo heeft sinds 1995 een eigen terrein; het Larserveld aan de Mosselveld in Biddinghuizen (voorheen vlogen ze vanaf Vliegveld Lelystad). De club verzorgt zelf de hele vliegopleiding. De kosten daarvan ziin inbegrepen bij de contributie. Ook ervaren zweefvliegers maken gebruik van de clubfaciliteiten. Daarom hebben ze een uitgebalanceerde vloot voor zowel leerlingen als ervaren piloten. De club heeft ca. 90 leden, van ca. 14 tot 70 jaar. Iedereen van 14 jaar of ouder kan, mits medisch goedgekeurd, aan de vliegopleiding beginnen. Elke vliegdag staat een instructeur ingeroosterd. Iedereen, ongeacht de ervaring, kan daar gebruik van maken. Ze kennen geen speciale dagen voor leerlingen. Je komt wanneer je wilt en draait direct met de ervaren leden mee in het vliegbedrijf. Je krijgt les in je eigen tempo en op je eigen niveau.

- Welzijn: - "Het Huis voor Taal is te vinden in de FlevoMeerbibliotheek in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. In het Huis voor Taal kun je elkaar ontmoeten. Taalvrijwilligers zijn er speciaal voor jou. Zij willen je graag verder helpen. Huis voor Taal begeleidt iedereen boven de 18 jaar die daar behoefte aan heeft om vaardiger te worden in de Nederlandse taal. Huis voor Taal geeft advies op maat. Alle taalvrijwilligers krijgen een basisopleiding. Zij weten welke materialen zij kunnen gebruiken voor het begeleiden van deelnemers. De taalbegeleiding is dankzij sponsoring door diverse partijen gratis. In de FlevoMeer Bibliotheek zijn diverse cursusboeken, leesboeken en oefenmaterialen beschikbaar. Ook kunnen op de computers in de bibliotheek taaloefeningen worden gemaakt."

- Duurzaamheid: - Omdat het aantal golfers de laatste jaren afneemt, heeft de firma Dorhout Mees in Biddinghuizen haar golfterrein van 54 holes in 2021 grotendeels herbestemd tot zonnepark. Ca. 85 hectare van het gebied is onderdeel geworden van het zonnepark. Met 328.000 zonnepanelen is het het (op moment van ingebruikname) zonnepark met het grootste vermogen van Nederland. De 134 megawattpiek (MWp) kunnen 34.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Er blijft nog wel een golfterrein in afgeslankte vorm bestaan. Het bestuur van de golfclub verwacht dat het niveau van de resterende holes vervolgens wel naar een hoger niveau kan worden getild. Ook het schietgedeelte, het restaurant en de vergaderlocatie blijven bestaan. De tachtig medewerkers van Dorhout Mees kunnen ook na 2021 bij het bedrijf blijven werken.

- Veiligheid: - "EHBO Vereniging Biddinghuizen heeft als doel de kwaliteit van het verlenen van de eerste hulp bij ongelukken te bevorderen. Deze doelstelling willen we bereiken door: het geven opleidingen: de basiscursus EHV, en andere gerelateerde cursussen (kijk bij “opleidingen”). Leden kunnen extra modules volgen naast de (verplichte) herhalingslessen; het controleren van verbandtrommels bij particulieren, bedrijven en sportverenigingen (kijk bij “verbandtrommels”); door te posten bij diverse (sport)activiteiten en andere evenementen (kijk bij “hulpverlening”). Het werkterrein van de moderne eerste hulpverlener (EHV-er) is breder dan het enkel verlenen van hulp bij ongelukken. Mensen kunnen ook hulp nodig hebben in andere situaties, bijvoorbeeld omdat ze onwel worden, of een hartstilstand krijgen. Deskundige en geoefende hulpverleners zijn letterlijk van levensbelang. Zij kunnen handelen omdat ze weten wat ze (moeten) doen. Ze zijn gediplomeerd. Dit kan in iedere denkbare situatie zijn, maar vooral daar waar grote groepen mensen bij elkaar komen zijn de EHV-ers actief. Daarbij moet worden gedacht aan wedstrijden, manifestaties, feesten.

EHV-ers oefenen regelmatig. Kennis en vaardigheid moeten onderhouden worden. Een eerste hulpverlener moet voldoen aan eisen die door de minister zijn vastgesteld. Het diploma heeft een houdbaarheidsdatum tot twee jaar na afgifte. Dan moet het verlengd worden; zijn of haar kennis en vaardigheid moet telkens opnieuw blijken. Ook in Biddinghuizen worden cursussen voor het Diploma Eerste Hulp aangeboden. Met het diploma EHBO op zak ben je een gediplomeerde eerste hulpverlener. Dat dit een serieus vak is, blijkt uit het feit dat iedere EHV-er zijn of haar Diploma Eerste Hulp iedere twee jaar moet laten verlengen. Hulpverlening tijdens een evenement nodig? Ga dan naar het Aanvraagformulier. Nieuwe leden van de EHBO Vereniging zijn uiteraard van harte welkom. Hier kun je je aanmelden."

Reactie toevoegen